nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Manj je več

31. 3. 2016; 10.30
Avtor: sn
stanovanje

stanovanje foto: profimedia

Že nekaj časa je minimalistično urejen dom svetovni trend. Velike stare omare in regale z merami »od stene do stene in od poda do stropa« je pokopal čas.

V prid minimalizmu najbolj dela njegova preprostost – vse je v enostavnih geometričnih podobah. Ideja manj je več pa je pri opremljanju v tem stilu seveda vodilna.

Pomirjujoče in praktično

Z minimalistično opremo prostor nikoli ne more delovati natrpan, ampak je zračen in svetel, tak pa ne deluje le manj stresno, ampak celo pomirja. Že dejstvo, da pri brisanju prahu ni treba premakniti množice figuric, svečnikov ali vazic, pove svoje.

Oprema za tak stil potrebuje le nekaj osnovnih kosov pohištva, ki naj bo jasnih in enostavnih oblik. Vsi elementi se kombinirajo v največ treh barvah, njihovo število pa je majhno. En kos pohištva potrebujemo za avdiovizuelne naprave, nekaj regalov ali polic visi na zidu, okrasnih detajlov skoraj ni. V minimalističnem trendu namreč velja pravilo, da se ob nakupu okraska za dom vedno vprašamo, ali to res nujno potrebujemo. Odgovor je po navadi nikalen.

Startajte skopo

Ko spreminjate stil v minimalističnega, se vedno najprej osredotočite na najnujnejše detajle, saj lahko pozneje kadarkoli še kaj menjate ali po mili volji dodajate. Z barvno lestvico bodite skopi, naravni toni so idealni. Zemeljsko rjava, siva, drap, krem, bela in črna so odtenki, s katerimi ne morete zgrešiti. Tla naj bodo prazna, to pomeni brez kupčkov časopisov ali knjig, vse stvari imejte pospravljene na čim bolj logičnem mestu  kar pomeni čim bliže točki, kjer jih uporabljate.

Mnogi ljudje kot pomanjkljivost minimalistično opremljenemu domu pripisujejo nezmožnost skladiščenja, kar je logično – saj v njem ni velikih omar. Če je torej v vaši naravi malo hrčka in ne zmorete, da ne bi raznih stvarc vsaj malo kopičili, se vsekakor ozrite po drugačni opremi svojega doma. 

prejšnji članek
Škandal! Strašna resnica o britanski kraljici?!
Svet slavnih
Škandal! Strašna resnica o britanski kraljici?!
naslednji članek
Minus en kilogram kar čez noč
Zdravje
Minus en kilogram kar čez noč