pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Poživljajoče in pisano poletno jagodičevje

30. 7. 2016; 10.00
Avtor: sr
jagodičje

Jagodičje kar poka po šivih od vitaminov, mineralov in antioksidantov. foto: dreamstime

Manjše spremembe v prehranjevalnih navadah vodijo k velikim spremembam v zdravju in na srečo ravno sezonska živila, ki se jih lahko nazobljemo na lastnem vrtu, pokajo po šivih od vitaminov, mineralov ter antioksidantov.

Kaj dobrega nam torej prinaša drobno in nizkokalorično v primerjavi z nespornimi kraljicami jagodami pogosto spregledano jagodičevje?

Borovnice zbistrijo možgane

foto: Profimedia

Borovnice, najsi gre za nabrane v senčnem gozdu ali gojene na sončnem vrtu, izboljšajo kognitivne sposobnosti. Posebna spojina, stilben, namreč dokazano zmanjša oksidativni stres v možganih in izboljša komunikacijo med možganskimi celicami. Posledično se lažje učimo in si več zapomnimo. Žametni modrovijolični sadeži se sicer odlično priležejo k vsem vrstam sladic, a borovnice so okusne tudi v zeleni solati, saj je njihov okus nekje med sladkim in kislim in zato toliko bolj aromatičen.

Ribez zniža krvni sladkor

Tako črni kot rdeč in beli ribez sta izvrsten vir cianidina, zaradi katerega so sadeži lepih, živih barv. Ta fitokemikalija pa je tudi zelo pomembna pri uravnavanju krvnega sladkorja, saj poveča dovzetnost celic za inzulin, prenašalec sladkorja. Živilski strokovnjaki so tudi ugotovili, da so cianidini nepogrešljivi za močno srce.

Rdeče maline poživijo

foto: Profimedia

S skodelico rdečih malin boste telo oskrbeli z dovolj mangana za več dni. Mineral naš organizem nujno potrebuje za energijo, saj pospeši izločanje encimov, ki so ključnega pomena pri presnovi ogljikovih hidratov. Mangan je tudi odlično naravno zdravilo zoper nadležne krče in nagle spremembe razpoloženja v času pred menstruacijo.

Prav za maline pa vam še posebej priporočamo, da si jih privoščite kar utrgane z rastine, saj se nežni sadeži še ob tako pazljivem transportu žal poškodujejo.

prejšnji članek
Znana alpska smučarka obupana - fantje se je bojijo!
Svet slavnih
Znana alpska smučarka obupana - fantje se je bojijo!
naslednji članek
Se bo Nika poročila na skrivaj?
Svet slavnih
Se bo Nika poročila na skrivaj?