nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

V vodo utrujeni, iz nje prerojeni!

20. 5. 2016; 06.33
Avtor: Špela Zupan
uvodna

foto: Dreamstime

Voda nas prijetno osveži, pomirja in sprošča, plavanje pa nam pomaga opraviti z odvečnimi kilogrami ter poskrbi za lepo postavo in pravilno držo.

Znano je, da nas voda učinkovito pomirja in sprošča. Še posebej priporočljivo za zdravje in dobro počutje je plavanje, saj koristi telesu, izboljša fizično počutje ter je pravi balzam za dušo. S plavanjem boste učinkovito opravili tudi z odvečnimi kilogrami in poskrbeli za lepo postavo in pravilno držo.

Brez barve, vonja in okusa, vendar polna vsega dobrega - to je najboljši opis naravne dobrine, brez katere ne bi bilo življenja. Vsa bitja na Zemlji, tako ljudje kot živali in rastline, smo namreč odvisna od vode. Potrebujemo jo za preživetje in higieno, ljudje pa jo uporabljamo tudi v industriji. Voda poleg tega pomirja in sprošča, zato se ljudje v svojih domovih radi obdamo z njo. Še raje pa se odpravimo na izlet ali počitnice k vodi, saj se po tovrstnem »tretmaju« počutimo kot prerojeni.

Voda za telo in dušo

Ljudje potrebujemo vodo v prvi vrsti za pitje. Dokazane pa so njene številne druge koristi. 

Zvok vode pomirja

Znano je, da zvok vode upočasni ritem bitja srca ter nas na ta način pomirja.

Voda poživlja

Nasprotno od domačega zraka, ki je zaradi električnih naprav prepredeno s pozitivnimi ioni, je območje ob vodi nabito z negativnimi ioni, ki nas poživljajo in sproščajo.

Izboljšuje počutje

Če je le mogoče, se večkrat odpravite na izlet k vodi ter prisluhnite valovanju morja, šumenju potoka, reke in slapov ali pa uživajte v spokojnosti stoječih voda. Počutili se boste osveženi in prerojeni.

Naravna hladilna naprava

Poleti se ljudje najraje osvežimo z vodo - pa naj bo to s kozarcem hladne vode ali pa s skokom v morje, jezero, reko, potok ali bazen. Primerno ohlajena voda nam namreč v trenutku ohladi razgreto telo in tudi ohranja njegovo temperaturo. Pazite le, da v vodo ne boste skočili povsem razgreti, saj je to velik šok za telo. 

Plavanje

Plavanje v (morski) vodi je še posebej priporočljivo in zaželeno za ohranjanje zdravega telesa in duha. Najboljše pa je, da je ta oblika rekreacije primerna prav za vse starosti, tudi za manj okretne in nosečnice. Za tiste, ki jih moti znojenje med aktivnostjo, pa bo plavanje še posebej primerno in dobrodošlo.

Najboljša oblika rekreacije

Ne glede na to, kje plavate - v morju, jezeru, reki ali bazenu - boste zase naredili veliko dobrega. Plavanje je namreč ena izmed najbolj zdravih oblik rekreacije, saj krepi celotno telo ter pomaga blažiti stres in napetosti.

Tudi za ljudi s čezmerno telesno težo

Plavanje je primerno tudi za predebele ljudi, saj pri plavanju ne obremenjujejo telesa z lastno težo.

Manj obremenjujoče od drugih športov

Pri plavanju je teža enakomerno porazdeljena in vsi sklepi so enako obremenjeni, zato telo pri tej obliki rekreacije ne občuti tolikšnega napora kot pri drugih športih.

Krepi telo

Plavanje krepi dihala, srce in ožilje in s tem izboljšuje vzdržljivost.

Vrača lepšo držo

Plavanje blaži težave s hrbtenico ter pripomore k pravilni drži telesa.

Poskrbi za vitko telo

Ali ste vedeli, da telo med plavanjem porabi več kalorij kot med tekom na enaki razdalji? 

Oblikuje postavo

Med plavanjem delajo vse mišice, zato si lahko z njim učinkovito oblikujete telo. 

Vrača energijo

Plavanje krepi telo in duha, obenem pa vrača energijo. Če boste med plavanjem pravilno in enakomerno dihali (pravilna tehnika plavanja), pa poleg tega ne boste tako utrujeni kot pri drugih športnih aktivnostih.

Umirja stres

Plavanje sprošča ter blaži stres in napetosti, zato vam pomaga tudi do boljšega duševnega počutja.

Krepi samopodobo

Tako kot drugi športi tudi redno plavanje vpliva na samopodobo, saj dviguje samozavest in samospoštovanje, uči nas samodiscipline in s tem pomaga, da smo uspešnejši in zadovoljnejši tudi na drugih področjih življenja. 

Pozor!

Kronični srčni bolniki naj se pred plavanjem posvetujejo s svojim zdravnikom.

Nasveti za boljše plavanje

Da bo plavanje še bolj zabavno in predvsem čim bolj koristno, je pametno upoštevati nekaj nasvetov.

Pravilna tehnika

Pri plavanju je zelo pomembna pravilna tehnika. Če ne veste, kako se na primer pravilno plava prsno ali kravl, je bolje, da vas nauči plavalni vaditelj. Le s pravilno tehniko boste namreč od plavanja odnesli največ.

Redno plavanje

S pravilno tehniko plavanja boste razgibali celotno telo. Če boste plavali redno - strokovnjaki svetujejo od dva- do trikrat na teden po eno uro - pa si boste močno izboljšali telesno pripravljenost.

Vaje v vodi

Tudi telovadba ali aerobika v vodi sta zelo koristni. Vadite podobno kot v telovadnici, le da pri tem ne obremenjujete sklepov s svojo težo. Poleg tega vaje izvajate intenzivneje, saj morate od sebe odrivati vodo, s čimer si lahko učinkovito povečate mišično moč.     

Vodna sprostitev

Po resnem plavanju si vzemite čas tudi za sproščanje v vodi. Pri plavanju na hrbtu, lebdenju v vodi ali igrivem čofotanju se boste zares sprostili.

Čim večkrat v vodo

Voda torej hladi, pomirja, izboljšuje telesno in duševno počutje, pogled nanjo pa v nas zbuja prijetne občutke. Zato je dobro, da si vodne užitke in plavanje privoščite čim večkrat. Tu je nekaj nasvetov, kako.

1.     Plavat se odpravite tudi pozimi - včlanite se v plavalni klub ali si kupite celoletno karto za zimski bazen.

2.     Prisluhnite valovanju morja, šumenju potoka, reke in slapov (pa čeprav zgolj na zgoščenkah) ali uživajte v spokojnosti stoječih voda.

3.     Bazeni, ribniki in različne fontane na vrtu bodo pravi balzam za dušo.

4.     V notranjosti doma lahko uživate ob pogledu na akvarij s pisanimi ribicami, prisluhnete zvokom vode na vgrajeni vodni steni ali pa si spočijete na vodni postelji. Če se ravnate po načelih feng šuja, po katerem voda v domu pozitivno vpliva na počutje, je ena izmed naštetih možnosti še posebej dobrodošla.

5.     Prava oaza miru, kjer boste našli vodo, je tudi kopalnica. Že navadno prhanje vas bo sprostilo in osvežilo. 

prejšnji članek
Vitki s pritiskom na uho
Odnosi
Vitki s pritiskom na uho
naslednji članek
Kaj lahko naredimo same?
Moda&Lepota
Kaj lahko naredimo same?