Robert Golob
Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so nedopustne in se morajo končati«

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Telo naj zadiha, potem šele strada!

23. 4. 2016; 05.02
Avtor: Sonja Grizila
Ženska
No, stradati ni treba, ker je to še ena od modernih diet, pri kateri ni treba šteti kalorij.

Ni potrebe, da ste lačni, poročajo, da je počutje odlično, skomine po sladkih tortah, mastnih sendvičih in bogato obloženih picah pa vseeno ostanejo. S tem smo se menda že zdavnaj sprijaznili, kajne? Pica na podlagi iz pora pač ni isto kot pica na testu – pa konec. Dobra novica je, da si po tem, ko oklestimo toliko kilogramov, kot želimo, lahko tu in tam privoščimo grešno hrano. Če bomo pred nažiranjem (in ne samo potem) naredili mnogo počepov ali tekli kakšen kilometer, nam grešni obroki niti ne bodo preveč škodili. Če namreč sumite, da čudežna dieta vključuje tudi gibanje, se nikakor ne motite. Reče se ji clean and lean in je doma na Angleškem.

Clean & lean pomeni čist in suh – drugi del je še kar razumljiv, prvega pa je treba nekoliko razložiti. Zredimo se seveda zaradi hrane, ki je vse prej kot priporočljiva, preden se spravimo k hujšanju (pa naj nas skrbijo kopalke ali nam grozi zdravnik), se podobno kot alkoholiki, ki se odpravijo na zdravljenje, bašemo še z zadnjimi oslarijami, ki so vendar takoooo dobre. Priznamo sicer, da se po bogatih mešanih obrokih počutimo slabo, da smo utrujeni, potimo se in ponoči slabo spimo, ampak trenutki, ko meljemo prepovedane obroke, so vendar tako sladki! Čeprav, na žalost, zelo kratki in v popolnem nesorazmerju s posledicami, torej s popolnoma zakisanim telesom, ki deluje na minimumu, ker je kljub preobilici hrane sestradano.

Čistilna akcija. Skratka, telo je treba najprej v treh dneh očistiti in pripraviti na hujšanje – poročajo, da takrat izgubiš dva kilograma in si poln energije. V telesu se namreč medtem vzpostavi kislinsko-bazično ravnovesje, ki je bilo prej seveda temeljito podrto. Seveda vam bomo enega od treh dni predstavili. Dieto lahko poiščete na internetu: dobili boste BBC-jev portal, kjer se bo treba brez obveznosti prijaviti. Nato vam pošljejo načrt, kljub temu, da verjetno znate angleško, pa si z recepti ni mogoče veliko pomagati, ker so precej tuji našemu okusu. Jih bo pač treba prirejati.

Kako so torej videti trije čistilni dnevi? Precej vegansko. Živalskih maščob, mesa ne smemo, drugi dan lahko uporabimo kakšno jajce za peko zelenjavnih pogačic (bolje je, da si pripravimo por z jajcem), prepovedani so mleko in mlečni izdelki, kava in alkohol. Čistilna akcija je skratka precej stroga. Pa poglejmo.

Zajtrk: zeleni smuti, ki poživi telo in da ogromno energije. Potrebujemo pest mlade špinače, 10 dag brokolija, 2 stebli zelene, 1 banano, 3 dl riževega mleka, četrt žlice spiruline. Zmiksamo in spijemo.

Kosilo: kvinojina solata. Potrebujemo 10 dag kvinoje, šop peteršilja, 30 dag paradižnika, 10 dag kumar, žlico oljčnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, strok česna, žlico limoninega soka, 5 dag solatnih listov. Kvinojo skuhamo po navodilih na embalaži, odcedimo in ohladimo. Peteršilj sesekljamo, paradižnik zrežemo na kocke, kumaro na tanke rezine. Primešamo h kvinoji. Naredimo polivko iz olja, kisa, limoninega soka, strtega česna in soli, primešamo k solati in to razpredimo po listih na krožniku.

Večerja: zrezki iz jajčevca s sladkim krompirjem. Potrebujemo velik jajčevec, dve žlici sezamove paste (v receptu je pasta miso, ki pa jo redko kdo pozna), 35 dag sladkega krompirja, 8 mladih čebulic, žlico oljčnega olja in sol. Jajčevec olupimo, malo solimo, namažemo s sezamovo pasto (tahini) in damo na naoljen papir za peko, s katerim smo prekrili pekač. Sladki krompir olupimo, zrežemo na podolgovate rezine, rahlo solimo in damo k jajčevcu. Prilijemo malo vode in žlico olja ter pečemo pol ure, nato prilijemo še malo vode, dodamo na podolgovate rezine zrezano čebulo in pečemo še dvajset minut. Krompir zložimo na krožnik, čez pa položimo na zrezke zrezan jajčevec in mlado čebulo.

foto: dk

Podobna sta tudi druga dva dneva, uporabimo pač veliko zelenjave in kvinojo, ki ne vsebuje glutena (ta namreč kar precej zakisa telo). Vmes veliko vode, če nas zagrabi lakota, zgrizljajmo kakšen mandelj, oreh ali lešnik, priporočljiva so bučna in sončnična semena, med bolj grešnimi priboljški pa tu in tam kakšna suha figa ali – murve. Pa potem?

No, na BBC dobite štiritedenski program prehranjevanja, ki pa je, kot že rečeno, za nas precej neuporaben, ker je mešanica vzhodnjaške in moderne kuhinje, kar sicer radi gledamo na televiziji, precej manj radi pa jemo.

Tisto potem pa že kar dobro poznamo. Zajtrki so predvsem iz jogurta, svežega sadja in skromne količine ovsenih kosmičev brez sladkorja, lahko si privoščimo jajca in veliko sveže zelenjave. Kosila in večerje so sestavljeni iz rib, mesa, jajc pa tudi sira, iz vsega naštetega si lahko delamo narastke, obare, solate, dušeno meso z zelenjavo – in tako naprej. Oreščki so za vmesno tolažbo, sadja pa v prvem mesecu ni veliko, v glavnem le pri zajtrku. Kave si lahko malo privoščimo, alkohola pa še vedno ne. En mesec bomo pa menda že vzdržali. Po tem mesecu počasi dodajamo ogljikove hidrate, ampak seveda polnozrnate in ne tistih s sladkorjem. Grešili bomo, kakopak, ampak grehe je treba takoj popraviti. Nekaj s hrano, nekaj z gibanjem.

Migajte! Da, seveda, tudi ta dieta vsebuje veliko gibanja. Vsaj dvakrat na teden bi se morali pošteno spotiti in pognati metabolizem v pogon. Priporočljivo je, da se priključimo kakšnemu društvu, ne samo zaradi motivacije, temveč tudi zato, ker nas bodo naučili pravilnih vaj. Vse, kar je več kot nič, je dobrodošlo, pa čeprav je to hoja po stopnicah ali tek za avtobusom.

Dolgčas redi! Kdaj največ jemo? Kadar smo potrti in kadar se dolgočasimo, seveda. Od obrokov, ki jih jemo z veseljem v prijetni družbi, se ne redimo, ker so, žal, preredki. Nikar si torej shujševalne kure ne načrtujmo za dopust ali podaljšan vikend, ko bomo nenehno prežali nase in ribali korenčke v zelo natančnih količinah, ampak se spravimo k dieti med aktivnimi dnevi, ko nimamo časa nenehno razmišljati o hladilniku. Ko pa bomo prišli do tega najljubšega kosa kuhinjske opreme, naj bo v njem le tisto, kar nam koristi.

prejšnji članek
Nočno hujšanje z obvezno večerjo
Zdravje
Nočno hujšanje z obvezno večerjo
naslednji članek
Najbolj pogosti miti o modrčkih
Zdravje
Najbolj pogosti miti o modrčkih
#obraziavenija
obraziavenija