evrovizija, švica
Svet24.si

Evrovizijska zmaga v roke Švicarja Nema!

1715253201-dsc9430-01-1715253168875
Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo policiji in SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Čisto črevo v vsako telo

20. 5. 2016; 02.33
Avtor: Marija Šelek/Zarja
stranišče
Bodite prijazni s svojim telesom in ne dovolite, da vas porcelanasti prestol na vašem stranišču ubija še naprej.

O pravilnem iztrebljanju so v zadnjem letu ali dveh pisali tudi ugledni tuji časopisi, zato nas nikar ne glejte izpod čela, ker vam bomo zdaj še mi razširili obzorje. Ne šalimo se. Kakanje je čisto resna zadeva. Tudi nekdanja zdravstvena delavka, zdaj sila vitalna upokojenka, Cvetka Mehle Kovačič iz okolice Kopra meni tako. Demonstrirala nam je najprimernejšo držo pri izločanju. Njeno sporočilo je jasno: bodite prijazni s svojim telesom in ne dovolite, da vas porcelanasti prestol na vašem stranišču ubija še naprej.

Straniščna školjka je baje izum angleških mizarja in vodovodarja, ki nista poznala človeške fiziologije, se je pa čudežni prestol za iztrebljanje zdel hudo šik plemenitašem in so ga hitro posvojili. Če želimo biti del civiliziranega sveta, pač moramo sedeti na školjki, smo se naučili. Nagovarjanje k razmisleku, k spremembi oziroma  vrnitvi v "primitivne" čase se je na Slovenskem začelo pred dobrimi desetimi leti s članki in knjigo Nare Petroviča, v tujini so bili tovrstni agitatorji že prej, tam so uspeli izvesti še kakšno raziskavo tu in tam. Že takrat so bili znani nekateri dokazi, da sedenje ni ravno naraven položaj za iztrebljanje, da je celo vzrok za marsikatero bolezen.

Kar 63 milijonov Američanov ima občasne težave z zaprtjem, po podatkih njihovega nacionalnega inštituta za zdravje  pa kronično zaprtost (iztrebljanje manj kot trikrat na teden) občuti  od štiri do deset milijonov državljanov. Posledično za odvajala predpišejo 5,3 milijona receptov, kar znese 700 milijonov dolarjev vsako leto.

S čisto intimnega vidika pa ti lahko zaprtost uniči dan ali celo dopust. Zakaj ne bi ljudje naredili vsega, da bi lahko na take težave pozabili ali se jim v širokem loku izognili s tako učinkovitim ukrepom, kot je sprememba položaja pri iztrebljanju, se že nekaj časa sprašuje tudi naša gostiteljica Cvetka Mehle Kovačič. Sama kaka čepe že osem let in iskreno si želi, da bi informacija o kakanju s pručko dosegla čim več ljudi, zato jih vestno nagovarja, naj dajo priložnost telesu.

Skrivnost makedonskih deklet

"V časopisih berem veliko nasvetov o razstrupljanju telesa, ampak tisti način, za katerega mislim, da je najpomembnejši, pa ni omenjen. Pogoj, da se čiščenje telesa z izločanjem izvaja pravilno, je čepenje. O tem ni nič napisano ali pa je premalokrat. Ko je pred desetimi leti o tem pisal Nara Petrovič, sem še uspela stopati na školjko in iztrebljati čepe, zdaj zaradi težav s sklepi to ni več mogoče, zato uporabljam pručko, ki si jo podložim pod noge in ustvarim približno podoben položaj, kot bi čepela," živahno, a resno pripoveduje Cvetka. Pručko že skorajda po božje časti in zagotovo bi ji zložila še kakšno odo, če bi lahko s tem prepričala ljudi, naj prisluhnejo svojemu telesu.

Ko o čepečem kakanju še ni imela pojma, je bila zaposlena kot laborantka v kliničnem centru v Ljubljani, in spomni se mladih Makedonk, ki so k njim prišle na prakso. Skupaj z njimi so se na deskah straniščnih školjk pojavili odtisi stopal in šele kasneje ji je bilo jasno, kaj so pomenili. »Seveda, ta dekleta so informacijo o kakanju čepe še imela zapisano v sebi, bila so tako naučena in so znala tako iztrebljati.«

Nara Petrovič, s katerim Cvetka z velikim veseljem prijateljuje, pravi, da se v čepečem položaju danka izravna, zaklopka na koncu tankega črevesa se zapre, črevesje pa je podprto z bedri in spodbujeno z ritmičnim menjavanjem pritiska zraka v pljučih. S kakanjem čepe lahko zato pozabite na stokanje, zadrževanje zraka in mučno iztiskanje blata z manevrom valsalva, ki je pospremljen z močnim napenjanjem trebušnih in medeničnih mišic. V sedečem položaju ostane mišica puborectalis, ki pomaga zadrževati blato, napeta, danka pa se ne izravna, zato se črevo nikoli povsem ne izprazni – kar seveda ni dobro in lahko vodi v resnejše težave.

Nevarnost prekucnjenih školjk

Pručka nam lahko učinkovito pomaga do čepeče drže, z njo je vse lažje – je prvi pripomoček, s kraljevim statusom, na stranišču v prijazni in gostoljubni hiški zakoncev Kovačič. Dokler si Cvetka ni nabavila pručke, je bila tudi kantica od kisa za vlaganje čisto v redu.

Tisti gibčnejši in morda z mlajšimi sklepi se lahko z nekaj vaje naučite čepeti na robu straniščne školjke – poprej pa se le prepričajte, da je ta dobro pritrjena v tla, saj ne želite za sabo v straniščih puščati razdejanja s prekucnjenimi ali celo zlomljenimi školjkami. "Drugačen položaj telesa pri izločanju se fizično zelo občuti. Prepričana sem, da obstaja inteligenca telesa, in telo nam pove, kateri položaj je najustreznejši. Ko sem ugotovila, da je čepenje med kakanjem tisto pravo, mi je ta položaj dobesedno spremenil vsakdanjik," dodaja Cvetka, ki je danes ponosna lastnica živobarvne plastične zložljive pručke, ki jo lahko nese kamorkoli. V svetu (tudi ena izmed slovenskih spletnih strani jo ponuja) pa so iz pručk za kakanje naredili že biznis. Njegovih učinkov nismo preverili, ampak posebna straniščna pručka, ki omogoča udobje med čepenjem na školjki, je že patentirana.

Brez velikih besed in dolgega filozofiranja, izgubljanja v neskončnih debatah, Cvetka želi čim več ljudi nagovoriti, da poskusijo iztrebljati čepe. "Pravilen (naraven) položaj telesa je tisto, kar bi morali vsi ozavestiti in začeti kakati pravilno. Prosim, naredite in povejte naprej – za prijaznejše življenje. Koliko težav, koliko bolečine se dogaja na straniščih, na teh porcelanastih prestolih, ki so človeku ukradli toliko zdravja."

foto: Profimedia

Kaj pa otroci?

Pri družinah z majhnimi otroki pa so ti visoki prestoli povzročili že nemalo skrbi, jeze in nemoči. Morda jih učimo napačnega položaja? Otroci instinktivno iščejo oporo za noge in so taki, ki brez pručke ne zmorejo iztisniti blata – zato jim prisluhnimo in ne uveljavljajmo "svojih" pravil za vsako ceno. "Otroško telo govori: potrebujem pravilen položaj, drugačno držo. Spomnim se tudi pripovedi neke gospe, ki se mi je zaupala, da je bila v nosečnosti zelo zaprta. V obupu se je spomnila na čepeč položaj. Tako je na tla položila časopisni papir in opravila iztrebljanje v čepečem položaju ter tako rešila težavo. Zgodilo se je brez problema. Odtlej ne kaka drugače."

Cvetka Mehle Kovačič je prepričana, da smo telo prisilili, da dela nekaj, kar ni naravno oziroma fiziološko normalno. "Vsak intimno ve, kako poje njegov organizem."

Tudi svojega moža Zdenka je "spreobrnila". "To deluje. Saj je logično. In če je nekaj boljše, zakaj ne bi tega počeli? Poprej sem imel precej neurejeno prebavo, zaradi narave svojega dela (tujina) sem imel marsikatero težavo oziroma je bilo iztrebljanje napor. Ko sem poskusil čepeči položaj, sem ugotovil, da je napor izginil. Zakaj bi se torej mučil? Z rednim izločanjem skrbimo, da je naš organizem brezhiben. Doživel sem že, da me je zaradi večdnevne zaprtosti napadel silovit glavobol. Nekje sem prebral, da če bi iztrebljali tako kot vrane (30 minut po vsakem obroku), bi živeli 350 let," smeje doda Zdenko Kovačič.

Čeprav Cvetka zatrjuje, da boste s čepečim položajem (s pručko ali brez nje) že prvič čutili, da je drugače, zagotovila za takojšen učinek ni. Ne pravimo, da bo lahko začeti, velja pa poskusiti, z vsakim počepom bo lažje, udobneje. In veste kaj, naj vam ne bo nerodno: oglasite se nam in poročajte.

prejšnji članek
Zelena molekula zdravja
Zdravje
Zelena molekula zdravja
naslednji članek
Z domačo kozmetiko do osupljive lepote!
Moda&Lepota
Z domačo kozmetiko do osupljive lepote!