boštjan-močnik 2
Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko je težko, če ne vojska?«

1715253201-dsc9430-01-1715253168875
Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo policiji in SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Najbolj pogosti miti o modrčkih

23. 4. 2016; 02.01
Avtor: T.P.
Modrček

foto: Vir: Pixabay

Čeprav ženske nosijo modrčke vsak dan, še vedno obstajajo razprave o tem, kaj je dobro in kaj ni. Strokovnjakinja za modrčke Jene Luciani razkriva najbolj pogoste mite.

Modrčki lahko ogrozijo vaše zdravje

Marsikdo še vedno verjame, da je zdravje žensk, ki nosijo modrčke prek 20 let, ogroženo. Vse se je začelo z raziskavo iz leta 1991, v kateri so ugotovili, da imajo ženske, ki so redno nosile modrček, več možnosti za razvoj raka na dojki, kot tiste, ki modrčka niso nosile. 

Spanje z modrčkom vašim prsim ne bo prav nič koristilo.

Čeprav so znanstveniki, ki so delali raziskavo, menili, da je to povezano predvsem z načinom nošenja modrčka, ne pa z modrcem samim, je bila škoda storjena. »Začelo se je govoriti, da preozka žica pritiska na mlečne žleze in tako zbira toksine v prsih, vendar doslej tega še nihče ni potrdil z dokazi,« pravi Jene.

foto: Profimedia

Spanje z modrčkom lahko dvigne prsi

Glede tega vprašanja imajo ženske deljena mnenja. Polovica jih odloži modrček že takoj, ko vstopijo v svoj dom, polovica žensk pa trdi, da redno hodijo spat z modrčkom, saj verjamejo, da to dobro vpliva na gravitacijo prsi. Razočaranje je v tem, da vam modrček resnično ne bo dvignil prsi čez noč. »Nošenje modrčka je koristno predvsem, kadar telovadite, zlasti med skakanjem. S tem se boste namreč izognili bolečini, nikakor pa vaše prsi zaradi modrčka ne bodo nič bolj pokončne in napete,« razlaga Lucianijeva.

Modrček ne škoduje zdravju.

Povprečna velikost je B

V resnici je večja. In prav v tem je težava, saj številne ženske nosijo neustrezne velikosti. Najraje stlačijo svoje prsi v manjše številke, namesto da bi našle svojo pravo velikost. Proizvajalci modrčkov točno vedo, katera velikost se najbolj prodaja, zato so poskrbeli, da gre v promet še bolje, kot bi morala.

Več pozornosti bo treba nameniti higieni.

Modrčke lahko peremo v pralnem stroju

To je nekaj, česar resnično ne želite narediti svojemu modrčku. Boben v pralnem stroju lahko uniči košarice ter raztegne trakove, medtem ko topla voda lahko uniči obliko. To je najbolje narediti ročno,« svetuje Jene.

Dovolj je, da modrčke peremo enkrat na teden

Kaže, da bo treba več pozornosti nameniti higieni. Umazanija in olje z naše kože lahko uničita elastičnost modrčka, zato je najbolje, da ga peremo čim večkrat,«pravi Lucianijeva.

prejšnji članek
Telo naj zadiha, potem šele strada!
Zdravje
Telo naj zadiha, potem šele strada!
naslednji članek
Vid Valič obležal v bolečinah
Zdravje
Vid Valič obležal v bolečinah