pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zdravljenje s kitajsko medicino

21. 6. 2016; 03.30
Avtor: nn
uvodna

foto: Thinkstock

Ko začutimo bolečino ali se srečamo z boleznijo, v zahodnem svetu najpogosteje izberemo eno od naslednjih dveh možnosti.

Ko začutimo bolečino ali se srečamo z boleznijo, v zahodnem svetu najpogosteje izberemo eno od naslednjih dveh možnosti: vzamemo tableto ali obiščemo zdravnika, ki nam predpiše terapijo ali tablete proti natančno določenem obolenju ali težavi. Zadovoljni smo, ko je bolezen odpravljena, in se ne sprašujemo več o vzrokih, da se je pojavila.


Tradicionalna kitajska medicina, več kot 4000 let star medicinski sistem, ki razvoj bolezni pripisuje porušenemu ravnovesju v telesu, pa išče vzroke zanj in jih odpravlja, zdravljenja se loteva celostno in se ne spopada samo s simptomi. Pri tem upošteva, da je človekovo zdravje odvisno tako od zunanjih dejavnikov, okolja in letnih časov, kot notranjih – misli, čustva, dedna zasnova. Prav tako velja, da je vsak organ povezan z določenim tkivom in telo deluje kot celovit sistem.
Diagnostika v TKM-ju tako prepoznava zunanje telesne spremembe, po katerih sklepa na neuravnovešeno delovanje organov. Ko odkrije izvor neravnovesja, ki povzroča bolezenske znake, jih odpravlja s terapevtskimi pristopi, ki zajemajo akupunkturo, akupresuro, moksibustijo (s tlečo cigaro iz divjega pelina segrevamo določene točke in s tem izboljšamo pretok energije po meridijanih), masažo tuina, či gong, zdravljenje z ventuzami, pa tudi zeliščno in prehransko terapijo.
Na vsem tem temeljijo tudi obisk, diagnostični pregled in potrebne terapije v ordinaciji tradicionalne kitajske medicine Pet elementov v Ljubljani. V ambulanti na Koprski ulici trenutno izvajajo tehnike akupunkture, akupresure, terapevtske masaže tuina in zdravljenja z ventuzami.

prejšnji članek
Neprebavljivo modrovanje Kuljajeve in poniževanje žensk
Resničnostni šovi
Neprebavljivo modrovanje Kuljajeve in poniževanje žensk
naslednji članek
Borut Pahor je pomagal Goranu Obrezu
Svet slavnih
Borut Pahor je pomagal Goranu Obrezu