stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Resnice in zmote o povečanju dojk

14. 9. 2016; 07.15
Avtor: Peter Zorman, dr. med. in Andrej Repež, dr. med.
prsi nedrček modrček
Povečanje dojk je že vrsto let eden najpogostejših estetskih kirurških posegov v Sloveniji.

Prispevek je bil objavljen v reviji Fatalna. Avtorja prispevka pa sta As. Peter Zorman, dr. med., spec. plastične in estetske
kirurgije, Zorman-Repež Plastični Kirurgi in As. dr. Andrej Repež, dr. med., spec. plastične in estetske kirurgije, Zorman-Repež Plastični Kirurgi.

Priljubljenost je spričevalo zadovoljnih žensk s povečanimi prsmi, pa tudi varnosti posega in vsadkov. Kljub temu ali pa prav zaradi tega o tej operaciji kroži kar nekaj urbanih mitov.

Dojke so po povečanju z vsadki videti nenaravne in nesorazmerne s telesom.

Razlogi za preoblikovanje dojk z vsadki so različni. Pogosto se ženske za ta poseg odločijo, ker želijo dojkam po nosečnosti vrniti obliko in polnost. Dandanes imamo plastični kirurgi za povečanje dojk na voljo širok nabor vsadkov, ki se razlikujejo po velikosti, obliki, zgradbi ovojnice in polnilu. Z natančnimi meritvami izberemo takega, ki bo najbolje izpolnil pričakovanja posameznice. Pravilno izbrani vsadki in dobra kirurška tehnika omogočajo simetrične, lepo oblikovane dojke naravnih oblik, ki zadovoljijo ali celo presežejo pričakovanja večine žensk.

Prsni vsadki vplivajo na dojenje in sestavo materinega mleka.

V nobeni od opravljenih znanstvenih raziskav v mleku mater z vsadki niso našli sledov silikona ali katere koli druge otroku škodljive snovi. Vsadki praviloma ne vplivajo na sposobnost dojenja, zlasti če jih pod žlezo vstavimo skozi rez v gubi pod dojko.

Prsni vsadki ovirajo mamografski pregled.

Po povečanju dojk z vsadki so za natančno mamografsko oceno dojke potrebne posebne projekcije, ki jih rutinsko izvajajo na večini radioloških oddelkov. Vsadki ne ovirajo mamografske, ultrazvočne ali magnetnoresonančne prepoznave novotvorb. Prav tako ne vplivajo na klinični pregled dojk. Raziskave kažejo, da pri povečanih dojkah zaznamo nastanek raka v enako zgodnjih stadijih kot pri dojkah brez vsadkov.

Vsadke moramo zamenjati po desetih letih.

Vsadkov ni treba zamenjati po določenem času. Zdajšnji vsadki so tehnično izredno izpopolnjeni in narejeni tako, da bodo zdržali dolga leta. Najboljši proizvajalci jamčijo za njihovo kakovost z dosmrtno garancijo. Opozoriti pa moramo, da je treba včasih vsadke zaradi reakcije tkiva in težav, kot so skrčenje ovojnice ali obračanje vsadka, z leti odstraniti ali zamenjati.

Povečanje dojk z lastno maščobo je naravnejše in boljše kot povečanje z vsadki.

Čeprav je vbrizgavanje lastne maščobe z razvojem sodobnih tehnik postala varna in sprejemljiva metoda tudi za povečanje dojk, praviloma ni zamenjava za klasično povečanje z vsadki. Povečanje z vsadki je zanesljivejši, krajši in enkraten poseg, s katerim lahko dojke znatno povečamo in predvidljivo preoblikujemo. Povečanje z lastno maščobo je večinoma primerno za blago povečanje lepo oblikovanih, nepovešenih dojk. Za takšno operacijo mora imeti ženska tudi dovolj maščobnih blazinic na mestih, kjer bi se jih želela znebiti.

Po povečanju dojk z vsadki bom slabše čutila bradavice.

Občutljivost bradavic za dotik je po povečanju dojk lahko prehodno zmanjšana ali odsotna. Občutljivost se običajno postopno povrne v nekaj mesecih.

Obstaja najboljše mesto vstavitve (nad ali pod prsno mišico), mesto brazgotine in vrsta vsadka.

Nikakor ne. Upoštevati je treba telesne značilnosti in želje, zato je izbira prilagojena vsaki posameznici. Kirurgi, ki se vsakodnevno ukvarjamo s preoblikovanjem dojk, imamo na voljo različne možnosti, tako glede izbire tehnike kot tudi vsadkov, da se lahko kar najbolje približamo pričakovanim rezultatom.

Všeč mi je rezultat povečanja dojk pri prijateljici. Če izberem istega kirurga in vsadke, bo rezultat enak.

Ste imeli dojke enake pred operacijo? Seveda ne! Vsi smo drugačni. Imate edinstvene dojke in tkiva. Zato bo tudi rezultat vaše operacije drugačen. Nanj vplivajo številni dejavniki. Velikost, prostornina in druge mere vaših dojk, oblika prsnega koža, kakšna je koža … Rezultati posega pri drugih so lahko le v pomoč, izbrani plastični kirurg pa vas mora opozoriti na vse posebnosti vaše anatomije in prilagoditi poseg posebej za vas.

prejšnji članek
Če želite imeti lepo kožo, jejte to
Moda&Lepota
Če želite imeti lepo kožo, jejte to
naslednji članek
Teh lepotnih izdelkov verjetno še ne poznate
Moda&Lepota
Teh lepotnih izdelkov verjetno še ne poznate