Zdravje
 

Živela kefir in jogurt!

15. 4. 2016; 06.30
Avtor: Marijana Mandić/Bodi zdrava
smetana_jogurt

Če zaradi prebavnih težav ne zmoremo pestrega jedilnika, pride v poštev tudi 'hranjenje' koristnih črevesnih bakterij z živimi organizmi v obliki probiotičnih pripravkov. foto: Thinkstock

Kdor želi v tednu dni izgubiti tri kilograme, mora vsak dan zaužiti dve porciji probiotikov; dovolj sta denimo dva živa jogurta ali namesto njiju kakšno drugo, s probiotiki obogateno živilo, kot je pusta skuta.

Če ste ljubitelj prehranskih dodatkov, tudi prav. V tem primeru se z zdravnikom oziroma s farmacevtom posvetujte o pravih količinah. Ne sprenevedajte se, saj lahko s probiotiki izboljšate ne le telesne proporce, pač pa tudi počutje in zdravje.

Boljša od atkinsove

Probiotična dieta v marsičem spominja na slavno atkinsovo, po kateri naj bi največ kalorij zaužili iz beljakovin, le da je hujšanje, zaradi dodatka živih bakterij, še hitrejše. Primerna je za začetnike, saj ne zahteva natančnega tehtanja, pač pa priporoča uživanje beljakovin, tudi rastlinskega izvora, ki nadzirajo občutek lakote, ter zelenjave, ki pospeši presnovo in dodobra napolni želodec. S probiotiki in pol urice gibanja dnevno bo napihnjen trebušček v nekaj tednih le še oddaljen spomin.

Skrivnost večno vitkih Japonk

Medtem ko se je število debelih ljudi po svetu v zadnjih tridesetih letih podvojilo, Japonci z vitkostjo še kar naprej vzbujajo zavist. Indeks telesne teže v zadnjih treh desetletjih je pri njih ves čas 22. A Japonke nimajo zgolj vitke postave, pač pa je tudi njihova pričakovana življenjska doba najvišja na svetu, celih 85 let. Geni pri tem nimajo nobene vloge, kajti če se Japonke preselijo na zahod, se hitro zredijo, dobijo srčno-žilne bolezni oziroma raka in se naglo postarajo. Očitno se na Daljnem vzhodu tudi prehranjujejo izbrano in zdravo z morsko hrano, predvsem pa se je izkazalo, da cenijo probiotike in popijejo veliko kefirja in živega jogurta.

Kaj so probiotiki?

Za ustvarjanje zdrave, raznovrstne flore v črevesju, ki je ključnega pomena za dobro presnovo in odpornost, je najpomembnejša raznovrstna prehrana, ki nahrani raznovrstne mikrobne vrste v naših prebavilih. Če pa zaradi prebavnih težav ne zmoremo pestrega jedilnika, pride v poštev tudi 'hranjenje' koristnih črevesnih bakterij z živimi organizmi v obliki probiotičnih pripravkov.

Klinično dokazane koristi

Probiotični mikroorganizmi, ki so na voljo na policah živilskih trgovin, ščitijo črevesno sluznico, kar je posebej dobrodošlo med črevesnimi vnetji, še zlasti virusnimi. Najpogostejše bakterije, ki se uporabljajo kot probiotiki, so mlečnokislinske bakterije iz rodu laktobacilov, bifidobakterij, enterokokov in streptokokov. Laktobacili dokazano zmanjšujejo koncentracijo receptorjev za rotaviruse, zato je koristnost probiotikov pri tem nedvoumna. Zelo koristno je tudi jemanje probiotikov ob začetku antibiotične terapije, ker več kot za polovico zmanjšajo ogroženost z drisko, katero lahko preprečijo tudi na potovanju. Koristijo pri zdravljenju nekaterih vrst alergij, črevesnih težav in pri zdravljenju okužbe s H. pylori. Klinično so še dokazali, da je uživanje probiotikov koristno med ulceroznim kolitisom, saj preprečijo ponavljanje bolezni. 

Zakaj pomagajo probiotiki hujšati?

Odgovor je preprost: zato ker blokirajo absorpcijo kalorij. Ugotovili so, da v primeru zdrave črevesne flore prebavila posrkajo iz hrane manj kalorij. Zdrave bakterije uravnavajo občutke lakote in topijo predvsem maščobne blazinice na trebuščku.

Dobro je vedeti!

- Pri vsem naštetem je nadvse pomembno, da so probiotični organizmi ustreznih vrst, da so pripravljeni v tako veliki koncentraciji, da sploh lahko živi preidejo skozi želodčno kislino v črevo, ter da jih jemljemo dlje časa, najmanj štirinajst dni.

- Kar nekaj zdravstvenih trditev o koristih probiotikov še ni potrjenih, a se zelo dobro tržijo. Tako ne moremo z gotovostjo reči, da znižajo holesterol oziroma da povečajo absorpcijo vitaminov in mineralov.

- Probiotiki imajo lahko tudi nezaželene stranske učinke. Preveč probiotikov povzroči napihnjenost in vetrove, potrebnih pa bo še nekaj raziskav glede varnosti jemanja nekaterih živih bakterij pri otrocih, starejših in bolnikih z oslabljenim imunskim sistemom. Zavedati se moramo, da nekateri sevi bakterij povzročajo odpornost na antibiotike. Ker antibiotiki uničujejo bakterije, lahko pri hkratnem zaužitju probiotikov uničijo tudi dobre bakterije. Pri jemanju probiotikov in antibiotikov zato priporočajo vsaj dvourni zamik.

V katerih živilih najdemo probiotike?

- Probiotike lahko najdemo v različnih obogatenih vrstah živil. To so jogurti, kefir, fermentirano mleko in nekateri siri oziroma skute. Kefir je po številu bakterij – od bifidusa do laktobacilov – zmagovalec med živili s probiotiki. Bifidus podpira delo laktobacilov in obratno, zaradi česar procesu množenja zdravih bakterij v črevesju ob kefirju ni konca. Ker ima kefir značilen, močan okus, ki ga nekateri ne prenesejo, predlagamo, da ga zamešate v navaden jogurt oziroma ga uporabite v frapejih namesto mleka. Mirno ga lahko zamešate v vse recepte z jogurtom ali mlekom, tudi v pecivo.

- Na trgu pa se pojavlja tudi veliko prehranskih dopolnil v obliki tablet, kapsul, praškov ali drugih farmacevtskih oblik, ki vsebujejo probiotične kulture.

Na kaj moramo biti pozorni ob nakupu probiotičnega izdelka?

Na srečo so pri nas živila s probiotičnimi bakterijami dobro nadzorovana in v glavnem v jogurtih, kefirjih in drugih mlečnih izdelkih dobimo tisto, kar piše na embalaži. Je pa stanje skrb zbujajoče pri prehranskih dopolnilih. Pred nakupom prehranskega dopolnila zato ni odveč temeljit posvet s farmacevtom oziroma zdravnikom. V glavnem pa velja, da so varnejša prehranska dopolnila večjih oziroma dobro znanih proizvajalcev.

Osnovna navodila za dieto

Med hujšanjem, ki lahko traja tja do tri tedne, popijte čim več vode, obroke pa sestavljajte z neomejenimi količinami pustih beljakovin, kot so jajca, belo meso in ribe, ki jih zabelite s pol žličke do žličke olivnega olja in obložite z neomejenimi količinami neškrobne zelenjave. Meso bo okusnejše z limonovim sokom, dobrodošlo je pretiravanje s poljubnimi začimbami, ki pospešijo presnovo.

Ko se bo vaša teža spustila na želeno, si lahko privoščite tudi zdrave, ogljikovohidratne priboljške. Tako lahko za zajtrk in kosilo pojeste po eno porcijo ogljikovih hidratov, kot so rezina polnozrnatega kruha, pol skodelice ovsenih kosmičev, pol skodelice rjavega riža ali en majhen krompir. Nikoli ne boste lačni, a če boste zraven po pol ure na dan telesno aktivni, se bo kazalec na tehtnici še naprej rahlo spuščal.

Med hujšanjem, ki lahko traja tja do tri tedne, popijte čim več vode, obroke pa sestavljajte z neomejenimi količinami pustih beljakovin.

Primeri zajtrka:

- 2 jajci, polovica skodelice neškrobne zelenjave, polovica skodelice živega jogurta ali kefirja, 1 pomaranča.

- Skodelica probiotičnega jogurta z jagodičevjem, 2 jajci.

- 30 gramov puste puranje salame, polovica skodelice probiotične skute oziroma sira, polovica skodelice grozdnih jagod.

Primeri kosila:

- 120 gramov tune, 2 skodelici špinače, 2 skodelici poljubne neškrobne zelenjave, četrtina skodelice manj mastnega sira, žlica olivnega olja, kis, jabolko.

- 120 gramov purana, četrtina skodelice manj mastnega sira, skodelica poljubne neškrobne zelenjave s skledo zelene solate, hruška.

- 120 gramov piščančjih prsi, 2 skodelici poljubne zelenjave, pomaranča.

Primeri večerje:

- 120 gramov puranjih prsi, 2 skodelici v voku popečene zelenjave z azijskimi začimbami, žlička olivnega olja, 2 žlici sojine omake.

- 120 gramov bele ribe, pečene z žlico olivnega olja, skodelica graha ali fižola, skleda zelene solate z žlico nizkokaloričnega preliva.

- 120 gramov piščančjih prsi s čebulo in poljubno zelenjavo, skleda zelene solate s četrtino skodelice pustega sira ter z žličko olivnega olja in kisom, paprika s poljubno pekočo omako.

Po ena probiotična malica na dan:

- Lonček posnetega probiotičnega jogurta oziroma kefirja.

- Pol skodelice probiotičnega sira s pol skodelice poljubne zelenjave.

Po ena nasitna malica na dan:

- Omleta iz treh jajčnih beljakov s poljubno neškrobno zelenjavo in žličko olivnega olja.

- Trdo kuhano jajce, skodelica korenčka, salsa oziroma poljubna pekoča omaka za pomakanje.

- 100 gramov prekajenega lososa z limonovim sokom, kumarica.

prejšnji članek
Previdno z norveškim lososom
Zdravje
Previdno z norveškim lososom
naslednji članek
Brezčasni lepotni triki in nasveti
Moda&Lepota
Brezčasni lepotni triki in nasveti

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.