Zdravje
 

Pazljivo pri segrevanju hrane v mikrovalovki!

29. 10. 2016; 13.00
Avtor: Sabina Topolovec/Zarja
hrana embalaža

foto: Profimedia

Nevaren učinek mikrovalov na hrano v plastični embalaži.

Hitra hrana je pogosto shranjena v plastični embalaži, skupaj z njo se obrok običajno tudi pogreje. Pod vplivom toplote, ki jo ustvarja mikrovalovna pečica, se v hrano sproščajo tudi kemikalije iz embalaže. Nekatere kemikalije, ki se uporabljajo za mehčanje plastike (DEHA), so znane po tem, da se pri večjih temperaturah lahko vežejo na hrano. Pot od tako pripravljene hrane do resne bolezni je lahko kratka, zato bodite še toliko bolj pazljivi.

Leta 2000 je revija Options objavila članek mlade raziskovalke Claire Nelson, ki je analizirala učinek mikrovalov na hrano v plastični embalaži. Nelsonova je ugotovila, da med segrevanjem iz vrečk prehaja v hrano kar 10.000.000-krat več kancerogene snovi dietil-heksil-adepat, kot pa to dovoljuje FDA (ameriška agencija za hrano in zdravila). Poleg tega so se v hrano izločili tudi ksenoestrogeni, ki jih znanstveniki povezujejo z zmanjšanim številom spermijev pri moških in z rakom dojk pri ženskah.

prejšnji članek
Ena najdražjih jedi na svetu - polžji kaviar
Kulinarika
Ena najdražjih jedi na svetu - polžji kaviar
naslednji članek
Zakaj se klasični parfumi ne morejo primerjati z naravnimi?
Moda&Lepota
Zakaj se klasični parfumi ne morejo primerjati z naravnimi?

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.