Za večerjo si privoščite ribo z blitvo in krompirjem. foto: Profimedia
1) Omejite uživanje mesa
Za zdravega človeka je priporočena količina mesa od 300 g do 600 g na teden. Več je za zdravje škodljivo. Med urejanjem prebave je zato še posebej koristna vegetarijanska prehrana. Nekaj dni na teden bodite vegetarijanec.
2) Recite ne alkoholu
Takšna odločitev bo dobro vplivala na vašo prebavo. Če alkohol že uživate, si po vsaki alkoholni pijači naročite še velik kozarec vode. Ta bo preprečila, da bi dehidrirali in imeli mačka naslednji dan.
3) Posezite po manj poznanih žitaricah
Namesto rafiniranih belih izdelkov, kot so bel kruh, testenine in riž, raje izberite polnozrnate. Še bolje je, če se navadite jesti kvinojo, amarant, proso, ovsene kosmiče in druge manj poznane žitarice. Vedno seveda v majhnih količinah, okrog 100 g živila je dovolj za obrok, seveda z zelenjavo.
4) Bel sladkor zamenjajte za nerafiniranega
Pozorni bodite na sladkor, ki ga vnesete v telo s predelanimi izdelki, kot so sladkarije, sadni pripravki, sadni jogurti, sadni kosmiči … Bel sladkor v telesu povzroča reakcije, ki lahko pripeljejo do pomanjkanja določenih pomembnih mineralov in vitaminov. Rjav nerafiniran sladkor ali druga nerafinirana sladila, kot sta med in agavin sirup, telesu poleg sladkega okusa pustijo še vitamine in minerale. Posebej bi omenili melaso, ki vsebuje veliko železa in magnezija.
5) Sladkajte se z domačimi dobrotami
Sladkarije naredite sami, saj lahko tako vplivate na kakovost sestavin. Pri njih lahko uporabljate nerafiniran sladkor, polnozrnato moko in nerafinirano sol, maslo namesto margarine.
6) Omejite sol
Tudi rafinirano sol zamenjajte za nerafinirano in jo omejite na 3 do 5 g na dan. Pozor: industrijsko pripravljena hrana vsebuje veliko soli. 100 g kruha na primer vsebuje okoli 1,4 g soli. Če jeste veliko predelane hrane, vam naravne hrane ni treba dosoljevati.
7) Jejte veliko več zelenjave
Ob vsakem obroku se vprašajte, kam bi lahko dodali zelenjavo. Skrite jo v zmečkanček, v solate poleg zelene solate narežite še korenček in surove bučke (presenečeni boste, da jo z lahkoto pojeste), za predjed v restavracijah naročite solato, za večerjo kdaj in kdaj pojejte samo zelenjavno juho. Ne pozabite, da lahko zelenjavo jeste vedno, v vseh obrokih in neomejenih količinah, tudi če hujšate.
8) Preberite deklaracijo
Kadar kupujete živila, preberite deklaracijo in ne uživajte izdelkov, ki vsebujejo hidrogenizirano ali trans maščobo, ali če imajo napisano sladkor med prvimi petimi sestavinami.
9) Dodatki k prehrani so obvezni
Če imate s prebavo resnično težave, lahko razmislite o lanenem ali ribjem olju, ki je dober vir omega 3 maščobnih kislin in deluje protivnetno.
10) Voda, voda in še enkrat voda
Pijte dovolj vode, kajti samo tako boste poskrbeli, da bo vaša prebava zares brezhibna. Osem kozarcev na dan je minimum, ki ga morate doseči, zato imejte steklenico vedno pri roki.
Če boste upoštevali ta navodila in si uredili prehrano, tako da boste jedli na tri ure, se bo to poznalo pri počutju, storilnosti in seveda na teži. A pozor, pri upoštevanju teh pravil morate biti dosledni! Če se jih boste držali na pol, ne bo pravega rezultata.
PRIMER JEDILNIKA:
Zajtrk:
100 g ovsenih kosmičev, ena velika banana, eno jabolko, 2 dcl polnomastnega mleka ali rastlinskega mleka
Malica:
sadni smuti: 3 dcl, uživajte sezonsko sadje ali trije sadeži: breskev, maline 200 g, marelica
Kosilo:
zelenjavna juha
100 g testenin ali riža ali kvinoje ali amaranta s paradižnikovo omako, baziliko in žlico parmezana
velika skleda listnate solate, lahko z dodatkom stročnic
Malica:
20 oreščkov
Večerja:
150 g ribe z blitvo, 100 g krompirja, na žaru pečena paprika, bučke in jajčevec
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.