sekolar, mizna krožna žaga
Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, agencija se ne da

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000
Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in Dodikovega tajkuna? Boj za državni kamnolom.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

10 korakov do zdrave prebave

10. 4. 2016; 06.00
Avtor: Š. K./Bodi zdrava
riba

Za večerjo si privoščite ribo z blitvo in krompirjem. foto: Profimedia

Ker se vse več ljudi spopada z nezdravo in neredno prebavo, smo se tokrat po pomoč zatekli k nutricionistki Mojci Cepuš, ki je z nami delila nasvete.

1)   Omejite uživanje mesa

Za zdravega človeka je priporočena količina mesa od 300 g do 600 g na teden. Več je za zdravje škodljivo. Med urejanjem prebave je zato še posebej koristna vegetarijanska prehrana. Nekaj dni na teden bodite vegetarijanec.

2)   Recite ne alkoholu

Takšna odločitev bo dobro vplivala na vašo prebavo. Če alkohol že uživate, si po vsaki alkoholni pijači naročite še velik kozarec vode. Ta bo preprečila, da bi dehidrirali in imeli mačka naslednji dan.

3)   Posezite po manj poznanih žitaricah

Namesto rafiniranih belih izdelkov, kot so bel kruh, testenine in riž, raje izberite polnozrnate. Še bolje je, če se navadite jesti kvinojo, amarant, proso, ovsene kosmiče in druge manj poznane žitarice. Vedno seveda v majhnih količinah, okrog 100 g živila je dovolj za obrok, seveda z zelenjavo.

Bel sladkor v telesu povzroča reakcije, ki lahko pripeljejo do pomanjkanja določenih pomembnih mineralov in vitaminov. foto: svet24

4)   Bel sladkor zamenjajte za nerafiniranega

Pozorni bodite na sladkor, ki ga vnesete v telo s predelanimi izdelki, kot so sladkarije, sadni pripravki, sadni jogurti, sadni kosmiči … Bel sladkor v telesu povzroča reakcije, ki lahko pripeljejo do pomanjkanja določenih pomembnih mineralov in vitaminov. Rjav nerafiniran sladkor ali druga nerafinirana sladila, kot sta med in agavin sirup, telesu poleg sladkega okusa pustijo še vitamine in minerale. Posebej bi omenili melaso, ki vsebuje veliko železa in magnezija.

5)   Sladkajte se z domačimi dobrotami

Sladkarije naredite sami, saj lahko tako vplivate na kakovost sestavin. Pri njih lahko uporabljate nerafiniran sladkor, polnozrnato moko in nerafinirano sol, maslo namesto margarine.

6)   Omejite sol

 Tudi rafinirano sol zamenjajte za nerafinirano in jo omejite na 3 do 5 g na dan. Pozor: industrijsko pripravljena hrana vsebuje veliko soli. 100 g kruha na primer vsebuje okoli 1,4 g soli. Če jeste veliko predelane hrane, vam naravne hrane ni treba dosoljevati.

7)   Jejte veliko več zelenjave

Ob vsakem obroku se vprašajte, kam bi lahko dodali zelenjavo. Skrite jo v zmečkanček, v solate poleg zelene solate narežite še korenček in surove bučke (presenečeni boste, da jo z lahkoto pojeste), za predjed v restavracijah naročite solato, za večerjo kdaj in kdaj pojejte samo zelenjavno juho. Ne pozabite, da lahko zelenjavo jeste vedno, v vseh obrokih in neomejenih količinah, tudi če hujšate.

Presenečeni boste, da lahko surove bučke z lahkoto pojeste. foto: Thinkstock

8)   Preberite deklaracijo

Kadar kupujete živila, preberite deklaracijo in ne uživajte izdelkov, ki vsebujejo hidrogenizirano ali trans maščobo, ali če imajo napisano sladkor med prvimi petimi sestavinami.

9)   Dodatki k prehrani so obvezni

Če imate s prebavo resnično težave, lahko razmislite o lanenem ali ribjem olju, ki je dober vir omega 3 maščobnih kislin in deluje protivnetno.

10)  Voda, voda in še enkrat voda

Pijte dovolj vode, kajti samo tako boste poskrbeli, da bo vaša prebava zares brezhibna. Osem kozarcev na dan je minimum, ki ga morate doseči, zato imejte steklenico vedno pri roki.

Če boste upoštevali ta navodila in si uredili prehrano, tako da boste jedli na tri ure, se bo to poznalo pri počutju, storilnosti in seveda na teži. A pozor, pri upoštevanju teh pravil morate biti dosledni! Če se jih boste držali na pol, ne bo pravega rezultata.

Pijte dovolj vode, kajti samo tako boste poskrbeli, da bo vaša prebava zares brezhibna. foto: Profimedia

PRIMER JEDILNIKA:

Zajtrk:

100 g ovsenih kosmičev, ena velika banana, eno jabolko, 2 dcl polnomastnega mleka ali rastlinskega mleka

Malica

sadni smuti: 3 dcl, uživajte sezonsko sadje ali trije sadeži: breskev, maline 200 g, marelica

Kosilo

zelenjavna juha

100 g testenin ali riža ali kvinoje ali amaranta s paradižnikovo omako, baziliko in žlico parmezana

velika skleda listnate solate, lahko z dodatkom stročnic

Malica:

20 oreščkov

Večerja:

150 g ribe z blitvo, 100 g krompirja, na žaru pečena paprika, bučke in jajčevec

prejšnji članek
Bownova terapija
Zdravje
Bownova terapija
naslednji članek
Matej Cankar: Intenzivnost v glavni vlogi
Zdravje
Matej Cankar: Intenzivnost v glavni vlogi