profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Dober kot kruh, vendar za marsikoga škodljiv

17. 6. 2016; 08.30
Avtor: Renata Ucman
brezglutenska_dieta_kruh

Kruh, na katerega smo zelo navezani, je za marsikoga lahko škodljiv.

Brezglutenska dieta za boljše zdravje in počutje

Včasih je kruh veljal za nekaj najboljšega in dragocenega, v naših krajih je še posebej priljubljen. A žal številni pregovori, na primer Dober kot kruh, za marsikoga ne veljajo več. S preobčutljivostjo za gluten, ki ga vsebuje večina žit, se namreč spopada vse več ljudi. Pravi razlog zanjo ni znan, verjetni razlog pa tiči v sodobnem načinu življenja, v večjih obremenitvah zaradi stresa, v vse več predelane industrijske prehrane in spremenjenih sodobnih jedilnikih z več živili z glutenom kot nekoč – naj bodo to testenine, lazanje, pice ali hamburgerji … Mag. Marjeta Škorja, klinična dietetičarka v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, nam je pojasnila, po katerih znakih prepoznamo preobčutljivost na gluten, in razložila, kakšni so pozitivni učinki brezglutenske diete za zdravje in počutje. Ali veste, da gluteni ni le v pšenici, temveč ga vsebujejo tudi ječmen, rž, oves, pira, kamut, tritikale, bulgur in njihove križane vrste?



Najprej je treba poudariti, da preobčutljivost ali intoleranca za gluten ni celiakija. Pri preobčutljivosti za gluten so znaki resda podobni kot pri celiakiji, na primer utrujenost, zaspanost, neprehranjenost in drugo, vendar v tem primeru testi ne potrdijo celiakije. »Ker je celiakija resna bolezen, avtoimuno obolenje, za katero je značilna imunsko sprožena poškodba črevesne sluznice, zahteva zdravljenje pod zdravniškim nadzorom. Zato mora vsakdo, ki ima značilne težave, najprej pri zdravniku specialistu preveriti, ali ima morda celiakijo ali pa gre res samo za preobčutljivost za gluten. Diagnozo celiakija postavi zdravnik na podlagi medicinskih testov,« pojasnjuje mag. Marjeta Škorja.



Res poznate žita z glutenom? Pri preobčutljivosti za gluten je učinkovita rešitev brezglutenska prehrana, ki lahko močno zmanjša odziv telesa na gluten in funkcionalne težave s prebavo. Zato je seveda dobro poznati vsa žita, ki vsebujejo gluten. »Gluten je rastlinska beljakovina, imenovana prolamin, ki jo najdemo v krušnih žitih, kot so pšenica, ječmen, rž, oves, pira, kamut, tritikale, ali v njihovih križanih vrstah. Vsa našteta žita vsebujejo prolamine, torej gluten v različnem razmerju in pod različnimi imeni. Tudi polnozrnati izdelki iz navedenih žit, ki veljajo za bolj zdrave, vsebujejo gluten.«

Preobčutljivost za gluten. Preobčutljivost za gluten je nato mogoče preveriti z bioresonančnimi testi. »Tisti, ki sumi o težavah zaradi glutena, to najbolj preprosto preizkusi tako, da za mesec ali dva izloči iz prehrane vsa živila z glutenom. Če opazi izboljšanje počutja, se pravi, da nima več naštetih simptomov, je najverjetneje preobčutljiv za to snov.« 



Prepovedana živila. Če se pri preobčutljivosti za gluten odločimo za brezglutensko prehrano, med prepovedana živila spadajo vsa živila iz  prepovedanih žit – naj bodo to moka, zdrob, testenine ali kosmiči. Prav tako med prepovedana spadajo vsa živila, pri katerih se pri pripravi uporabljajo sestavine iz prepovedanih žit ali njihovih derivatov, in živila, pri katerih so v deklaraciji navedene glutenske sestavine ali imajo med alergeni naveden gluten.

prejšnji članek
Slovenski voditelj na novo zaljubljen!
Svet slavnih
Slovenski voditelj na novo zaljubljen!
naslednji članek
Peklenske težave znane slovenske pevke
Svet slavnih
Peklenske težave znane slovenske pevke