stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Z domačo kozmetiko do osupljive lepote!

20. 5. 2016; 01.33
Avtor: Tjaša Kokalj
uvodna

foto: Thinkstock

Potem ko je v preteklih letih vse bolj priljubljena postajala naravna kozmetika, zdaj prihaja čas domače kozmetike – tiste, ki jo lahko naredimo kar sami doma.

Kozmetiko uporabljamo že tisočletja. V zadnjem času je naše dojemanje kozmetike pod zelo močnim vplivom kozmetične industrije, kjer se na svetovni ravni na leto obrne več milijard evrov. Po eni strani nam kozmetična industrija ponuja tehnološko dovršene izdelke, ki so varni in učinkoviti in jih zaradi tehnološko zahtevne sestave sami ne moramo izdelati, po drugi strani pa nas prepričuje z močnimi oglaševalskimi akcijami, da moramo ves čas kupovati nove, boljše oziroma izboljšane izdelke, ki pa so lahko zelo dragi. Vse več je ljudi, ki si doma pripravijo razmeroma preproste kozmetične izdelke, ki so prav tako ali celo bolj učinkoviti kot marsikateri drag industrijski kozmetični izdelek.

NAJRAZLIČNEJŠE DELAVNICE

Že zdaj je veliko najrazličnejših delavnic, kjer nas učijo uporabe naravnih sestavin, ki jih potem pravilno kombiniramo in z njimi ustvarimo nov izdelek. Po navadi so to razna mila, balzami za ustnice, tudi detergenti in toniki za obraz. Domača kozmetika je sestavljena iz različnih skupin sestavin, ki ima vsaka svoje lastnosti in delovanje. Vsako kozmetiko sestavljajo bolj ali manj enake osnovne sestavine, kot so: tekočine (destilirana voda, hidrolat, čaj …), maščobe (olja in masla), sestavine, ki dajejo gostoto, in emulgatorji. Učinkovine, kot so eterična olja, še posebej obogatijo kozmetiko, a pazljivo z njimi, saj ne smejo priti v stik z očmi. Izbira naravnih sestavin vseh skupin je zelo bogata in nudi veliko različnih možnosti kombiniranja.

prejšnji članek
Čisto črevo v vsako telo
Zdravje
Čisto črevo v vsako telo
naslednji članek
Ferarri za poljub s kultno blondinko
Svet slavnih
Ferarri za poljub s kultno blondinko