nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Mati in hči – kaj je dedno?

17. 9. 2016; 02.00
Avtor: pp/Zarja
DNK

foto: Arhiv Svet24

Ukrepajmo preventivno

Rjave ali modre oči, svetli ali temni lasje, ravni ali skodrani lasje, oblika nosu – na vse to vpliva naš genski zapis. A ne le na zunanji videz, tudi številne bolezni in s tem povezane težave so stvar dednega zapisa. Zato ni naključje, da nas zdravniki pogosto sprašujejo po boleznih v družini. Še posebej pomembna je takšna družinska anamneza po mamini strani. Čeprav ne moremo z gotovostjo vedeti, ali je nekaj bolezen zares posledica dedovanja in se prenaša iz generacije v generacijo, je vseeno dobro poznati določena dejstva in tako delovati preventivno.

Zgodnja menopavza. Ne odlašajte z nosečnostjo

Dejavniki tveganja: menopavza je zadeva kromosoma X in čas menopavze je pri hčerah pogosto zelo podoben kot pri njihovih mamah. Ko govorimo o menopavzi, govorimo seveda tudi o drugih z njo povezanih težavah: o osteoporozi in drugih dejavnikih tveganja, kot so povečano tveganje za poškodbe vretenc, sklepov. Seveda pa to pomeni tudi hormonske spremembe, ki onemogočajo zanositev brez umetne oploditve.

Odzivanje: menopavza je naravni pojav pri ženskah, proti kateremu ne moremo nič. Če poznamo približno leto, kdaj je naša mati prišla v menopavzo, nam to lahko precej pomaga. Pomembno je preventivno delovanje proti osteoporozi: dovoljšen vnos kalcija in vitamina D ter seveda primerno načrtovanje nosečnosti.

Fotografija je simbolična. foto: profimedia

Tromboza v družini? Pazljivo s tabletkami

Dejavniki tveganja: vnetje žil, pljučna embolija in druge neprijetnosti. Biološki testi lahko potrdijo ali ovržejo nagnjenost k trombozi na osnovi dednega zapisa. Če so imeli naši starši ali bližnji sorodniki trombozo, obstaja tudi za nas veliko tveganje.

Odzivanje: z zdravnikom se pogovorite o oblikah kontracepcije, ki ne vsebujejo kombinacije estrogena in progesterona.

Krčne žile. Ne pozabite na preventivo

Dejavniki tveganja: krčne žile so pogosto dedne. Kar trikrat pogosteje prizadenejo ženske kot moške, zato je za ženske še posebej pomembno poznavanje družinske zgodovine krčnih žil.

Odzivanje: težko jim je ubežati, a ni nemogoče. Dejavnike tveganja lahko precej zmanjšamo. Poskrbeti moramo za dovolj gibanja, da nimamo prekomerne teže, ne nosimo pogosto visokih pet, pazimo pri uživanju alkohola, tobaka in začimb.

Urinska inkontinenca. Takoj se pozanimajte

Dejavniki tveganja: prekomerna teža, nosečnost, porod, menopavza, šport, nikotin, kronično zaprtje … vse to vpliva na urinsko inkontinenco. Hčere, katerih matere so prav tako trpele zaradi te težave, so veliko bolj podvržene tveganju za nastanek te težave. Tveganje je dvakrat višje, če sta mati in sestra trpeli zaradi tega.

Odzivanje: s časom urinska inkontinenca ne bo izginila, prav nasprotno. Zato je pomembno, da se pravočasno odzovemo na težavo. Pomembno je imeti v mislih tudi preventivo.

Diabetes. Pomemben je življenjski slog

Dejavniki tveganja: zagotovo je diabetes povezan s preveliko telesno težo, pogosto pa se deduje po starših istega spola, kar tveganje povečuje tudi do 30 odstotkov.

Odzivanje: diabetes v družini naj nam bo v opozorilo. Zelo pomemben je zdrav življenjski slog.

foto: arhiv svet24

Depresija v družini. Ne prepustimo stvari naključjem

Dejavniki tveganja: dvakrat pogostejša je depresija pri ženskah kot pri moških, delno je tudi gensko pogojena. Če so tudi naši starši trpeli za depresijo, imamo veliko večje možnosti, da doleti še nas.

Odzivanje: ostati moramo čuječi in brez panike. Vse lahko rešimo. Določene stvari, ki so se nam zgodile v preteklosti, so povezane tudi s tveganji za razvoj depresije. Pomembno je, da skrbimo za svoje duševno zdravje in uredimo stvari, ki nas morijo.

Rak v družini. Skrbimo za redne preglede

Dejavniki tveganja: določeni tipi raka se prenašajo dedno, z matere na hčer. Diagnostika je pri tem že precej napredovala, zato je mogoče določene bolezni ugotoviti v zgodnji fazi. Le od pet do deset odstotkov raka je namreč predmet genske anomalije, predvsem je to pri raku na dojkah.

Odzivanje: dobro poznavanje družinske anamneze je ključno pri zgodnjem odkrivanju te bolezni, prav tako redni pregledi. Veliko lahko pri tem storimo tudi same s samopregledovanjem.

prejšnji članek
S temi triki bo vaša maskara spet kot nova!
Moda&Lepota
S temi triki bo vaša maskara spet kot nova!
naslednji članek
Ne ignorirajte stalne utrujenosti in bledice
Zdravje
Ne ignorirajte stalne utrujenosti in bledice