Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Minus en kilogram kar čez noč

31. 3. 2016; 10.00
Avtor: K.A.
uvodna

foto: Youtube

Vas peče vest, ker ste za praznike pojedli preveč in je tehtnica pokazala kakšen kilogram več? Poskusite z dieto pri kateri boste telesno težo izgubljali tudi ponoči.

Večina diet vam rezultate zagotavlja le, če se strogo držite vnaprej začrtanega načrta. Navadno zahtevajo veliko odrekanja in vztrajnosti. Doktorica znanosti Caroline Apovian iz Medicinskega centra v Bostonu pa je pripravila dieto s katero lahko že v tednu dni, izgubite štiri kilograme in med njimi enega kar med spanjem. 

Do takšnih podatkov je Apovianova prišla po 25 letih raziskovanja prehranskih navad svojih pacientov. Dieta je zasnovana tako, da preprečuje slabljenje mišične mase tekom hujšanja. Ko v telo začnemo vnašati manj kalorij se začne dogajati, da primanjkljaj energije črpa iz mišične mase. Že res, da na ta način hujšate, a vaše telo postaja vse bolj mlahavo. In, ko takšno dieto prekinemo se navadno zgodi, da se v 95 odstotkih znova zredimo, a odvečna teža se ne vrača v obliki mišic, ampak v obliki maščobnega tkiva. 

Doktorica Apovian, za razliko od popularne Dukanove diete, odobrava dobre ogljikove hidrate, kot so sadje, zelenjava, polnozrnate žitarice, ki telesu in mišicam dajejo potrebno gorivo, obenem pa svetuje tudi veliko beljakovin, saj na ta način ne boste izgubljali mišične mase. 

Pri njeni dieti je potrebno preživeti en dan v tednu brez trde hrane, dan v katerem boste pili le zdrave smoothie-je. Izberite si en dan v tednu, ko boste pili le smoothie-je in to pravilo potem tudi dosledno upoštevajte. Apovianova predlaga nedelje, saj boste imeli takrat največ časa za pripravo. Smoothie-ji naj bodo več, kot le sadje. Naj vsebujejo veliko vlaknin, da boste imeli občutek sitosti. Pripravite si enega za zajtrk, enega za kosilo in nato še za večerjo. Ta dan ne jejte ničesar drugega.

Apovianova zajtrjuje, da so njeni pacienti čez noč, po dnevu, ko so uživali le smoothie-je, izgubili tudi do en kilogram telesne teže. Takšni smoothie-ji namreč pomagajo pri izgorevanju maščob.  

Druge dni v tednu pa lahko uživate meso, ribe, jajca, saj je to hrana, ki vam bo ohranila mišično maso. Poleg omenjene hrane pa vam je v prvem tednu diete dovoljen tudi krompir, avokado in celo kikirikijevo maslo.

Po tednu dni znova sledi dan, ko lahko uživate le smoothie-je, da na ta način pospešite vaš metabolizem in preko noči znova izgubite en kilogram. Ideja te diete je v tem, da se k dnevu 'brez hrane' vračate vse dokler ne boste zadovoljni s težo, ki jo kaže vaša tehtnica. 

Če boste upoštevali pravila te diete, boste imeli več energije, občutili boste manj stresa in počutili se boste precej bolje. Številne študije so namreč pokazale, da je občasni odmor od trde hrane, odlična naložba v naše zdravje. Takšni dnevi namreč dobro vplivajo na rastni hormon, katerega proizvodnja začne z leti upadati. Ta hormon je zaslužen za številne  pomembne funkcije v našem telesu, med njimi tudi za izgorevanje maščob, ščiti pa tudi mišično maso.

Za uspešno dieto pa je potrebno v telo vnesti tudi dovolj proteinov. Med njimi pa naj bodo tudi tisti živalskega izvora: meso, ribe, jajca, mleko. Pomembni so, ker ščitijo mišično maso. Dobre proteine pa najdete tudi v stročnicah in oreščkih. 

Doktorica Apovianova v nadaljevanju svetuje, da bi morale ženske, katerih idealna telesna teža je 60 kilogramov čez dan pojesti 89 gramov proteinov, če želijo preprečiti slabljenje mišic. 



prejšnji članek
Manj je več
Življenjski slog
Manj je več
naslednji članek
Katere so najpogostejše sanje in kaj pomenijo?
Zdravje
Katere so najpogostejše sanje in kaj pomenijo?