nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Marakuja nahrani, liči pomladi

19. 5. 2016; 08.34
Avtor: Mateja Bevk
Ženska

foto: Profimedia

Večina eksotičnega sadja zavira nastajanje aken, gladi gube in poudarja naravno lepoto, prav tako vrača sijaj naglavni grivi.

Ste ob bogati ponudbi tropskih sadežev na prodajnih policah kdaj pomislili, da bi jih namesto za v usta kupili za kožo ali lase? Večina eksotičnega sadja namreč zavira nastajanje aken, gladi gube in poudarja naravno lepoto, prav tako vrača sijaj naglavni grivi. Pred koncem poletja je torej čas, da začnete razmišljati tropsko! 

Katero sadje izbrati?

Uporaba z vitaminom C bogatega tropskega sadja, kot so guava, karambola ali kivi, bo pomagala vašemu telesu v boju s prostimi radikali. Vitamin C je močan antioksidant, ki je naravno v koži ter pomaga pri proizvodnji kolagena, proteina, ki kožo ohranja čvrsto in elastično.

Tropskih sadežev, primernih za nanos na kožo in lase, pa je še veliko več. Banana je v domačih lepotilnih receptih že tako pogosta, da je sploh nimamo več za tropsko, zelo učinkovita pa sta tudi papaja in ananas. Oba sta bogata z aktivnimi encimi, ki mehčajo in čistijo kožo. Ananas je denimo odlična izbira za hrapave površine kože (stopala, komolci, kolena).

Avokado je še eden od sadežev, ki se odlično obnese na koži, saj jo globinsko vlaži in pomlajuje, povsem enak učinek ima tudi kokos (oziroma njegovo mleko), ki ga lahko dodajate maskam za še mehkejšo kožo. Poleg tega lepo diši in se z lahkoto meša z drugimi kozmetičnimi sestavinami. 

Marakuja

Marakuja izhaja iz Paragvaja, Brazilije in Argentine ter je poznana po svojih okroglih oziroma ovalnih vijoličastih plodovih. Ko dozorijo, imajo mehko notranjost z veliko semeni. Sadež lahko pojemo ali iz njega iztisnemo sok, ki je poln hranilnih snovi, kot so karoten, vitamin A in vitamin C, v kozmetični industriji pa je najbolj uporabno marakujino olje. To je bogato z esencialnimi maščobnimi kislinami, s katerimi lahko nahranimo in revitaliziramo kožo ali poškodovane lase. Uporaba je preprosta: samo vtremo ga v lasišče ali ga zmešamo s kremo ali ličili ter nanesemo na kožo. 

Avokado

Avokado vlaži in mehča kožo ter je idealen za ljudi s suho in zaradi sonca poškodovano poltjo. Pomaga pa tudi pri odstranjevanju starostnih sprememb na koži in blaženju vidnosti brazgotin. Njegove sestavine kožo obnavljajo in pomlajujejo, poleg tega so nepogrešljive, če želimo imeti mehke, svilnate lase.

Maska za lase: Poškodovane, tanke lase okrepite z masko, ki jo pripravite iz ene zrele banane, enega zrelega avokada in dveh jedilnih žlic goste sladke smetane. Sestavine zmešajte v maso, nanesite jo na lase in lasišče in pustite učinkovati 15 minut. Dobro sperite.

Navlažitev kože: V gladko pasto zmiksajte četrt zrelega avokada, čajno žličko medu in en beljak. Dodajte še čajno žličko mlete kave. Beljak učvrsti, avokado vlaži in zdravi brazgotine, kava pa poživlja. 

Liči

Liči je sadež jajčaste oblike in rožnate barve. Meso je belo in sladkokiselkastega okusa, v sredini pa je neužitna koščica. V ličiju je veliko vitamina C in B, kalija, bakra, fosforja in magnezija - skratka sestavin, ki prispevajo k lepoti kože in las.

Za kožo koristna hranila v ličiju so še tiamin, niacin in železo. Tiamin pomaga pri presnovi maščob in beljakovin, niacin povečuje vlažnost kože, medtem ko železo pospešuje celjenje kože.

Vitamin C v ličiju ima pomembno vlogo tudi pri ohranjanju mikrocirkulacije v laseh. Z drugimi besedami to pomeni, da povečuje zalogo krvi v lasnih mešičkih in s tem krepi zdravje las. 

Papaja

Papaja ima masleno meso, bogato z antioksidanti. Je prava vitaminska bomba, saj je v njej veliko provitamina A ter vitaminov B5 in C. Vsebuje tudi encim papain, ki razgrajuje maščobe, zato je učinkovit pri hujšanju. Meso eksotičnega sadeža papaje lahko pomaga zmanjšati gube.

Tule je nekaj receptov, kako jo lahko uporabite pri negi kože in las:

Maska: Če si želite sijoče polti, preizkusite papajino masko. Zmiksajte polovico papaje ter jo zmešajte s tremi žlicami medu. Pasto nežno nanesite na obraz in vrat ter pustite učinkovati 20 minut. Sperite z mrzlo vodo.

Zoper akne: Na prizadeto mesto nanesite dobro pretlačeno papajo in pustite delovati pol ure. Že po nekaj takšnih tretmajih bodo nečistoče izginile.

Premagajte plešavost: Študije kažejo, da hranila v papaji preprečujejo plešavost. Zato jejte papajo vsaj trikrat na teden in lasje se vam bodo odebelili ter na mestih, kjer jih že ni več, spet pognali.

Naravni balzam: Ker papaja vsebuje številne minerale, vitamine in encime, je tudi naravni balzam. Zmešajte papajo, banano, jogurt in kokosovo olje v čvrsto maso ter nanesite na vlažne, umite lase. Po pol ure splaknite s toplo vodo.

prejšnji članek
Skrb za obraz naj bo užitek!
Zdravje
Skrb za obraz naj bo užitek!
naslednji članek
Tako bo na vas v soboto vplivala polna Luna!
Horoskop
Tako bo na vas v soboto vplivala polna Luna!