Zdravje
 

Namesto navadne nepredelana morska in himalajska sol

10. 6. 2016; 18.30
Avtor: Sašo Avramovič
soline

foto: Anja Čop, Jadran Rusjan

Žal je veliko zdravju škodljivih sestavin, ki jih vsakodnevno dodajamo prehrani, še vedno v naši kuhinji.

Govorimo predvsem o beli moki, sladkorju in soli.

To so sestavine, ki jih večina vsakodnevno vključuje v svojo prehrano. Pogosto uživanje naštetih sestavin po mnenju mnogih strokovnjakov resno ogroža naše zdravje.

Sem torej spada tudi kuhinjska sol oziroma krajše sol, ki je skoraj nujna sestavina večine jedi, pogosto tudi sladkih. Sol lahko recimo pri pretirani uporabi resno poveča tveganje za srčno-žilne bolezni. Pri njeni uporabi moramo zato upoštevati nasvet 'manj je več', predvsem pa namesto predelane kuhinjske uporabljajmo bolj zdravo himalajsko sol in nepredelano morsko sol. Navadna kuhinjska sol je natrijev klorid, ki vsebuje samo dva elementa, himalajska pa vsebuje kar 84 elementov, ki so koristni za telo. Nepredelana morska sol ravno tako vsebuje veliko mineralov in mikroelementov, ki pa se porazgubijo, če je sol predelana. Veliko uslugo si bomo zagotovo naredili že, če ne bomo prekoračili dnevne količine (5 gramov oziroma ene čajne žličke) soli.

prejšnji članek
7 razlogov, zakaj je dobro, če izpustimo zajtrk
Njenih 5 minut
7 razlogov, zakaj je dobro, če izpustimo zajtrk
naslednji članek
Preverite, če ste dobili mega nagrado!
Moda&Lepota
Preverite, če ste dobili mega nagrado!

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.