Zdravje
 

Previdno z norveškim lososom

15. 4. 2016; 07.30
Avtor: Eva Markovič/Bodi zdrava
Dimljeni losos s smetano in hrenom

Norveška vlada je morala popustiti pritiskom medijev in strokovnjakov ter najbolj občutljivi skupini svetovala uživanje lososa največ dvakrat na teden.

Ribe navadno uvrščamo med zdravo prehrano, vendar previdnost ni odveč, saj se v njih nabirajo strupene snovi, od težkih kovin do različnih drugih kemikalij.

V Evropi duhove trenutno buri gojeni norveški losos. Strokovnjaki opozarjajo, da vsebuje visoko stopnjo dioksinov in polikloriranih bifenilov (PCB), na kar se je odzvala tudi norveška vlada in priporočila zmernost pri uživanju.

Strupene snovi lahko izničijo pozitivne učinke

Dioksini in PCB-ji so strupene spojine, ki se nalagajo v ribah ter posledično tudi v človeškem telesu. Telo jih ne more razgraditi, v večjih količinah pa vplivajo na razvoj možganov, so rakotvorni, slabijo imunski sistem, povzročajo motnje hormonskega ravnotežja in poškodujejo zarodke. Zato so še posebej nevarni za otroke, nosečnice, doječe matere in mlade ženske, ki nameravajo zanositi. Norveška vlada je morala popustiti pritiskom medijev in strokovnjakov ter najbolj občutljivi skupini svetovala uživanje lososa največ dvakrat na teden. Farmakologinja Claudette Bethune, zaposlena na norveškem Nacionalnem inštitutu za prehrano (NIFES), je ob tem izjavila: "Prisotnost dioksinov in PCB-jev v lososu predstavlja tveganje za nastanek raka, kar predvsem pri mladih izniči ugodne učinke, ki jih ima losos sicer na zdravje."

Izjava je na Norveškem sprožila burne odzive, saj je Norveška glavna svetovna izvoznica atlantskega lososa. Na leto jih vzgoji 1,2 milijona ton, kar predstavlja 60 odstotkov svetovne proizvodnje. Tudi večina lososov, ki jih lahko kupimo v slovenskih ribarnicah, prihaja od tam.

Po mnenju strokovnjakov so bolj kot losos zdravju prijazne sardele in skuše.

Kakšna je alternativa?

Čeprav se polemika trenutno vrti okrog gojenega lososa, strokovnjaki opozarjajo, da ulovljene ribe niso samodejno bolj zdrave od gojenih. Razlika je v tem, da pri ulovljenih ribah onesnaženost niha – nekatere vsebujejo veliko nevarnih snovi, druge skoraj nič, odvisno od tega, kje so bile ulovljene in kaj so jedle. Načelno pa velja, da več škodljivih snovi vsebujejo večje plenilske ribe.

Po mnenju strokovnjakov so bolj kot losos zdravju prijazne sardele in skuše, ki prav tako vsebujejo veliko koristnih omega-3 maščobnih kislin, hkrati pa so manj onesnažene. Predvsem pa je pomembno jesti raznovrstne ribe, saj se tako izognemo trajnemu nalaganju določene strupene snovi v telo.

Mnenje strokovnjaka: toksikologinja dr. Lucija Perharič, Inštitut za varovanje zdravja RS

V ribah, ki so višje v prehranski verigi, se lahko kopičijo v maščobah dobro topne škodljive kemikalije, na primer metilirano živo srebro, dioksini, poliklorirani bifenili (PCB), polibromirani zaviralci gorenja … Te snovi so lahko zdravju škodljive, k večji izpostavljenosti pa ponekod v Evropi prispeva velika količina zaužitih rib. To je lahko kritično predvsem za bolj ranljive skupine, kot so nosečnice in majhni otroci. Zato se priporoča, naj nosečnice rib, predvsem tistih z vrha prehranske verige, ne uživajo pogosteje kot dvakrat na teden. Vendar so ribe za zdravje tudi zelo koristne zaradi vsebnosti omega-3 maščobnih kislin, vitaminov A in D, beljakovin, joda, železa in niacina. Na splošno je korist zaradi uživanja rib večja od tveganja zaradi vsebnosti onesnaževal, seveda pa se priporoča zmernost.

prejšnji članek
Strokovnjak svetuje: Kožna plesen
Zdravje
Strokovnjak svetuje: Kožna plesen
naslednji članek
Živela kefir in jogurt!
Zdravje
Živela kefir in jogurt!
#obraziavenija
obraziavenija

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.