nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Skrb za obraz naj bo užitek!

19. 5. 2016; 09.36
Avtor: R. P.
Ženska

foto: Vir: Pixabay

Nego obraza prilagodite tipu svoje kože.

Zdrav in lep obraz ni samo splet naključij. Običajno za njim tičijo genetske danosti, pa tudi veliko truda, ki ga vlagamo v nego za čim bolj sijoč videz. Da bo v prihodnje vaša negovalna rutina še učinkovitejša, ji privoščite malo spomladanske prevetritve. Predvsem pa jo prilagodite tipu svoje kože. 

Če je vaša koža: NORMALNA

No, beseda »normalna« je tu zelo relativna. Normalna koža lahko hitro postane aknasta, če se njene pore zamašijo, lahko pa tudi suha, zaradi reakcije na sestavine v negovalnih izdelkih (glikolna kislina, retinoidi).

Čistilno sredstvo: Čeprav vaše kože zlepa nič ne vrže iz tira, morate vedeti, da ni teflonska. Z njo ravnajte, kot bi bila občutljiva - uporabljajte nežno peneče se čistilo brez agresivnih detergentov (kot je sodium lauril sulfat).

Občasno bo vaši koži prijala nežna maska. foto: Profimedia

Krema: Že zjutraj zaščitite kožo pred okoljskimi vplivi, ki jim bo izpostavljena čez dan. Preizkusite vlažilno kremo s široko UV-zaščito in antioksidanti.

Krema za predel oči: Uporabite takšno s sestavinami, ki zavirajo staranje. To je, na primer, retinol.

Zoper staranje: Serumi so učinkovito sredstvo za dovajanje visoko aktivnih snovi v kožo. Izberite takšnega z vitaminom C ali peptidi, ki popravljajo kolagenska vlakna.

Večerna nega: Pred spanjem nanesite na obraz kremo, ki bo kožo regenerirala med spanjem. V njej naj bodo sestavine, kot so antioksidanti in peptidi. 

Če je vaša koža: MASTNA

Izogibajte se kremastim sestavinam in takšnim, ki ustvarjajo masten film (mineralna olja, karitejevo maslo, eterična olja, petrolej). Za nego raje kupite izdelke z napisom »nekomedogeno«, priporočajo dermatologi.

Čistilno sredstvo: Uporabljajte peno z močnim čistilnim učinkom (sodium tridecet ali laurel sulfat), da umijete odvečen loj. Salicilna kislina bo raztopila sebum, umazanijo in odmrle kožne celice v porah ter s tem preprečila izbruh mozoljev.

Izogibajte se kremastim sestavinam in takšnim, ki ustvarjajo masten film.

Zaščita pred soncem: Sončne kreme ponavadi ustvarijo na koži oljni film. Vendar je kljub tej pomanjkljivosti zaščita pomembna. Poiščite kremo s širokim spektrom delovanja, brez olj in nekomedogeno. Za vlaženje kože pa so najboljši vodni geli z glikolno ali salicilno kislino.

Krema za predel oči: Čeprav je vaša koža povsod drugod po obrazu mastna, jo morate dodatno vlažiti okoli oči, saj je tam manj lojnic. Najboljši so izdelki na vodni osnovi.

Proti staranju: Na mastni koži lahko uporabljate tudi serume, vendar le takšne na vodni osnovi. Ti lahko celo nadomestijo vašo vlažilno kremo, zlasti če vsebujejo hialuronsko kislino ali propilen glikol. Poiščite izdelke s sestavinami, ki varujejo pred aknami ter istočasno učinkujejo na hiperpigmentacijo in brazgotine, ki ostanejo po aknah. 

Če je vaša koža: SUHA

Bogate negovalne formule s pomirjujočim učinkom so najboljše za dehidrirano kožo. Vaš izdelek bi moral vsebovati vlažila, kot sta hialuronska kislina ali glicerin, ki v kožo vežeta vlago. Prav tako pa tudi karitejevo maslo, ki vlago ohranja v koži.

Čistilno sredstvo: Za suho kožo je primero kremno čistilo brez mila. Peneča se čistila še dodatno izsušijo. Preverite, da izdelek vsebuje veliko maščobnih kislin in pomirjujočih sestavin, ki okrepijo zaščitni kožni sloj.

Dnevna krema: Karitejevo maslo, kokosovo ali jojobino olje ter antioksidanti, kot je vitamin E, so idealni izvlečki v kremah za suho kožo. Hkrati pa niso premastni za pod ličila.

Krema za predel oči: Koža okoli oči je veliko bolj suha kot preostali obraz. Vlažite jo noč in dan, in sicer s kremo, ki med drugim vsebuje tudi glicerin.

Poskrbite za nego kože!

Proti staranju: Pod vlažilno kremo uporabite vlažilni serum z dodanimi antioksidanti, kot so izvlečki zelenega čaja, granatnega jabolka in vitamin C. Ti naredijo serum še bolj blagodejen.

Večerna nega: Poiščite kremo, bogato s ceramidi in mazivnimi lipidi, ki prodrejo globoko v kožo in nadomestijo naravno maščobo. Preverite, da ima izdelek tudi učinek proti staranju, na primer sestavino retinol, ki pospeši obnavljanje celic in nastajanje kolagena. 

Če je vaša koža: OBČUTLJIVA

Ker je vaša koža bolj razdražljiva, se v kozmetičnih izdelkih izogibajte nekaterih sestavin (agresivni detergenti, parfumi, alkohol, kisline, retinol). Raje izberite izdelke na osnovi pomirjujočih sestavin, kot sta kamilica ali soja.

Čistilno sredstvo: Izberite takšno brez dišav, mila in hipoalergeno.

Izberite izdelke na osnovi pomirjujočih sestavin, kot sta kamilica ali soja.

Zaščita pred soncem: Izognite se sintetičnim kremam. Na veliko kremah je napisano, da so primerne za občutljivo kožo, vendar vsebujejo kemične filtre. Raje izberite kremo s sestavinami, kot sta titanijev dioksid in cinkov oksid - naravna mineralna filtra pred žarki UVA in UVB, ki ne dražita kože.

Jutranja in večerna negovalna krema: Naj temelji na vodni osnovi, z vlažilnim glicerinom, izvlečki grozdja in aloe vero. Občutljiva koža je nagnjena k rdečici in rosacei, zato naj bo krema tudi nežna, brez dišav. Izvleček sladkega korena pomirja vnetja.

prejšnji članek
Kaj lahko naredimo same?
Moda&Lepota
Kaj lahko naredimo same?
naslednji članek
Marakuja nahrani, liči pomladi
Moda&Lepota
Marakuja nahrani, liči pomladi