nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Česa še ne vemo o svežem smutiju?

9. 10. 2016; 12.00
Avtor: Petra Arula/Bodi zdrava
smuti
O sveže stisnjenih sokovih se je prelilo skoraj toliko črnila, kolikor slastne (ali pač zelene in grenkljaste) tekočine je že steklo po naših grlih. Vsi jih stiskamo – nekateri le pomaranče za dobro jutro svojim dragim, drugi so od jabolk in korenčka prešli na solatne in koprivne liste ter celo regrat.

V knjigah in revijah boste našli nešteto receptov za sokove, ki bodo všeč otrokom, takšnih, ki vam bodo dali nov zalet in energijo, za zbranost, očiščevanje, hujšanje, celo kot afrodiziake … A prehranski strokovnjaki pravijo, da ne mešajte preveč, da se vašemu prebavnemu sistemu ne bo 'zmešalo'. Za zajtrk tako raje popijte eno vrsto sadja ali zelenjave, za malico drugega … Tako bo vaše telo brez prevelikih (in neprijetnih) napenjanj resnično lahko sprejelo bogastvo vitaminov in mineralov. Vsi strokovnjaki po vrsti pa opozarjajo še na nekaj: čeprav večinoma vsi obožujemo sladke, sočne, slastne sadne sokove vseh okusov in barv, ti kljub obilici vitaminov in mineralov niso najboljša izbira, saj je v njih ogromno sladkorja, ki bo kot injekcija v hipu dvignil raven krvnega sladkorja. O vsem, česar še nismo vedeli o sokovih, pa tokrat pogovor s prehransko strokovnjakinjo in TKM-terapevtko Aljo Dimic iz Holistic centra.

Večkrat sem zasledila, da ob sočenju sadja 'odstranimo' pesticide, saj naj bi se ti vezali na maščobo na lupini. Pa je to res?

Ne, to ne drži, seveda pesticidi ob sočenju prehajajo v sok in vedno priporočam nakup organske zelenjave in sadja.

S sveže stisnjenimi sokovi naj bi, kot z infuzijo, svojemu telesu v hipu podarili ogromne količine vitaminov in mineralov. Pa jih lahko popijemo preveč? Koliko sveže stisnjenih sokov lahko popijemo na dan?

Brez težav lahko popijete dvakrat na dan po dva decilitra sveže stisnjenega soka. Seveda lahko tudi več, le da takrat priporočam kavni klistir, ki spodbuja izločanje strupov skozi jetra, saj sveži sokovi zelo pomagajo pri razstrupljanju.

Nekateri pravijo, da lahko mešamo različne vrste sadja in zelenjave za sokove (obstaja celo veliko knjig z recepti za najrazličnejše vrste sokov, ki razlagajo, kaj vse bomo z mešanico iztisnjenega sadja in zelenjave v enem kozarcu podarili svojemu telesu), drugi zagovarjajo le eno vrsto oziroma dve združljivi vrsti, nikoli sadje in zelenjavo skupaj. Kateri odgovor je res najboljši za naše telo?

Glede na moja izobraževanja in izkušnje priporočam, da med seboj ne mešate več različnih vrst živil. Lahko izberete različno zelenolistnato zelenjavo in eno vrsto sadja, najbolje zeleno jabolko. Ne priporočam stiskanja različnih vrst sadja, če že, samo jabolko ali limono. Tudi grenivka je v redu, pomaranča pa je že preveč sladka in jo uporabljajte bolj redko.

Kakšen sok je najprimernejši za dobro jutro, kakšen za malico v službi, kakšen, če smo utrujeni in bi raje popili sok kot kavo, kakšen, če smo pod stresom?

Vedno priporočam stiskanje korenčkovega soka, ki nam da energijo, poskrbi za lepo polt, odžene utrujenost in pomaga pri čezmernem stresu. Pozimi mu lahko dodate malo ingverja, da vas pogreje, kadar potrebujete dodatno energijo, mu dodajte sok limone, kadar pa vas daje utrujenost, mu primešajte tudi jabolko. Sok iz zelene listnate zelenjave je odličen za malico, saj nam daje bistrost in svežino, da lažje premagujemo službene obveznosti.

Koliko časa lahko sveže stisnjen sok stoji, preden ga popijemo, in zakaj?

Takoj ga je treba popiti, saj encimi in vitamini, topni v vodi, hitro propadajo.

Kakšna je razlika med sveže stisnjenimi sokovi in stoodstotnimi sokovi brez dodatkov, ki jih kupimo v trgovini? Kaj naše telo dobi od enega in kaj od drugega, na primer stoodstotnega korenčkovega soka?

Sveže stisnjen sok vsebuje veliko več vitaminov in tudi encimov, ki so nujno potrebni za naše delovanje. Na primer zelenjavni sokovi vsebujejo resnično veliko mineralov, tudi kalcija, celo do trikrat več kot mleko. Vsebujejo veliko vitamina C, ki med drugim močno dviguje delovanje imunskega sistema. Samo sveže stisnjen sok resnično ohrani vsa pomembna hranila, saj segrevanje, pasterizacija in hranjenje uničijo vse encime, številne vitamine ter druge bioflavonoide, minerali pa tako postanejo našemu telesu težje dostopni.



Da boste od svojega soka dobili največ koristi:
1. Pridelano z ljubeznijo. Za sokove kupujte ekološko in lokalno vzgojeno zelenjavo in sadje.
2. Nazdravljajte z zelenjavnimi. S sadnimi sokovi nikakor ne pretiravajte, raje se odločajte za zelenjavne. Stisnite več vrst listnate zelenjave in za dodatek izberite zeleno jabolko.
3. Pazite se sladkorjev! Ne stiskajte mešanic sadnih sokov, ki vsebujejo veliko sladkorjev.
4. Naj ne stoji več kot devet minut. Sveže stisnjen sok takoj popijte, saj encimi propadejo že po desetih minutah, zmanjša pa se tudi vrednost vitaminov.

prejšnji članek
Kaj vam sporočajo vetrovi?
Zdravje
Kaj vam sporočajo vetrovi?
naslednji članek
Slovenska novinarka sredi noči v reševalni akciji
Svet slavnih
Slovenska novinarka sredi noči v reševalni akciji