Progasti goz foto Davorin Tome
Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je nenevarna, a zelo koristna na naših vrtovih

1695633573-dsc09685-1695633263267
Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pazljivo pri segrevanju hrane v mikrovalovki!

29. 10. 2016; 01.00
Avtor: Sabina Topolovec/Zarja
hrana embalaža

foto: Profimedia

Nevaren učinek mikrovalov na hrano v plastični embalaži.

Hitra hrana je pogosto shranjena v plastični embalaži, skupaj z njo se obrok običajno tudi pogreje. Pod vplivom toplote, ki jo ustvarja mikrovalovna pečica, se v hrano sproščajo tudi kemikalije iz embalaže. Nekatere kemikalije, ki se uporabljajo za mehčanje plastike (DEHA), so znane po tem, da se pri večjih temperaturah lahko vežejo na hrano. Pot od tako pripravljene hrane do resne bolezni je lahko kratka, zato bodite še toliko bolj pazljivi.

Leta 2000 je revija Options objavila članek mlade raziskovalke Claire Nelson, ki je analizirala učinek mikrovalov na hrano v plastični embalaži. Nelsonova je ugotovila, da med segrevanjem iz vrečk prehaja v hrano kar 10.000.000-krat več kancerogene snovi dietil-heksil-adepat, kot pa to dovoljuje FDA (ameriška agencija za hrano in zdravila). Poleg tega so se v hrano izločili tudi ksenoestrogeni, ki jih znanstveniki povezujejo z zmanjšanim številom spermijev pri moških in z rakom dojk pri ženskah.

prejšnji članek
Ena najdražjih jedi na svetu - polžji kaviar
Kulinarika
Ena najdražjih jedi na svetu - polžji kaviar
naslednji članek
Zakaj se klasični parfumi ne morejo primerjati z naravnimi?
Moda&Lepota
Zakaj se klasični parfumi ne morejo primerjati z naravnimi?
#obraziavenija
obraziavenija