1703079682-dsc6151-01-1703079660058
Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, pogreb bo javen in odprt za vse

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Mala šola žit

19. 5. 2016; 04.33
Avtor: Mira Ćirović
uvodna

foto: Thinkstock

Prehranska piramida zdravega prehranjevanja še vedno priporoča največji dnevni vnos živil iz skupine žit, testenin in krompirja. Preverite, s katerimi žiti si poleg pšenice, koruze in riža še lahko popestrite jedilnik. Razdelili smo jih na tiste z in tiste brez glutena.

Gluten je tista snov, ki daje kruhu raztegljivost in ovsenim kosmičem lepljivost. Je beljakovinska snov oziroma protein, ki je v pšenici, sestavljen pa je v glavnem iz gluteninov in gliadinov. Slednji predstavljajo tveganje za vse, ki so alergični na gluten. Če nimate težav z glutenom, potem lahko brezskrbno uživate v naslednjih žitih.

Bulgur. Ima veliko manj kalorij kot riž, a je bogat vir beljakovin, vitamina B, mineralov in vlaknin. Prav zaradi zadnjih je odličen za prebavo. Je dober vir mangana, ki pomaga pri strjevanju krvi in gradnji kosti ter deluje pri presnovi sladkorja in proti vnetjem. Bulgur je hitro pripravljeno živilo, včasih kuhanje niti ni potrebno. Kuhamo ga približno 15 minut in nato pustimo, da se še nekaj časa namaka. V sredozemski kuhinji se uporablja podobno kot riž. Odlično nadomesti tudi testenine, zaradi velike vsebnosti beljakovin pa tudi meso.

Ječmen. Prenaša precej ostrejše podnebne razmere kot pšenica. Ječmen v primerjavi s pšeničnim zrnjem vsebuje nekaj manj beljakovin in nekaj več maščob. Ječmenovo moko običajno v manjši količini dodajajo pšenični, sicer pa ječmen uporabljajo za pripravo piva, kvasa, slada in sladnega izvlečka, praženega pa kot nadomestek kave.

Kamut. Je starodavna pšenica z veliko vsebnostjo beljakovin in mineralov. Izboljšuje prebavo, saj je lahko prebavljiv in bogat s hranili. Telo napolni z energijo in ga varuje pred prostimi radikali, ki poškodujejo celice. Vsebuje veliko selena. Je malo slajši od pšenice, iz njega pa lahko pripravimo enolončnice, kamutove kaše, deserte z medom in sojinim mlekom ter dodatkom svežega ali suhega sadja.

Več v najnovejši številki revije Lepa&Zdrava!

prejšnji članek
Prijateljice, ki jih morate imeti
Zdravje
Prijateljice, ki jih morate imeti
naslednji članek
Recite depresiji konec!
Zdravje
Recite depresiji konec!