Severni sij, slovenj gradec
Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz Slovenije

1687541884-dsc07123-1687541751687
Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To so odlična živila, ki noro topijo maščobe!

26. 4. 2016; 11.30
Avtor: Marijana Mandić
dieta

foto: Vir: Pixabay

Grah, leča, fižol, bob in druge stročnice topijo trebušno maščobo hitreje kot peresno lahka zelena solata!

Zadnje študije so razkrile idealno novico za vse, ki obožujejo konkretne jedi; grah, leča, fižol, bob in druge stročnice topijo trebušno maščobo hitreje kot peresno lahka zelena solata! Če jih boste v vsakem obroku pojedli vsaj za pol skodelice, in vmešate jih lahko praktično vsepovsod, lahko v tednu dni izgubite do 4 kilograme. Odlična dieta za jesensko in zimsko obarvane dni! 

Shujševalna primerjava

Že leta 2012 so se dietologi lotili primerjave skupine ljudi, ki je med vsakim obrokom, naj je bil mesni ali zelenjavni, pojedla pol skodelice fižola ali graha oziroma kakšnih drugih stročnic, in skupine tistih, ki so se stročnicam na daleč izogibali. Ugotovili so, da so prvi shujšali enako hitro in učinkovito kot prostovoljci, ki so skrbno načrtovano vsak dan pojedli za 500 kalorij hrane manj. Fižolova dieta je lansko leto celo zmagala na ameriških blogih. »Najbolj vztrajni lahko shujšajo do 20 kilogramov v 30 dneh,« komentira jedilnik dietolog dr. Tim Ferris in še poudarja, »ni vam treba odmerjati porcij ali seštevati kalorij, še celo telovaditi ne!« 

Fižolova čarovnija

Izkazalo se je torej, da imajo stročnice, paradoksalno, tako učinkovite shujševalne učinkovine, da je z njimi hujšanje hitrejše, predvsem pa lažje, kot če bi se povsem odpovedali dobrotam iz skupine ogljikovih hidratov. Še več, stročnice vam omogočajo dostojno topljenje kilogramov, brez volčje lakote ali želje po nezdravih, predelanih ogljikovih hidratih, ki običajno nastopi, če so na vašem jedilniki le puste beljakovine in zelena solata. Ogljikovi hidrati so pač osnovno pogonsko gorivo našega telesa, brez njih izgubljate voljo po gibanju in celo učenju, razmišljanju, kajti ogljikovi hidrati so najpomembnejša hrana za živčne povezave v možganih. 

foto: Dreamstime

O pripravi ter zdravstvenih koristih

Fižol, bob, leča, stročji fižol, grah in čičerka so od nekdaj pomemben vir hranil, soja še pridobiva veljavo, vegetarijanci pa tudi njo zelo dobro poznajo. Stročnice so zdrav in poceni vir beljakovin. Vsebujejo ogljikove hidrate, vlaknine, vitamine in malo maščob. Številne raziskave priznanih institucij so dokazale, da stročnice dobro vplivajo na zdravje in ščitijo organizem pred številnimi kroničnimi boleznimi. Večina stročnic vsebuje veliko koncentracijo aminokisline lizin, ki je ena izmed dveh aminokislin, bistvenih za sintezo karnitina. Ta pa je bistvenega pomena za nastajanje energije v naših celicah. Stročnice torej še zdaleč niso primerne samo za vegetarijance. Tako smo šele zadnja leta, ko je začelo skokovito naraščati število bolezni, ki so povezane z uživanjem živalskih beljakovin, predvsem bolezni srca, nekatere vrste raka in sladkorna bolezen, začeli priznavati veliko vrednost nadvse preprostemu fižolu, ki je v času naših babic veljal za prehrano revežev. Stročnice so odlična preventiva zoper boleznih srca in ožilja ter sladkorno bolezen tipa 2. Pomagajo uravnavati krvni sladkor, hkrati pa vas preskrbijo s stalno energijo, ki počasi izgoreva. Ob uživanju stročnic bo vaša prebava kmalu urejena in hitro boste postali siti, vsekakor prej kot debeli. So zelo shujševalne, kajti velika količina prehranskih vlaknin stročnicam omogoča, da hitro potešijo lakoto in ohranjajo visoko raven energije. 

Kaj pa napenjanje?

Mnogi se stročnicam izogibajo, ker povzročajo zoprne vetrove. Tej težavi se izognete s pravilno pripravo in uporabo začimb. Pred kuhanjem jih namakajte najmanj 24 ur ali pa kalite do dva dni, da poženejo do en centimeter velike kalčke. Kaljene stročnice so hitreje kuhane in lažje prebavljive. Med namakanjem in kuhanjem vodo vsaj dvakrat menjajte ter dodajte začimbe, kot so majaron, origano, kumina in timijan. In naj spomnimo, da so stročnice v kulinariki vsestransko uporabne. Stročnice iz pločevinke uporabite tako, da vodo odcedite in jih sperete pod tekočo vodo. Uporabite jih lahko za juhe, enolončnice, samostojne solate ali dodatek k solatam, krompirju, polpetom in okusnim namazom. 

Zajemite fižol in hujšajte

Med dieto je dovoljeno pojesti do eno skodelico stročnic na obrok, zraven pa obilo pustih beljakovin in po možnosti zelenjave brez škroba. Jedem dodajte poljubne začimbe. Takole vztrajajte šest dni, sedmi dan pa si le privoščite, kar vam je volja. Ko vas bo bobek pripeljal do vitke postave, se še naprej skušajte držati kar najbolj zdravega jedilnika in večini jedem dodati pol skodelice stročnic. To je vsa umetnost vitkega in zdravega življenja!

prejšnji članek
S tem lahko zradirate gube!
Moda&Lepota
S tem lahko zradirate gube!
naslednji članek
Prince opozarjal javnost, ni se počutil varnega
Svet slavnih
Prince opozarjal javnost, ni se počutil varnega