oranžno opozorilo
Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, Polajnar opozarja pred hudourniki in Dravo

1706792389-b60k4933-1706792354008
Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra Janševe vlade

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Bownova terapija

10. 4. 2016; 06.30
Avtor: Mateja Blažič/Bodi zdrava
Hrbtenica, bolečina, vretenca, sedenje, računalnik

Imate bolečine v hrbtenici? Potem je Bownova terapija primerna za vas. foto: Arhiv Svet24

Pri Bownovi terapiji ne gre za masažo v klasičnem smislu, ampak za sklop nežnih potegov prek mišičnih tkiv za uravnoteženje delovanja celotnega telesa.

Bownova terapija je ročna metoda, pri kateri terapevt z blagimi potegi prenese v telo informacijo, ki sproži samozdravljenje. Zelo hitro in uspešno pomaga pri travmatskih in kroničnih boleznih, težavah s sklepi, hrbtenico, pri išiasu, pretegnjenih mišicah, tudi pri migreni, menstrualnih težavah, stresu, boleznih dihal, zgagi, prebavi, hormonskem neravnotežju …

Po terapiji se:

- zmanjša napetost v mišicah,

- omili bolečina,

- izboljša pretok limfe in hidracija tkiva,

- zmanjša pritisk perifernega živčevja,

- izboljša počutje,

- doseže sprostitev.

Tehniko je pred petdesetimi leti odkril in razvil samouk, Avstralec Tom Bowen, ki je iskal metodo, ki bi s spodbujanjem mehkega tkiva izzvala spremembe in izboljšanje fizioloških funkcij. Njegova spoznanja in predvsem spodbudni zdravstveni učinki terapije so jo hitro razširili po svetu. Njeni rezultati naj bi bili celo tako uspešni, da jo po svetu priznavajo tudi nekatere zdravstvene zavarovalnice pri pacientih, pri katerih odpovejo drugi načini zdravljenja.

Terapevt Roman Matijašič iz grosupeljskega centra Oz se že več let ukvarja s to tehniko in dosega izjemne rezultate. Kot glavne prednosti terapije, tudi v primerjavi z drugimi metodami zdravljenja, navaja:

- gre za nežno, neagresivno metodo,

- pacient je med terapijo lahko oblečen (v lahka oblačila, na primer bombažno majico …),

- pri večini pacientov so potrebne le tri terapije v razmiku 5–7 dni,

- ker je terapija nežna, jo lahko uporabljamo tudi pri novorojenčkih, dojenčkih (krči, hipertonija …),

- uporabna je pri težavah, kjer ostalih terapij ni mogoče izvajati.

Terapevt deluje le kot posrednik v procesu zdravljenja, ki z minimalnim zunanjim vplivom spodbuja telesu lastno sposobnost samozdravljenja, in sicer s potegi po določenih telesnih točkah, ki se pogosto ujemajo z akupunkturnimi točkami, ki so na mišicah, tetivah, živčnih ovojnicah itd.

"Bownova poteza je nežen poteg kože na natančno določeno mišico, kito, vezivno tkivo. Poteza je sestavljena iz rahlega raztega, rahlega pritiska kože in potega kože nazaj. Izvaja se lahko na poškodovanem/obolelem mestu ali sistemsko na celotnem telesu. Sproženi dražljaji se prek vezivnega tkiva prenesejo do možganov, ti pa po telesu v sisteme pošljejo ukaze, kaj se mora spremeniti, uravnotežiti, naravnati, popraviti (zelo podobno, kot ko ponovno zaženemo računalnik, pri čemer procesor zazna napako in jo odpravi). Rezultat so odpravljanje bolečine, vzpostavljanje fizičnega ravnovesja, lažje gibanje, boljše psihično počutje …" pojasnjuje terapevt Matijašič.

Terapije so zelo uspešne za paciente, ki imajo hude migrene, saj te v zelo visokem odstotku preidejo v navadne glavobole.

"Terapije pa lahko delujejo tudi preventivno. Na primer pri športnikih se s terapijo ohranja prožnost sklepov, mišic, tetiv, saj se v tkivo vračata mikrocirkulacija, hidracija … Podobno se prožnost ohranja tudi pri starejših," poudarja Roman Matijašič, med čigar pacienti je tudi veliko športnikov, saj je bil nekaj let tudi terapevt na turnirjih ATP v Umagu, na katerih je pomagal znanim teniškim igralcem, kot sta Djoković in Davidenko.

Pacienti po terapiji poročajo tako o blagodejnih vplivih na celotno telo kot o odpravi posamezne težave – oboje je posledica uravnoteženja telesa. Terapevt Matijašič pojasnjuje: "S terapijo se lahko posvetimo samo določeni težavi ali tudi celostno. Hkrati lahko odpravimo tudi druge težave (na primer pacient pride zaradi težav s kolenom, pred leti pa si je zvil gleženj, s katerim načelno nima težav, vendar ko odpravljamo težave na kolenu, receptorji zaznajo tudi nepravilnosti v gležnju in jih odpravijo)."

Bownovo terapijo lahko torej varno uporabimo pri ljudeh vseh starosti – od novorojenčkov do starejših ljudi, športnikov do nosečnic, tudi pri živalih poročajo o učinkih. Terapija lahko tudi dopolnjuje zdravljenje uradne medicine. Terapevt Matijašič pa dodaja, da mora terapevt na podlagi svojega znanja, izkušenj in upoštevanja uradne medicine sam presoditi, komu lahko pomaga in komu ne.

Terapija pomaga pri:

  • težavah v mehkih tkivih (zamrznjena rama, teniški komolec, sindrom karpalnega kanala, bolečine v hrbtenici …),
  • športnih in drugih poškodbah (zvin, nategnjene mišice),
  • bolečinah v hrbtenici (osteoartritis, skolioza, išias, poškodbe vratu …),
  • možganski kapiparkinsonovi boleznimultipli sklerozi,
  • neravnotežju v medenici,
  • utrujenosti,
  • glavobolu, migreni,
  • dvigu libida,
  • težavah z zanositvijo, menstruacijo,
  • težavah v nosečnostimed in po porodu (jutranja slabost, inkontinenca, bolečine in napetost v dojkah, težave z dojenjem),
  • težavah dojenčkov (kolika, refluks, zaprtje),
  • rehabilitacijah po operacijah na sklepih,
  • boleznih dihal,
  • preventivno, za sprostitev in omejitev stresa, depresije …

Nemudoma po terapiji ljudje poročajo o občutku globoke sproščenosti in dobrega počutja, ki se pogosto pojavi že nekaj minut po začetku izvajanja terapije. Bolečina se delno ali popolnoma ublaži, lahko že med terapijo, v nekaj urah ali dneh po njej. Zmanjša se pritisk na vretenca, medvretenčne ploščice in hrbtenične živce, zaradi česar so pacienti s tovrstnimi težavami spet bolj gibljivi.

Posledica terapije so lahko tudi znaki razstrupljanja telesa, recimo pogostejše uriniranje, znaki prehlada (teče iz nosa), znojenje itd.

Pacienti poročajo, da je mogoče tudi poslabšanje težave kot odziv po Bownovi terapiji, a običajno takšno stanje ne traja dlje kot 24 do 48 ur. Telo se namreč v procesu samouravnavanja 'spominja' starih poškodb in vzorcev, na katere smo zavestno popolnoma pozabili. Roman Matijašič nam je pojasnil, da so odzivi na terapijo lahko pozitivni (zmanjšanje bolečine, otekline …) ali negativni (povečanje otekline, bolečine, mravljinčenje …), vendar je to popolnoma odvisno od poškodbe, bolezni. "Te reakcije izzvenijo, če pa pride do njihovega povečanja, ne smemo masirati, utirati, ker s tem zmotimo proces v telesu."

Posledica terapije so lahko tudi znaki razstrupljanja telesa, recimo pogostejše uriniranje, znaki prehlada (teče iz nosa), znojenje itd., saj se iz telesa izločajo odvečne tekočine in toksini, ki so bili ujeti v tkivih. Ne glede na to, ali smo takoj po terapiji polni energije ali zaspani in utrujeni, ni nič narobe, vse to je običajno. Naše telo se tako odziva na dražljaj in sistemi v njem se začenjajo uravnovešati.

Je pa tudi res, da pacienti različno doživljajo terapijo. Nekateri ne občutijo ničesar (kar ne pomeni, da terapija ne deluje), drugi med terapijo čutijo toploto, mravljinčenje, krčenje mišic …

Za koga je torej terapija še posebej priporočljiva, pri katerih težavah dosega največ uspehov? Roman Matijašič odgovarja: "V času svojega desetletnega delovanja imam ogromno uspehov pri odpravljanju težav s hrbtenico, sklepi, pri migrenah, vrtoglavicah, športnih poškodbah, težavah z neplodnostjo … Spominjam se pacientke, stare 25 let, ki ni dvignila roke više od 30 stopinj od telesa (diagnoza: zmrznjena rama). Po drugi terapiji je roko dvignila do skrajne višine. Ali mlad par, oba sta bila popolnoma zdrava, brez fizični ovir, ki bi preprečevale zanositev, ki več let nista mogla imeti otroka, tako po naravni poti kot tudi z umetno oploditvijo, a sta po opravljenih terapijah dobila otroka. Prav tako so terapije zelo uspešne za paciente, ki imajo hude migrene, saj te v zelo visokem odstotku preidejo v navadne glavobole."

prejšnji članek
S presaditvijo sem se osvobodila
Zdravje
S presaditvijo sem se osvobodila
naslednji članek
10 korakov do zdrave prebave
Zdravje
10 korakov do zdrave prebave
#obraziavenija
obraziavenija