foto: Pixabay
Grozdje, še posebej temno, je zelo zdravilno, najbolj za jetra, ledvice in različne kamne v organih, le uporabljati ga moramo na pravi način. Tisti, ki imajo težave s težo, ga ne smejo jesti do onemoglosti. Sladkorni bolniki se mu morajo prav tako izogibati, vsekakor pa ga ne smejo jesti pred obroki, da ne izzovejo prehitrega vdora sladkorja v kri, privoščijo si lahko le kakšno jagodo po obrokih.
Vendar se tokrat posvetimo predvsem »izdelkom« iz grozdja. Najprej povejmo kakšno besedo o vinskem kisu, ki ga je po krivici popolnoma spodrinil jabolčni. Z vinskim kisom natremo telo bolnikov, da ne dobijo preležanin. Tudi zdravi ljudje naj se tu in tam od glave do pet zdrgnejo z gobo, namočeno v vinski kis – koža bo gladka in mehka ter mladostna. Topel obkladek iz vinskega kisa na trebuhu bo pregnal bolečine v mehurju (vsaj tri večere zapored), če pa si bomo s toplim obkladkom tri tedne oblagali zamaščen trebuh, se bo salo vidno topilo, še posebej če bomo manj jedli in veliko telovadili.
V 100 ml vinskega kisa kuhamo deset minut tri stroke česna, ohladimo in si s to tekočino izpiramo vnete dlesni. Boleča stopala pa vsako jutro zdrgnemo s krpo, namočeno v vinski kis, nato jih povijemo z obvezo. Zdržimo vsaj uro ali dve. Kadar stopala hudo pečejo, jih zvečer zmasiramo s kisom.
Zelo veliko je pripravkov z vinom, ki pa jih je treba jemati kot zdravilo in se nikakor ne smemo nalivati z njimi. Če imamo povišan holesterol, bo pomagal deciliter vina na dan. Če imamo premalo želodčne kisline, pijmo štirinajst dni zapored po deciliter suhega vina po kosilu in večerji. Pri vodeniki damo v liter suhega belega vina 500 g zmlete čebule in 200 g medu, nato posodo pokrijemo in jo pustimo deset dni na toplem. Precedimo in spijemo po 50 ml pred vsakim obrokom, terapija traja deset dni.
S kozarčkom črnega vina tu in tam si povišamo krvni tlak, kar pa je nekoliko nevarna metoda, saj lahko mimogrede zaidemo v pretiravanje. Manj bo škodilo, če se spravimo z vinom nad prehlad, ki ga nimamo vsak dan. Tri decilitre črnega vina osladimo z neprečiščenim sladkorjem, dodamo malo cimeta in skuhamo. Spijemo pred spanjem in se dobro pokrijemo. Po dveh »okroglih« večerih bi moral prehlad miniti.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.