boštjan-močnik 2
Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko je težko, če ne vojska?«

1715253201-dsc9430-01-1715253168875
Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo policiji in SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vaše telo hlepi po ...

17. 4. 2016; 05.00
Avtor: Tina Guček/Bodi zdrava
olive-oil-968657_1920

foto: Pixabay

Recite da zdravim maščobam!

Dolgo časa je veljalo prepričanje, da so maščobe nezdrave in slabe za nas, v zadnjem času pa se smernice spreminjajo. Dejstvo je, da naše telo maščobe potrebuje, odvisno pa je seveda, ali govorimo o nasičenih ali nenasičenih. Tako imenovane 'zdrave' maščobe vam med drugim pomagajo absorbirati vitamine, vas nasitijo (kar pomeni, da posledično manj pojeste) in so hkrati zelo okusne. Katera so torej živila, ki jih vsebujejo?

Olivno olje

Olivno olje je 'sveti gral' maščob. Številne raziskave so potrdile, da pomaga pri zniževanju tveganja za srčnimi boleznimi, nekaterimi vrstami raka in sladkorno boleznijo, pred kratkim pa so španski raziskovalci objavili tudi podatek, da upočasnjuje proces staranja. Olivno olje naj bo hladno stiskano in deviško, vendar z njim vseeno ne pretiravajte, saj vsebuje kar precej kalorij.

Olive

Olivno olje je dragocen vir zdravja, a tudi samih oliv ne gre zanemarjati. Tudi olive ščitijo vaše srce, hkrati pa vsebujejo antioksidante, železo, vlaknine in baker. Uživajte jih v različnih oblikah, barvah in velikostih in naredite nekaj dobrega zase.

Avokado

Avokado deluje protivnetno in zmanjšuje tveganje za srčne bolezni, hkrati pa znižuje raven holesterola in pomaga pri absorpciji vitaminov A, D, E in K. Privoščite si ga kar surovega ali v obliki slastne omake guacamole.

Jajca

Jajca so dolgo časa veljala za živilo, ki ga je zaradi holesterola treba uživati v omejenih količinah, najnovejše smernice pa se s temi trditvami ne strinjajo več. Jajca naj bi bila zlasti priporočljiva za zajtrk, saj nas nasitijo za dlje časa in tako dopoldan v službi ne posegamo po nezdravih prigrizkih. Še namig: kupujte jajca kokoši iz proste reje, saj je tovrstna reja veliko bolj humana od baterijske.

Oreščki

Oreščki so idealna malica oziroma prigrizek, saj ne potrebujete časa za pripravo in v vaši torbici ne zavzamejo veliko prostora. Raziskava, ki so jo lani objavili v British Journal of Nutrition, je dokazala, da dnevni odmerek oreščkov zmanjša tveganje za sladkorno boleznijo in srčno kapjo za polovico, za srčnimi boleznimi pa za 30 odstotkov. Pri tem velja opozoriti, da oreščki, ki so praženi, sladkani ali imajo kakršne koli dodatke, ne spadajo v kategorijo 'zdravih' oreščkov.

Maslo iz oreščkov

Mandljevo ali arašidovo maslo veljata za okusno in zdravo malico, ki nas nasiti za dolgo časa, arašidovo maslo pa po nekaterih raziskavah celo zmanjšuje tveganje za benignimi boleznimi dojk.

Kokosovo olje

Kokosovo olje je trenutno eno najbolj priljubljenih, predvsem zaradi pozitivnih učinkov na zdravje. Vsebuje srednjeverižne maščobne kisline, ki se presnavljajo drugače, in sicer gredo iz jeter naravnost v prebavni trakt, kjer se lahko porabijo kot hiter vir energije. Poleg tega je ta maščoba zelo stabilna in je zato zelo primerna tudi za kuhanje pri visokih temperaturah.

Temna čokolada

Čokolada že nekaj časa ni več tabu, saj so pozitivni učinki temne čokolade (tudi ta, da vsebuje zdrave maščobe in je dobra za naše srce) čedalje bolj znani. Študija, ki so jo objavili v Archives of Internal Medicine, je celo pokazala, da imajo ljudje, ki temno čokolado uživajo petkrat tedensko, nižji indeks telesne mase in tehtajo manj kot tisti, ki čokolade sploh ne uživajo.

Semena

Sončnična, lanena, bučna semena ali semena chia so odličen vir maščobnih kislin omega-3, ki pozitivno vplivajo na vaše zdravje, poleg tega pa vsebujejo tudi proteine, vlaknine, vitamine in minerale. Ker so drobna, jih brez pretiranega truda dodate na svoj jedilnik – preprosto potresite jih čez solato ali dodajte v jogurt. Mimogrede: če imate težave s sladkorjem v krvi, strokovnjaki priporočajo bučna semena.

Sir

Sir je dolgo veljal za nekakšnega 'zlobneža', ki maši arterije, danes pa velja drugačno prepričanje, saj naj bi kakovostni siri nižali tveganje za holesterol in srčne bolezni. Starani siri, kot na primer parmezan, so tudi odličen vir probiotikov. Eden najboljših načinov za uživanje sira: naribajte ga čez solato. Izboljšal bo okus, maščobe v njem pa bodo pomagale pri absorpciji hranljivih snovi v zelenjavi.

prejšnji članek
Če ima hladilnik neprijeten vonj, storite to!
Življenjski slog
Če ima hladilnik neprijeten vonj, storite to!
naslednji članek
Dieta Trnuljčice? Ja, tudi to obstaja!
Zdravje
Dieta Trnuljčice? Ja, tudi to obstaja!