državna meja
Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s Slovenijo

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pri hujšanju obvezno poskrbite za …

29. 3. 2016; 11.30
Avtor: M. K.
detoksikacija

foto: Profimedia

Tisti, ki bi se radi znebili odvečnih kilogramov, a imajo s tem velike težave,imajo lahko zamaščena jetra.

Če se želi človek znebiti odvečne teže, mora poskrbeti, da bo telo delovalo kolikor toliko normalno, kar pomeni, da je treba poskrbeti tudi za jetra, nekakšno telesno kemično čistilnico. Če se maščobe oziroma teža še kar kopičijo, pa bodo jetra slej ko prej začela slabše delovati. In to se ne bo končalo dobro.

Kaj torej storiti? Vsakdo, ki se resno loti hujšanja, bi moral poskrbeti za jetra. Strokovnjaki priporočajo uživanje čim manj sestavljenih ogljikovih hidratov, pri čemer so mišljene vse jedi, ki vsebujejo sladkor. Enako velja za pijače. Sladkor namreč posredno povzroča kopičenje maščobnih oblog v jetrih. Hkrati je treba poskrbeti za bolj zdravo hrano, torej nepredelano (ne kupujemo že pripravljene, iz zamrzovalnika ali pa iz pločevinke), brez vseh mogočih dodatkov, ki morda sami po sebi niti niso škodljivi; vendar pa obremenjujejo jetra. Več ko je takih snovi, manj je možnosti, da bodo jetra optimalno skrbela za čiščenje telesa. V njih se lahko še naprej kopičijo maščobe.



Tudi alkoholu se je treba izogibati. Ljudje, ki se trudijo shujšati, in tisti, ki se spomladi odločijo za očiščevalno kuro, bi morali v tem času popolnoma opustiti alkoholne pijače, vključno s sicer zdravim (v omejenih količinah) rdečim vinom. Je pa (tudi) za jetra koristno popiti čim več čiste vode, ki pomaga odplavljati škodljive snovi. Morda se zdi nenavadno, toda za jetra je zdravilno, če pijete pravo kavo, na primer mali ekspreso, vendar brez mleka ali smetane oziroma kateregakoli mlečnega izdelka.


Kava spodbuja izločanje žolča, kar pomaga presnoviti snovi, ki pridejo v telo. Sicer pravijo, da učinkuje tudi kava brez kofeina, a znanstveniki še niso dokončno raziskali, ali je metilen klorid, s katerim iz kave vzamejo kofein, za jetra škodljiv.

Če jemljete zdravila zaradi kronične bolezni ali pa podlegate okužbam in ste prisiljeni uživati predpisana zdravila, je prav tako priporočljivo poskrbeti za jetra in prebavila v celoti. To storite z učinkovitimi probiotiki, predvsem pa z dodajanjem snovi, ki varujejo jetra. V ZDA so zdravniki v ta namen začeli predpisovati bolnikom pegasti badelj.



Kadar se lotite čiščenja telesa, je bolje, da nehate jemati vse druge prehranske dodatke razen tistih, ki skrbijo za optimalno delovanje vseh organov. Pomembno pa je, da uživate vitamina C (v njegovi družbi se hranila lažje absorbirajo) in E. Za jetra sta koristna še kurkuma in nam vsem dobro znani regrat. Nikar ne mislite, da je regrat takrat, ko začne delati velike zelene popke, ki se pozneje razvijejo v živo rumene cvetove, neužiten. Narobe, užiten je ves čas, saj ves čas vsebuje ogromno koristnih snovi. Za jetra je tako: čim bolj je neka zelenjava grenka, tem bolj jim bo pomagala. Pomagajo tudi artičoke, ki niso grenke, če jih znate dobro pripraviti. Azijski narodi za zdrava jetra uživajo veliko kurkume, ki postaja čedalje popularnejša (tudi v zdravstvene namene, ne le kulinarične) tudi na zahodu.

prejšnji članek
Kako za vedno ohraniti mladostni sijaj
Moda&Lepota
Kako za vedno ohraniti mladostni sijaj
naslednji članek
Ko to počnemo med menstruacijo!
Zdravje
Ko to počnemo med menstruacijo!