oranžno opozorilo
Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, Polajnar opozarja pred hudourniki in Dravo

1706792389-b60k4933-1706792354008
Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra Janševe vlade

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Proč z glivicami!

7. 4. 2016; 08.30
Avtor: K.Š./Bodi zdrava
glivice1

foto: Profimedia

Glivično obolenje nohtov je neprijeten problem. Glivice nastanejo v toplem in vlažnem okolju, zato se izogibajte bosi hoji okoli bazenov in v javnih kabinah za prhanje.

Kako prepoznati glivično okužbo nohta?

Glivično okužbo nohta lahko prepoznamo po njegovi izgubi sijaja, na prostem koncu in včasih tudi ob straneh postane noht rumenkast in moten ter se zadebeli. Sprememba najprej poteka samo v teh znakih, vendar če nismo dovolj pozorni, lahko kaj hitro spremeni barvo celoten noht, postane iznakažen in lomljiv. Koščki uničenega nohta se nabirajo pod samim nohtom in tako se lahko okužba preseli z enega na drug noht.

Ukrepajte takoj!

Če ugotovite, da ste dobili glivično okužbo nohtov, si lahko pomagate sami. Nosite nogavice, ki se lahko prekuhavajo, in si po umivanju dobro obrišite stopala – predvsem med prsti. Naj bodo stopala obrisana res do suhega. Hkrati svetujemo tudi uporabo protimikrobnih mazil ali sprejev po uporabi javnih kopališč in tudi telovadnic, kjer koli smo bili z golo kožo v stiku s površino.


Prizadete, odebeljene dele nohta, ki odstopajo od podlage, je priporočljivo redno odstranjevati. Tako tudi preprečimo, da bi se noht zatikal in zatrgal, kar bi vnetje še poslabšalo. In ne pozabite: nohte na nogah vedno strizite naravnost in ne prekratko.

Po pomoč tudi k naravi

Ker glivice rade uspevajo v zakisanem telesu, morate bistveno zmanjšati vse dejavnike, ki vas spravljajo v takšno stanje. Ti dejavniki so: dehidracija, uživanje običajne hrane, uživanje hrane, ki zakisa, porušeno ravnovesje črevesne flore, pretirano delo, premalo počitka …

Naravna pomoč ob glivičnem vnetju nohtov je tudi polaganje obkladkov iz koncentrirane sirotke na prizadeti noht čez noč. Sirotka prodira globoko v tkivo nohta in naravno uničuje razraščene glivice. Poleg obkladkov pa si lahko pripravite tudi nožno kopel iz sirotke in tople vode v razmerju 1 : 30. Noge namakajte 15 minut, nato jih dobro osušite.

Nad glivice se lahko spravite tudi s kakovostnim ekološkim eteričnim oljem čajevca. Ta namreč odlično uničuje tako glivice kot viruse in bakterije. Za podlago lahko noht in prizadete dele kože najprej natrete z mandljevim, olivnim ali kokosovim oljem, ki imajo prav tako protiglivične lastnosti, nato pa na ta mesta kanete še eterično olje čajevca. Na velik noht tako kanete približno dve kapljici eteričnega olja, ki ga vtrete v noht oziroma v prizadete dele kože.

Tretja pomoč, ki vam prav tako lahko koristi in jo najdete v naravi, je propolis, ki ga nakapljate po prizadeti površini. Je zelo zdravilen in preprečuje tudi morebitne bakterijske okužbe.

prejšnji članek
Rado Mulej včasih igralec, danes pa ...
Svet slavnih
Rado Mulej včasih igralec, danes pa ...
naslednji članek
Jolanda Čeplak pri dveh majhnih hčerkah nič več ...
Svet slavnih
Jolanda Čeplak pri dveh majhnih hčerkah nič več ...