zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Dieta Trnuljčice? Ja, tudi to obstaja!

17. 4. 2016; 04.15
Avtor: Tina Guček/Bodi zdrava
Dieta

Kaj vse ste pripravljeni narediti, da shujšate? foto: Pixabay

Bizarne diete: Bi pojedli trakuljo za izgubo teže? Hujšali z očali? Kaj pa jedli vato?

Čeprav večina ljudi dobro ve, da hitre in čudežne diete ne delujejo dolgoročno, ampak je za izgubo teže potrebno predvsem gibanje in zdrav način prehranjevanja, je še vedno zanimivo prisluhniti kakšni zanimivi dieti, ki obljublja čudeže. 

- Že v 18. stoletju je škof Thomas Short razmišljal o vzrokih debelosti in kdove po kakšnem ključu ugotovil, da debelejši ljudje živijo na področjih, ki so blizu močvirjem. Čeprav temu ne moremo reči dieta, je bil njegov nasvet ljudem, kako izgubiti težo, naj se preselijo stran od močvirnatih predelov.

- Pesnik lord Byron, za katerega se govori, da je trpel za anoreksijo in bulimijo, se je nekje v začetku 19. stoletja domislil prav posebnega načina za ohranjanje nizke teže. Da bi redno 'prečiščeval' svoje telo, je pil velike količine kisa, zmešanega z vodo, stranski učinki tega 'napitka' pa so bili bruhanje in driska. Izguba teže zagotovljena.

- V začetku 20. stoletja je postala znana metoda trgovca z umetninami Horacea Fletcherja, ki je hrano prežvekoval, ni pa je pogoltnil. Menda je vsak grižljaj prežvečil natančno dvaintridesetkrat (enkrat za vsak zob), pri tem je imel glavo nagnjeno naprej. Ko je nehal žvečiti, je glavo nagnil nazaj, in vse, kar je iz ust samo od sebe zdrsnilo v požiralnik, je bilo dovoljeno, kar je ostalo v ustih, pa je izpljunil. Njegovo mnenje je bilo, da tako telo vsrka vase hranljive snovi, ne da bi kopičilo odvečne kilograme. Fletcher je umrl kot milijonar – večino svojega denarja pa je zaslužil prav s promocijo svoje diete, ki je bila izjemno priljubljena.

- Čas okoli leta 1925 je bil čas, ko cigarete še niso veljale za tako nezdrave kot danes. Nasprotno – številni proizvajalci cigaret so te promovirali tudi z dejstvom, da kajenje zmanjšuje občutek lakote in tako vpliva na izgubo kilogramov.

- Ni ravno dieta, naj bi pa vplivalo na izgubo teže – okoli leta 1930 so se na policah trgovin znašla domnevno čudežna mila, ki naj bi ženskam, ki se z njimi namilijo po telesu, pomagala k odpravi odvečnih kilogramov. Poznejše raziskave so pokazale, da je šlo za povsem običajna mila, a uporabnice so jih v tistem času množično kupovale.

- Bi pojedli trakuljo in shujšali? Tak način izgubljanja teže je bil priljubljen v petdesetih letih prejšnjega stoletja, deloval pa je tako, da so ljudje pojedli ličinko trakulje, ki se je nato v njihovem telesu izlegla in iz hrane, ki so jo pojedli, absorbirala hranilne snovi. Teorija je, da človek, ki ima trakuljo, izgubi med pol in enim kilogramom na teden.

- Dieta Trnuljčice? Ja, tudi to obstaja! Njeni zagovorniki menijo, da če človek spi, v tistem času pač ničesar ne zaužije in se zato tudi ne redi. Ta dieta je bila priljubljena v šestdesetih letih in nanjo naj bi prisegal tudi sam kralj rock 'n' rolla Elvis Presley, ki je menda zaužil dovolj uspaval, da je spal po več dni skupaj, in se tako izognil številnim obrokom, ki bi jih v tem času pojedel, če bi bil buden.

- Dr. Herman Taller, avtor knjige Calories Don't Count (Kalorije ne štejejo), je bil zagovornik teorije, da ni pomembno, koliko kalorij zaužiješ v obroku, če se le izogibaš ogljikovim hidratom in uživaš hrano, bogato z maščobami in beljakovinami. Po obroku pa moraš popiti še posebno tableto (tablete je seveda prodajal dr. Taller), v kateri je bilo neko olje, ki naj bi spodbujalo topljenje maščob.

- V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je dr. Roger Linn uvedel novo dieto. Po njej nisi smel uživati ničesar, razen njegove 'čudežne' tekočine, ki jo je poimenoval Prolinn. Narejena je bila iz zmletih živalskih rogov in ostankov iz klavnice, ki so jih obdelali z encimi in jim dodali umetna barvila. Znanih je 58 primerov ljudi, ki so umrli med izvajanjem te diete – ni pa dokazano, ali so umrli zaradi pomanjkanja hrane ali zaradi Prolinna.

- Če različne diete zagovarjajo, da se moramo izogibati določeni hrani, dieta dihanja oziroma The Breatharian diet zagovarja, da se moramo izogibati hrani na splošno – dovolj nam mora biti le zrak, ki ga dihamo. Zagovorniki te diete namreč menijo, da ljudje, ki najdejo najbolj čisto harmonijo s svetom, ne potrebujejo niti hrane, niti vode, niti spanja.

- Hujšanje z očali? Ja, tudi to so že pogruntali. Saj ste opazili, kako določene restavracije s hitro prehrano uporabljajo rumeno in rdečo barvo v svojih logotipih? Ti barvi naj bi namreč spodbujali apetit. In nasprotno – modra barva naj bi ga zmanjševala. Neko japonsko podjetje je tako na trg poslalo posebna očala z modrimi stekelci, ki naj bi hrano na pogled naredila neprivlačno in tako zmanjšala vašo strast do nje.

- Le zakaj bi jedli hrano, ko pa lahko jeste vato? Dieta, ki naj bi jo pogosto uporabljale manekenke, izhaja iz domneve, da vata zapolni naš želodec in ustvari občutek sitosti. Nekateri jo jedo kar samo, drugi jo namočijo v želatino. Nasprotniki te diete duhovito pravijo: »Res je, da vata vsebuje veliko vlaknin, žal pa ne gre za vlaknine, kakršne ljudje potrebujemo.«

prejšnji članek
Vaše telo hlepi po ...
Zdravje
Vaše telo hlepi po ...
naslednji članek
V prestolnici svoje kolekcije predstavilo več kot 20 oblikovalcev
Moda&Lepota
V prestolnici svoje kolekcije predstavilo več kot 20 oblikovalcev