foto: Arhiv
Evaporirana sol vsebuje veliko natrijevega klorida, ki je zdravju škodljiv, a vsebuje jod, ki je pomemben za zdravo delovanje ščitnice. Sol med drugim uničuje bakterije in mikrobe, ki povzročajo razkroj živalskih organizmov, zaradi česar jo uporabljajo tudi pri konzerviranju.
Kamena sol podobno kot evaporirana kamena sol vsebuje jod. Je intenzivnejšega okusa, tako da pri prvi uporabi malo pazite. Najbolj znana jedilna kamena sol, ki jo lahko dobite na slovenskem tržišču, je himalajska sol. Je ročno izkopana in vsebuje pomemben mineral – železo.
Morska sol je edina sol, ki ni obvezno jodirana, zato lahko vsebuje zelo malo joda. Predlagamo, da pred nakupom preverite proizvajalca in etiketo. Velik problem pri morski soli je tudi, da je morje vse bolj onesnaženo, z njim pa tudi sol.
Indijska oziroma črna sol pravzaprav ni črna, ampak rdečkasto siva zaradi železa in raznih mineralov. Ima zelo specifičen okus (nekateri pravijo, da po trdo kuhanih jajcih).
Pečena sol je tradicionalna aromatična korejska sol, pridelana s pečenjem v bambusovih tulcih, zapečatenimi z aromatično rumeno glino (tipično za Korejo), nad ognjem iz borove smole. Sol je zanimivega eksotičnega okusa po sveže pokošeni travi, blagega okusa mentola zaradi borove smole, proti koncu pa začutimo zelo rahel okus po dimu. Sol se uporablja za tradicionalne korejske jedi, kot so juhe, obare, kuhana zelenjava in pečeno meso.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.