Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Strokovnjak svetuje: Kožna plesen

15. 4. 2016; 08.00
Avtor: Mateja Lisjak/Bodi zdrava
koža1
Dr. Mateja Lisjak odgovarja na vprašanje o kožnih težavah, ki so precej pogoste med mladostniki, še posebno v toplejših mesecih, ko se več potijo.

Pozdravljeni!

Pišem vam glede mojega 13-letnega sina in njegovih težav s kožo. Že lani poleti so se mu v manjšem obsegu na hrbtu pojavili svetli madeži, letos pa jih je še veliko več kot lani in zdi se, kot da se prek ramen širijo tudi na sprednji del telesa. Da ne bom preveč opisovala madežev, raje prilagam dve fotografiji, vas pa prosim za mnenje o tem, kaj zadeva je in kako se je lahko znebimo ali jo omilimo.

Hvala in lep pozdrav,

Anita

Spoštovani!

Kožne težave, ki jih opisujete v primeru vašega sina, so precej pogoste med mladostniki, še posebno v toplejših mesecih, ko se več potijo. Gre za kožno bolezen Pityriasis versicolor, ki jo povzroča glivica kvasovka Mallassezia furfur. Med ljudmi je omenjena kožna bolezen znana tudi kot kožna plesen.

Omenjena glivica je normalno prisotna v majhnem številu kot sestavni del kožne mikroflore in običajno ne povzroča težav na predelih kože, kjer je večja gostota žlez lojnic, na tako imenovanih seborojičnih predelih kože (med obrvmi, po licih, po prsnem košu, hrbtu in ramenih). V ugodnih pogojih, na primer ob čezmernem znojenju, uporabi nezračnih, sintetičnih oblačil ali pri padcu splošne telesne odpornosti, pa se lahko tako namnoži, da povzroča vnetni odziv, kar se kaže v obliki rjavkastih ali belkastih drobno luščečih lis.

Pityriasis versicolor se običajno pojavi po vratu, zgornjem delu hrbta, ramenih in prsnem košu, redkeje drugje in se neredko ponavlja. Gre za povsem nenevarno kožno obolenje, ki je omejeno na povrhnjico, je pa nalezljivo in se lahko razširi tudi na večje površine kože.

Omenjeno kožno obolenje je pogosto pri športnikih. Okužba se lahko širi tudi z oblačili, ki si jih ljudje izmenjujejo.

Kot sem že omenila na začetku, so omenjene kožne težave pogoste poleti, ko je znojenje močnejše, in pozimi, ko ljudje pogosteje obiskujejo savne in bazene, ki so lahko vir glivičnih okužb.

Običajno zadošča zdravljenje z lokalnimi azolnimi antimikotiki nekaj tednov v kremah (na primer ketokonazol), pršilih ali raztopinah. V zadnjem času jih je mogoče dobiti v lekarni brez recepta. Pri zdravljenju je potrebna potrpežljivost in vztrajnost vsaj 3–4 tedne. Bele lise ostanejo vsaj nekoliko vidne tudi po tem, ko je okužba pozdravljena, ni pa več vidnega drobnega luščenja kože v predelu lis.

Treba je tudi razkužiti oziroma prekuhati oblačila in brisače, ki so bili v stiku z okuženo kožo. Za boljši učinek svetujem uporabo antimikotičnega šampona, ki se dobi v lekarni brez recepta, ali uporabo žveplenega mila.

Zelo redko, pri pogostih recidivih in pri imunsko oslabljenih ljudeh, kratkotrajno predpišemo sistemske antimikotike v tabletah ali kapsulah.

prejšnji članek
Popolnoma ravni zobje so redkost
Moda&Lepota
Popolnoma ravni zobje so redkost
naslednji članek
Previdno z norveškim lososom
Zdravje
Previdno z norveškim lososom