Nekdaj osnovno živilo, dragocen vir kalorij in spoštovanja vreden obrok, zadnjih nekaj desetletij pa živilo, ki so se ga tisti, ki prisegajo na zdravo prehrano, raje izogibali: po krivici, saj novejše študije dokazujejo, da je kruh zdravju ne le prijazen, pač pa celo koristen – še zlasti če ga uživamo v bolj zdravih, polnozrnatih različicah. Zakaj je dobro, da se košček kruha znajde vsak dan na vašem jedilniku?
1. NE redi
Očitek, da kruh redi, ne drži, trdijo avtorji knjige Dieta za ljubitelje kruha. Nasprotno, uživanje polnozrnatega kruha v zmernih količinah celo pomaga izgubljati kalorije, saj ustvarja dolgotrajen občutek sitosti, zaradi česar po zaužitju pojeste manj. Zasluga za to gre, kot navajata avtorici Ellen Kunes in Frances Largeman-Roth, posebni vrsti škroba, ki ga takšen kruh vsebuje.
2. Pomaga pri prebavi
Uživanje polnozrnatega kruha pripomore k boljši prebavi. Koristilo bo vsem tistim, ki imate bolečine pri opravljanju velike potrebe. Vlaknine v kruhu pomagajo potiskati vsebino črevesja naprej, zato nepotrebne snovi lažje in hitreje potujejo proti izhodu iz prebavnega trakta. Strokovnjaki trdijo, da bi moral odrasel človek za zdravo prebavo zaužiti 38 gramov vlaknin na dan – kos polnozrnatega kruha jih vsebuje okoli 2,8 grama.
3. Zmanjšuje tveganje za bolezni srca
Polnovredna žita dokazano zmanjšujejo tveganje za nastanek srčnih bolezni, zato naj bi se kos polnozrnatega kruha čim pogosteje znašel na jedilniku vseh, ki so presegli starost 40 let. Študijo o koristnosti uživanja polnovrednih žit so opravili pred leti, vključevala pa je več kot 42 tisoč moških, ki so jih raziskovalci spremljali kar štirinajst let. Rezultat ni dopuščal nobenega dvoma: jedci polnovrednih žit so bolj zdravi od tistih, ki se tem izogibajo.
4. Je hrana za možgane
Polnozrnati kruh vsebuje B- in E-vitamina ter magnezij, fosfor, železo in cink. Zaradi vsebnosti obeh vitaminov nekatere študije poudarjajo, da lahko njegovo uživanje varuje možgane in celo preprečuje nastanek alzheimerjeve bolezni. Pod eno takšnih študij se je podpisal medicinski center univerze v Marylandu v Ameriki.
Zakaj jesti kruh?
- ker vsebuje enostavne in sestavljene ogljikove hidrate, ki so v telesu glavni vir telesne energije, hranijo pa tudi naše živce in možgane,
- ker v polnozrnati različici vsebuje fitokemikalije in antioksidante,
- ker je lahko odličen vir vlaknin, ki pomagajo k boljši prebavi in preprečujejo raka.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.