pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vprašanje, ki ga najbolj sovražite ...

29. 3. 2016; 06.30
Avtor: Š. K.
7
Kaj pa dojenje? To je vprašanje, s katerim se kmalu po začetku nosečnosti sreča vsaka bodoča mamica.

»Ali boš dojila?« jo sprašujejo mama, babica in teta, o dojenju 'pridigajo' v materinski šoli in veliko raziskav je potrdilo, da je ta način prehranjevanja preprosto najboljši za novorojenčka oziroma dojenčka.


Po drugi strani veliko poslušamo o mamicah, ki preprosto niso imele dovolj mleka, o dojenčkih, ki kar niso želeli ali znali zgrabiti bradavice, in o tem, kako kljub temu, da je dojenje zelo naravna stvar, sploh ni tako preprosto. Kaj torej preostane bodoči mamici? Prva napaka, ki jo lahko storite, je ta, da se vnaprej odločite za eno ali drugo možnost. Nekatere mamice pravijo, da bodo dojile na vsak način, in če jim po porodu dojenje nekako ne uspe, je to lahko vzrok velikih težav in razočaranja. Take ženske si pogosto očitajo, da so slabe mame, čeprav to nikakor ni res. Po drugi strani obstajajo ženske, ki že veliko pred porodom povedo, da ne bodo dojile. Da dojenje povzroča povešene dojke, s čimer se ne bodo soočale, ali pa, da so se preprosto odločile, da dojenje ni zanje in da bodo svojega otroka pač hranile po steklenički. S tem so se vnaprej odpovedale eni lepših življenjskih izkušenj, ki je hkrati tudi pozitivna v številnih pogledih.

Prednosti dojenja:
• Dojeni otroci so bolj zdravi in imajo bolje razvit imunski sistem.
• Imajo višji inteligenčni kvocient, bolj oster vid, manj holesterola v odrasli dobi, manj alergij in manj možnosti za zaprtje. Poleg tega naj bi imeli manj težav z zobmi in kariesom, manj možnosti, da zbolijo za astmo in celo določenimi vrstami raka.
• Dojenje je bolj uporabno, saj je mleko na voljo kadar koli in kjer koli ga otrok potrebuje. Mleko je vedno sveže, prave temperature in zastonj.
• Materino mleko vsebuje pravo razmerje maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov, poleg tega je vsakič malce drugačnega okusa, kar otroka navaja na razne okuse hrane.
• Dojenje spodbuja povezavo med otrokom in mamo ter otroka pomirja.
• Sesanje novorojenčka pripomore h krčenju maternice po porodu in preprečuje poporodno krvavitev, poleg tega mamice, ki dojijo, lažje izgubijo odvečne kilograme.

Kaj pa, če ne gre?


Pri vseh prednostih, na katere vedno znova opozarjajo zdravniki in strokovnjaki, vedno obstaja še vprašanje: Kaj pa, če ne gre? Kot rečeno – mamica, ki ne more dojiti, nikakor ni slaba mama. Če ste poskusili dojiti, pa ni šlo, brez slabe vesti odnehajte. Obstajajo primeri, ko so mamice svojega otroka silile, da je sesal, dokler niso imele krvavih bradavičk, mleko pa še vedno ni priteklo. Posledica je bila depresija in prepričanje, da je mama 'kriva' za to, da njen otrok ne bo dojen. S tem tako sebi kot otroku naredite slabo uslugo, saj otrok čuti negativno energijo, ki se prej ali slej pokaže v njegovem vedenju – morda slabše spi, je bolj razdražljiv ali jokav. Ena od možnosti, ki jo mamica, ki ne more dojiti, lahko poskusi, je, da si mleko izčrpa s črpalko in otroka hrani s svojim mlekom, a po steklenički. Če tudi to ne deluje, se brez slabe vesti zatecite k alternativi – mleku v prahu. Vaš otrok ne bo ne prvi ne zadnji, ki bo zrasel ob 'umetnem' mleku, in zaradi stekleničke se gotovo ne bo podrl svet.

prejšnji članek
Čajanka, ki spominja na Titanik
Življenjski slog
Čajanka, ki spominja na Titanik
naslednji članek
Tole je počitek s stilom
Življenjski slog
Tole je počitek s stilom
#obraziavenija
obraziavenija