Zdravje
 

S takšno prehrano nikoli brez energije

27. 8. 2017; 10.00
Avtor: Renata Ucman/Zarja
e hrana dodatki
Brezglutenska prehrana ima veliko prednosti in zdravstvenih koristi za tiste, ki so preobčutljivi za gluten.

Ker gluten ljudem, ki so nanj preobčutljivi, škoduje že v majhnih količinah, je bolje ne uživati naslednjih E-dodatkov, torej umetnih barvil, antioksidantov, ojačevalcev okusa in arom, sladil ter modificiranih škrobov. Vsi našteti v brezglutenski prehrani niso priporočljivi, za ljudi s celiakijo pa so odsvetovani.

Umetna barvila:


E 150a karamel – navadni
E 150b alkalno sulfatni karamel
E 150c amoniakalni karamel
E 150d amoniakalno sulfatni karamel

Antioksidanti:
E 575 glukondelta-lakton
Ojačevalci okusa in arome:
E 620 glutaminska kislina
E 621 mononatrijev glutaminat
E 622 monokalijev flutaminat
E 623 kalcijev diglutaminat
E 624 monoamonijev glutaminat
E 625 magnezijev diglutaminat

Sladila:
E 965 maltitol, maltitolni sirup

Modificirani škrobi:
E 1404 oksidirani škrob
E 1410 monoškrobni fosfat
E 1412 diškrobni fosfat
E 1413 fosforiliran diškrobni fosfat
E 1414 acetiliran diškrobni fosfat
E 1420 acetiliran škrob
E 1422 acetiliran diškrobni adipat
E 1440 hidroksipropil škrob
E 1442 hidroksipropil diškrobni fosfat
E 1450 natrijev oktenilsukcinat škroba

prejšnji članek
Taiji Tokuhisa in žena sta potrebovala odklop
Svet slavnih
Taiji Tokuhisa in žena sta potrebovala odklop
naslednji članek
Je to resnica o zakonu Julie Roberts?
Svet slavnih
Je to resnica o zakonu Julie Roberts?

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.