Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj pravzaprav res škodi?

22. 4. 2016; 06.30
Avtor: Marijana Mandić
woman-659352_1920
Največji sovražnik kože je sonce, ne čas.

Na vašem obrazu se ne kažejo leta, marveč seštevek ur, ki ste jih preživeli na soncu. Sonce namreč spodbudi nastajanje antikolagenskega proteina v koži. Sledijo pa še cigaretni dim, ne glede na to, ali ste kadilec ali se samo družite s kadilci, prehrana, v kateri primanjkuje vitaminov A, C, E, folne kisline in vitamina B12, prehrana, ki vsebuje veliko maščobe in soli, čezmerno uživanje alkohola, stresno življenje, agresivna kozmetična sredstva in premalo spanca.

Posledice cigaretnega dima

Obraz kadilca, ki pokadi 20 cigaret na dan, se vsakih 10 let postara za 14 let. Tobak namreč sproža protein, ki napade elastičnost kože. Kadilci imajo več gub, njihova koža pa je bledikasto sivkaste barve. Plastični kirurgi brez dlake na jeziku razložijo, da koža kadilcev pri rezu skalpela »zacvrči«. Zavedati se je še treba, da škode, ki jo povzroča kajenje, ne morete z ničimer popraviti. 

Koliko resnice je v kremah zoper gubice?

Skeptični ste lahko do vseh, razen do tistih krem, ki vsebujejo derivat vitamina A, tretinoin, ki ga dobite v obliki kreme, gela ali tekočine. Tretinoin dermatologi zelo dobro poznajo, saj ga že desetletja uporabljajo za zdravljenje mnogih kožnih obolenj, od aken do luskavice. Povsem po naključju pa so ugotovili, da ta snov izboljša prekrvitev kože in s tem tudi kakovost in količino kolagenskih vlaken v dermisu, spodnjem delu kože.  Rezultat je bolj gladka, polna in mladostna koža.

Koža in prehrana

Znanstveniki raziskovalnega centra za prehrano na bostonski univerzi so odkrili, katero sadje in zelenjava vam najbolj pomagata vzdrževati mladosten videz v vročih dneh. Sestavili so seznam 25 živil, tri najučinkovitejša so suhe slive, rozine in borovnice. Za vsa našteta živila je značilno, da vsebujejo ogromno antioksidantov. Mednje spadajo še robide, česen, kodrolistni ohrovt, brusnice, jagode, maline, špinača, brstični ohrovt, slive, pšenični kalčki, brokoli, rdeča pesa, avokado, pomaranče, rdeče grozdje, rdeča paprika, češnje, kivi, rdeča grenivka, čebula, sladka koruza in jajčevci.

O poletnih aknah

Poleti kožo izsušujemo s pogostim kopanjem, prhanjem in izpostavljanjem soncu. Bolj ko ji krademo vlago, bolj mastna je, saj postane pretirano delovanje žlez lojnic njen obrambni mehanizem. K aknam po hrbtu in dekolteju so nagnjene ženske, ki se veliko ukvarjajo s športom, saj tudi znoj zapre pore. Pomaga, če se takoj po telesni vadbi preoblečete in če pri prhanju uporabite gel z benzolovim peroksidom. Ob trdovratnih aknah vam bo zdravnik predpisal antibiotično mazilo. Pri izbiri kozmetike za problematično kožo obraza je bolj kot oznaka »oil-free« ali »water-based« pomembna opomba proizvajalca, da je izdelek nekomedogen oziroma testiran na komedogenost oziroma akne.  

Alergije na sonce

Alergija prizadene predvsem svetlopolte ljudi. Pod vplivom sončnih žarkov se v telesu sprosti histamin, ki povzroči srbeče rdeče izpuščaje, mehurčke, predvsem na dekolteju, ramenih in rokah. Tudi srbeče akne so lahko posledica alergije na sonce. Povzroči jih kombinacija maščob na koži, na primer ob uporabi mastnih zaščitnih krem in sončnih žarkov. Najboljša zaščita pred alergijo na sonce je izogibanje sončnim žarkom, ko so ti najmočnejši, in zaščita telesa z lahkimi oblačili. Uporabite nemastne zaščitne kreme, brez emulgatorjev.
Težave lahko omilite z jemanjem protialergijskih tablet. Pred tem se posvetujte s svojim zdravnikom. 

Močno potenje in botoks

Injiciranje botulinusa je eden najvarnejših in najučinkovitejših načinov zdravljenja čezmernega potenja. Botoks zablokira povezavo med živcem in mišico, zato žleza znojnica ni več aktivirana. Zdravljenje je zelo uspešno, po terapiji se pod pazduho, na dlaneh ali na nogah nadaljnjih šest mesecev ne boste popolnoma nič potili.

Kaj lahko storim zoper vnetje po depilaciji?

Dlačice brijte v smeri njihove rasti, po britju pa nanesite negovalno kremo za po britju. Rdečih pikic bo manj, če se boste depilirali z voskom ali depilacijsko kremo. Trajna rešitev brez stranskih učinkov pa je lasersko odstranjevanje dlačic.

O kremah za porjavitev brez sončenja

Dermatologi priporočajo kreme, ki vsebujejo dehidroksiaceton (DHA), in teh je pri nas na voljo veliko. Gre za majhno molekulo, ki obarva roženo plast kože, podobno kot barva za lase obarva lase. Če z odtenkom niste zadovoljni, lahko nanos naslednji dan ponovite. Krema za porjavitev bo učinkovala teden dni, ob tem pa ne smete pozabiti, da vas ne ščiti pred soncem. V ta namen morate posebej uporabiti kremo z zaščitnim faktorjem.

O odstranjevanju kožnih znamenj

Sumljive pigmentne spremembe lahko pregleda in odstrani le specialist dermatolog, ki bo izrezano znamenje poslal naprej na preiskave. Nikoli pa se tega ne bi smela lotiti kozmetičarka z laserjem. Že sama diagnostika pigmentnih znamenj je težka in pri nas je pravih specialistov, ki se s tem ukvarjajo, malo. Pri svojem zdravniku se temeljito pozanimate o pravih naslovih.

O nevarnih spremembah na koži

Upoštevajte, da so rakave lezije tipično nepravilnih oblik, imajo nejasne robove, običajno imajo mnogo odtenkov rjave ali črne, pa tudi rdečkaste in modrikaste barve, v premeru merijo pogosto več kot 5 milimetrov in so dvignjene nad raven kože. Če opazite sumljivo znamenje, pojdite takoj k zdravniku. Vsaj enkrat v življenju bi vas moral temeljito pregledati dermatolog, ki bo odločil, kako pogosto morate v prihodnje na preglede.

Dobro je vedeti!

-    Pri moških se melanom pogosto pojavi na predelu med ramo in boki, na glavi in vratu, pri ženskah pa se pogosto razvije na spodnjem delu nog. Le 15 odstotkov melanomskih lezij se razvije iz prej obstoječega, tako imenovanega materinega znamenja. Velika večina melanomov se razvije povsem na novo.

-    Izberite kremo s čim višjim zaščitnim faktorjem, najmanj 30, in nanos po vsem telesu, tudi po ušesih, obnovite vsaki dve uri, ne glede na to, ali je krema vodoodporna ali ne. Najboljša zaščita pred soncem pa je umik v senco.

prejšnji članek
Lepotne skrivnost, ki jih gotovo ne poznate
Moda&Lepota
Lepotne skrivnost, ki jih gotovo ne poznate
naslednji članek
Zakaj ženske jočejo več kot moški?
Zdravje
Zakaj ženske jočejo več kot moški?