Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Domača čajnica

2. 4. 2016; 08.45
Avtor: Maša Rener/revija Fatalna
Domača čajnica
Pomlad, ko se vse prebuja in brsti, je idealen čas za nabiranje in sušenje zelišč, iz katerih si boste lahko skuhali okusen in zdrav domač čaj. Ohlajen ali topel prija skozi vse leto.

Nabiranje zelišč v naravi je čudovita dejavnost, ob kateri lahko uživate na soncu in svežem zraku ter se tako za vsaj nekaj časa odmaknete od stresnih razmer. Med nabiranjem boste uporabljali in ostrili prav vse čute, kar vam bo med drugim pomagalo tudi pri doseganju notranjega ravnovesja. Poleg tega ta dejavnost ne koristi le vašemu razpoloženju, ampak tudi denarnici in je lahko družabno razvedrilo, če s seboj povabite še prijateljico. Če se sprašujete, zakaj bi sami nabirali in sušili čajna zelišča, je odgovor presenetljivo preprost: predvsem zaradi okusa. Ko boste enkrat poskusili čaj iz rastlin, ki ste jih nabrali sami, se namreč utegne zgoditi, da ne boste več želeli piti drugega.

Kako začeti

Vse, kar potrebujete, je košara, neokrnjen kotiček narave in kakšna dobra literatura, kot je recimo knjiga Čaji iz zelišč in sadežev, ki je izšla pri založbi Narava ter vam bo pomagala pri prepoznavanju rastlin. Z njo smo si pomagali tudi pri pisanju članka.

Kaj nabirati

Aprila lahko nabirate liste malinjaka, smreke, robide, regrata, leske in koprive ter cvetove marjetice, vijolice, jegliča in grenkuljice. Maj pa je pravi mesec za nabiranje tako listov kot cvetov ajbiša, lakote, gloga, koprive, pelina in plahtice ter samo cvetov bezga, kamilice, lučnika, poljskega maka, marjetice in ranjaka.

Pravilno sušenje

Pri sušenju nabranih rastlin je zelo pomembna njihova zaščita pred sončnimi žarki, saj cvetovi drugače zbledijo in izgubijo veliko zdravilnih učinkovin. Za pravilno sušenje torej izberite suho, a senčno mesto. Rastline lahko recimo razporedite po pladnju in shranite v hladno pečico, kjer ne bodo dostopne mrčesu. Načelno bi jih lahko v pečici tudi umetno sušili – a naj pri tem temperatura ne preseže 30 °C.

Shranjevanje

Posušenih rastlin ne drobite, ampak jih v rahlih plasteh zložite v dovolj velike kozarce z navojnim pokrovom, kjer bodo varne pred vlago in svetlobo. Seveda jih ne pozabite okrasiti z nalepko, na katero ste zapisali, za katero rastlino gre.

Mešanje čajev

Ko bo napočil čas in si boste zaželeli pripraviti svojo čajno mešanico, ne pozabite, da ima odločilno vlogo pri pripravi čaja temperatura vode. Zato je treba vrelo vodo odstaviti in čez zelišča preliti šele čez 3 minute, ko se že malce ohladi. Za veliko čajno skodelico (2,5 dl) boste potrebovali dve čajni žlički zelišč. Kot rečeno, pa lahko čaj tudi ohladite, mu dodate še limonov sok ter nekaj ledenih kock in uživate v doma pripravljenem ledenem čaju.





prejšnji članek
Znana Slovenka zaradi nosečnosti doživela ...
Svet slavnih
Znana Slovenka zaradi nosečnosti doživela ...
naslednji članek
Spomladansko čiščenje
Življenjski slog
Spomladansko čiščenje