Jure Ličen s Sofio
Svet24.si

Znani radijski voditelj je prvič postal očka

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hladna maternica - vzrok za ženske bolezni

19. 5. 2016; 07.33
Avtor: Lidija Jež
Anita Kajtezovič

foto: Mateja J. Potočnik

Ženski či gong ohranja zdravje, vitalnost in mladost.

»Kamor pošljemo misel ali namen, tja gre či – življenjska sila, moč. In kamor gre či, tja gre kri, kri pa je življenje. Žal pa je naša pozornost ponavadi usmerjena drugam, zunaj našega telesa,« pravi Anita Kajtezovič, vaditeljica či gonga, taj čija, joge in še kaj bi lahko našteli. Pred nedavnim se je vrnila iz ZDA, tam je pridobivala znanje za tako imenovani ženski či gong; veščino, ki med drugim pomaga ženskam ohranjati ter obuditi samozdravilno energijo in mladost. Ameriško učiteljico Fay je spoznala na Kitajskem, in sicer na taoističnem kongresu, namenjen prav ženskam. Med številnimi akademskimi predavanji – večina udeležencev je prihajala z inštitutov in univerz s celotnega sveta – je Fay predstavila zelo konkretne izkušnje in rezultate, saj že veliko let uspešno pomaga ženskam z različnimi težavami.

V maternici naj bi domovala ogenj oziroma toplota. »Zahodni, moški svet je postal izredno učinkovit, močan, poln znanja in tehnologije, a obenem izredno ranljiv, kar močno vpliva na ženske, saj smo postale žrtve 'sofisticirane inkvizicije'. Dogaja se grobo poseganje v hormonsko ravnovesje žensk. To še zlasti čutijo ženske ob vstopu v menopavzo, ki naj bi bila obdobje druge pomladi, samorealizacije, ne pa osebna tragedija,« pojasni Anita in nas poduči, da je mogoče po naravni poti ohranjati primerno ravnovesje hormonov in brez pretresov vstopiti v tako imenovano »drugo pomlad«, ter pri tem zadržati mladost, lepoto, zdravje in doseči samoizpolnitev.

V današnjem času prevladuje moški princip, moški pomeni vitalnost, moč, tekmovalnost, ki včasih deluje agresivno; ženska naj bi poosebljala nežnost, mehkobo, torej sprejemajoči vidik. To je naravna porazdelitev vlog, ki se med seboj dopolnjujeta. Telo ženske je nekoliko hladnejše od moškega in bolj vlažno. S tem, ko ženska zanemarja svojo prvotno vlogo in prevzema različne moške vloge, njeno telo postaja toplejše, energija pa se zadržuje predvsem v glavi, ki preveč razmišlja, analizira, tuhta … Zato se hladi njena maternica, tam kjer bi morala po naravnem principu domovati ogenj oziroma toplota. Preveč ognja, ki se preseli v glavo, suši življenjske sokove – vključno s krvjo in hormoni. To pa pospešuje ne le bolezni, ampak tudi staranje. Anita to ilustrativno pove takole: »Cvetlica, ki ostane brez sokov, postane suha in odmre. Brez hormonov in krvi nam živeti ni!« Zato je nujno vročino prenesti iz glave nazaj v spodnji del trebuha. Po tradicionalni kitajski medicini je namreč hladna maternica vzrok za številne ženske bolezni, razlaga naša sogovornica. Veliko je tehnik in metod za uravnovešenje energije, Anita pa bo v svojih skupinah, ki jih bo ustanovila že v jeseni, vključila tradicionalne taoistične vaje, ki se jih uči pri Dušanu Donku, nekaj vaj je njenih, delno pa bo vključila tudi metodo ženskega či gonga, ki jo je spoznala v ZDA.

Za trenutek povrnjena menstruacija



Tako kot či gong v celoti tudi ženski či gong izhaja iz Kitajske. Danes je tam celo inštitut, začetnik tega je bil star mojster, ki je razvil to metodo za vnukinjo, ko je bila še otrok, saj se za ženske začne staranje s prvo menstruacijo, ker z njo začne izgubljati kri, ta pa pomeni življenje. Ta oblika či gonga preventivno ohranja zdravje, vitalnost in mladost brez zunanje pomoči, saj je naše telo vse, kar potrebujemo. Ženski či gong temelji predvsem na obnovi ledvičnega, jetrnega in vraničnega jina, da se tako laže obnavljajo in gradijo tekočine, kri in hormoni. Ta vadba je namenjena vsem ženskam, saj v nasprotju z drugimi vadbami nagovarja dele telesa, ki so za žensko izredno pomembni. To je še zlasti celoten kanal ren mai ali zanositveni kanal, maternica, dojke, jajčniki ... »Žensko telo je različno od moškega, zato potrebujemo drugačne oblike vaj. Dragocen je še zlasti za ženske z bolečimi menstruacijami, po operacijah na rodilih ali dojkah, za ženske, ki so bile zlorabljene, v menopavzi in po njej … Priporočljiv je za ženske, ki se spopadajo z osteoporozo, saj usmerja energijo v dele telesa, kjer jo najbolj potrebuje.«

Ob redni vadbi či gonga si lahko ženske, ki so že izgubile menstruacijo, to za trenutek ponovno obudijo. Tako zberejo esenco krvi in jo »vrnejo« v telo. S tem se ponovno prebudijo hormoni mladosti, ki povrnejo svež videz – sijoče oči in bolj gladko kožo, nežen ten, močnejše lase, čvrstejše prsi in podobno. Ti učinki ostanejo, čeprav menstruacija potem takoj izgine. Ženske, ki so v rodnem obdobju in imajo menstruacijo, naj bi strmele k temu, da nekaj dni pred ciklusom zberejo kri v srčnem centru med dojkami in povlečejo esenco krvi nazaj v telo. S tem se bistveno dvigne količina hormonov v krvi, poveča se vitalnost, mladostnost, hkrati se zmanjšuje izguba krvi ob menstruacijah.

prejšnji članek
Tako bo na vas v soboto vplivala polna Luna!
Horoskop
Tako bo na vas v soboto vplivala polna Luna!
naslednji članek
Vesna Milek gre na ladjo
Svet slavnih
Vesna Milek gre na ladjo