stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Preženite slab zadah: žvečite začimbe in klorofil

18. 9. 2016; 05.00
Avtor: K. Š.
Slab zadah
Imate tudi vi občasno težave s slabim zadahom v ustih? Vsakemu se lahko zgodi, in čeprav pomeni zgolj neprijetnost, vam je zaradi tega kdaj pa kdaj še kako nerodno. Kaj pa lahko naredite sami, da preženete slab zadah?

Kdaj nastane zadah?
Zadah povzročijo bakterije, ki tvorijo odpadne produkte. Po navadi gre za delce hrane, ki ostanejo med zobmi. S takšnimi delci se bakterije hranijo, nato pa izločajo plinske odpadne produkte, ki oddajajo močan in neprijeten vonj. Najboljša hrana za bakterije so mlečni izdelki, ki vsebujejo veliko beljakovin. Prenekatere dišeče arome se v ustih lahko spremenijo v neizogiben smrad. Zato je priporočljivo zaužiti čim manj močnih arom ali pa sploh nobenih. Naslednja pomembna stvar pa je, da redno in temeljito ščetkate zobe, vsakič uporabite še medzobno ščetko in nitko, da so tako zobje brez vsakršnih delcev hrane, povzročiteljev slabega zadaha.

Izogibajte se določeni vrsti hrane


Če imate kar naprej težave z zadahom, potem pozor! Največkrat slab zadah povzroči določena vrsta hrane, med običajnimi sta česen in čebula. Primer prehodnega slabega zadaha je lahko tudi jutranji zadah, ki največkrat nastane zaradi izločanja sline čez noč, kar pomeni, da se lahko razvije še več bakterij oziroma se tako te lažje množijo.

Vas telo na kaj opozarja?


Slab zadah pa je lahko tudi posledica določenih zdravstvenih težav, predvsem v ustih. Med težave spadajo tudi poškodovan zob, bolečine v ustih in krvavenje dlesni. Ti vzroki so povezani s propadanjem ali gnitjem, kar močno vpliva na zadah. Prav tako lahko slab zadah povzročijo suha usta. To pomeni, da imate težave s pomanjkanjem sline in s tem tudi zraka. Poleg slabega zadaha suha usta lahko povzročijo tudi zobno gnilobo in vnete dlesni, saj ima pretok sline zelo pomembno vlogo – ščiti usta in zobe pred škodljivimi dejavniki.

Kaj lahko naredite sami?
Dober zadah, če je seveda trenuten, lahko preženete z nekaj preprostimi zvijačami. Če gre za dolgotrajno težavo, pa se morate zglasiti pri zdravniku, ki bo preveril vaše psihofizično zdravje.

- Pravilna ustna higiena
To pomeni redno čiščenje ustne votline: vsaj dvakrat dnevno ščetkajte zobe in dlesni. Poskrbite pa tudi za higieno jezika; oblog z jezika ne smemo odstranjevati s ščetko, ker jih razmaže na vse strani, ampak s posebnim strgalom. Ne pozabite pa tudi na zobno nitko.
- Obiščite zobozdravnika
Morda se v vaših ustih dogaja kaj čudnega, kaj takšnega, za kar sploh ne veste. Z rednim obiskom zobozdravnika se boste izognili okužbam, zobni gnilobi in drugim odvečnim nadlogam.
- Ne pozabite na tekočino
Z vodo se rešite ostankov hrane iz ustne votline in slina lahko tako spet deluje s polno močjo.
- Pazite, kaj jeste
Kot rečeno, za slab zadah je v večini primerov kriva hrana, ki je povezana z močjo prebave. Priporočljivo je, da uživate več svežega sadja in zelenjave. Na primer korenček in jabolko že naravno pomagata čistiti zobe. Je pa vsekakor res, da sta redno ščetkanje in nitkanje na prvem mestu.
- Včasih pomaga tudi žvečilni gumi
Izberite zdravo različico brez sladkorja, saj žvečilni gumi spodbuja nastajanje sline, ki v usta naseli vlažnost. Le tako pa je ustna votlina prijetnejšega vonja. Vseeno pa tudi tu velja zlato pravilo, da sta redno ščetkanje in nitkanje zelo pomembna.


- Ustna voda naj bo brez alkohola
Znano je namreč, da alkohol izsuši ustno sluznico. Slina pa je nujno potrebna, saj odpravlja bakterije in varuje sluznico. Ustna voda, ki vsebuje alkohol, je nevarna, kar pomeni, da se tako ustvarijo pogoji, ko se bakterije še hitreje in bolj nenadzorovano množijo ter ob tem oddajajo neprijeten vonj. Torej raje izberite ustno vodo brez alkohola.
- Žvečite začimbe in klorofil
Slabega zadah pa se lahko lotite tudi z žvečenjem določenih začimb in klorofila. V peteršilju boste slednjega našli precej, saj je znano, da peteršilj osvežuje dah. Če pa bi raje posegli po začimbah, potem izberite janež, klinčke, kardamom, meto in koriander.

prejšnji članek
Škodljiva rdečila za ustnice
Moda&Lepota
Škodljiva rdečila za ustnice
naslednji članek
Spuščena stopala se lahko pozdravijo
Zdravje
Spuščena stopala se lahko pozdravijo