Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

S preprostim receptom 34 kg manj!

23. 4. 2016; 10.13
Avtor: Lidija Markelj
gabi

Takole vitka je zdaj Gabrijela, ki najraje od vsega potelovadi z žogo. foto: Lidija Markelj

Tolikokrat slišimo, da če si nekaj resnično želiš, to zmoreš uresničiti. Pa ni vedno tako. Včasih želja ni dovolj, potrebnega je še kaj več. Vselej pa se najdejo ljudje, ki nam lahko pomagajo na poti v boljši jutri.

Gabrijela Kovač, profesorica zgodovine in geografije s škocjanske osnovne šole, si je že dolgo časa močno želela shujšati, saj je bila zaradi odvečnih kilogramov nezadovoljna, brez prave delovne energije in včasih tudi čustveno nestabilna.

Trudila se je po svoje, se odpravljala na daljše dnevne sprehode, a pravega učinka ni bilo. Potem pa je po spletu naključij izvedela za center za hujšanje in odšla na brezplačen posvet. "In tako se je pred letom dni ob pomoči strokovnjakov začela moja preobrazba," pove Gabrijela. V devetih mesecih ji je uspelo izgubiti 34 kilogramov in 159 centimetrov skupnega obsega. Zdaj sicer še obiskuje center, a veliko redkeje kot na začetku, kmalu pa ji tudi tega ne bo več treba, saj se je s strokovno pomočjo naučila pravil zdrave prehrane, gibanja in sploh zdravega načina življenja.

Kilogrami začeli kopneti

V otroštvu in mladosti Gabrijela ni imela težav s kilogrami. Ukvarjala se je s športom, trenirala je košarko kot srednješolka in študentka in nastopala celo v 2. slovenski ligi. "Kilogrami so se začeli nabirati kasneje, okrog 35. leta, počasi, vsako leto kakšen več, dokler ni vse skupaj postajalo moteče in oteževalno. Padeš pač v nek ritem življenja, vsak dan greš v službo, se popoldne ukvarjaš še s čim in dan je kar prekratek za vse. Zvečer se potem nagradiš z obilnim obrokom, kar se pozna," razmišlja Gabrijela, ki danes, pri dvainpetdesetih letih, ve, da tako ne gre. "Spremeniti je treba način življenja in sama vem, da sem za to potrebovala spodbudo. Vse pa je v glavi, odločitev mora dozoreti v tebi, nihče te ne more v nič prisiliti," pravi.

Zdaj ima svoj red

V centru Linea Snella so ji po temeljitem pogovoru pripravili individualno obravnavo, kako shujšati in preoblikovati svoje telo in kako do uravnotežene prehrane. Gabrijela je pridno upoštevala njihova navodila, najtežje zanjo pa je bilo sprejeti, da je treba vsak dan uvesti pet obrokov in pri tem še paziti na njihovo ustrezno sestavo. A kmalu je vse to osvojila in danes se ji zdi povsem samoumevno, da je petkrat na dan - da zajtrkuje (kar prej ni bilo običajno), malica (običajno sadje, ki ga je zaradi veliko sladkorja priporočljivo uživati dopoldne), ima kosilo, popoldansko zelenjavno malico in večerjo. Popoldanski in večerni obrok sta sestavljena iz zelenjave in beljakovin (ribe, puran, piščanec, jajca, jogurt …), dodatek so oreščki. "Pomembno je, da v prvih treh ali štirih obrokih uživaš ogljikove hidrate, popoldne pa beljakovine. Sicer je priporočljivo jesti čim več zelenjave in popiti dnevno vsaj dva litra tekočine - predvsem vode ali nesladkanega čaja." pravi. Prej je imela s pitjem težave, saj žeje sploh ni čutila. "Najlepše je, da ne stradam in da ni pri tej metodi prav ničesar prepovedano jesti - vse je dovoljeno, a zmerno. In če redno ješ, sploh ne občutiš lakote," pripoveduje Gabrijela, ki se kdaj pa kdaj pregreši tudi s kako tortico, načeloma pa sladkarij ne je. Seveda pa odpadejo vmesni prigrizki, razni čipsi in podobno. Na začetku je pisala dnevnik prehrane, zdaj pa ji ni več treba.

Gabrijela pred hujšanjem na izletu na Španov vrh leta 2014. foto: Lidija Markelj

Uživa v novih oblačilih

Gabrijela pravi, kako je bilo spodbudno, ko je v mesecu dni shujšala štiri kilograme. To ji je dalo motivacije in volje za naprej. Tudi kasnejše izgubljanje teže je bilo nad pričakovanji, celo njene terapevtke je to presenetilo. Zdaj ko ima že 34 kilogramov manj, bi rada pri zdajšnji teži (te noče izdati) ostala. Ne nazadnje je presrečna tudi, da je popolnoma zamenjala svojo garderobo. Končno spet rada zaide v trgovine z oblačili. Prej konfekcijskih številk oblačil, ki so jih bila všeč, skorajda ni našla, zato se je trgovinam raje kar izogibala. Po hujšanju je vsa svoja oblačila namenila Rdečemu križu in migrantom - Gabrijela je namreč tudi dolgoletna predsednica škocjanske krajevne organizacije RK - ter danes nosi čisto druge stvari. Spet rada gleda izložbe z oblačili in tudi to je nov užitek.

Peš, ne z avtom

Gabrijela je prepričana, da so težave s kilogrami pri mnogih povezane s tako imenovano hitro prehrano, ko se vse kupuje že narejeno, premalo je kuhe doma in pripravljanja preproste hrane. Sama zelo rada dela na zemlji in večino zelenjave pridela na domačem vrtu v Zrečah, kamor ob vikendih zahaja k mami. Veliko več se tudi giblje, vsaj pol ure na dan, marsikam odide peš in ne z avtom, pozimi se rekreira v škocjanski šoli, redno tudi počiva - 20 minut počitka na dan brez kakršnegakoli dela je nujno. Počuti se odlično, spet ima polno energije, ki jo pri tako zahtevnem delu, kot je učiteljski, gotovo potrebuje.

prejšnji članek
Jankovićeva zaradi raka v hudem strahu
Zdravje
Jankovićeva zaradi raka v hudem strahu
naslednji članek
Nekoč je bila popolnoma drugačna
Svet slavnih
Nekoč je bila popolnoma drugačna