nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Prava pot do vitke, lepe in mladostne postave

26. 11. 2016; 08.00
Avtor: ud
hrana

Uspešna izguba odvečne teže je rezultat postopne spremembe življenjskega sloga. foto: Profimedia

Vam že presedajo večne obljube, da lahko do vitke postave pridete brez truda?

Bi radi spet oblekli tiste stare kavbojke? Ne obupajte, ponujamo vam rešitev!

Hitre diete po navadi popolnoma ignorirajo osnove fizike, ki so dejanska podlaga za hujšanje. Kilogram maščobe je namreč »vreden« 9000 kilokalorij. Če želite shujšati za ta en kilogram maščobe, morate preprosto porabiti 9000 kilokalorij več, kot jih vnesete v telo.

Počasi jejte manj

Če ste vajeni veliko jesti, se ne boste dobro in prijetno počutili, če boste količino hrane nenadoma zmanjšali za polovico ali tretjino. To raje počnite postopoma – porcije na primer vsak teden zmanjšajte za pet ali deset odstotkov.

Zgolj jejte

Med jedjo ne berite in ne glejte televizije in obratno. Torej ne jejte, medtem ko berete ali gledate televizijo. Obstranske dejavnosti vas lahko namreč premotijo in pojedli boste veliko več, kot ste nameravali ali želeli.

foto: Profimedia

Ali ste vedeli, da zeleni čaj znižuje in uravnava krvni sladkor? To pa je izrednega pomena pri hujšanju in vzdrževanju telesne teže, saj imamo občutek sitosti. 

Prigrizek pol ure pred obrokom

Otresite se starih idej, da je kvarjenje apetita pred obrokom slabo. Če boste pol ure prej pojedli nekaj sadja ali zelenjave, boste za glavni obrok zaužili manj. Manj hrane pomeni manj kalorij, kar seveda pomeni večjo razliko med vnosom in porabo.

Bodite aktivni

Maščobno tkivo je v telesu skladišče energije, mišice pa so njen porabnik. Večja mišična masa torej pomeni večjo porabo energije. Mišično maso pa boste seveda pridobivali s telesno dejavnostjo, ki pa ima še vrsto drugih blagodejnih vplivov na telo.

Poiščite zabavno vadbo

Telesna dejavnost je pomembna, a pomembno je tudi to, da dejansko vztrajate. Bodite torej radovedni in preizkusite različne oblike gibanja. Izberite tisto, ki vas bo veselila.

Uživajte prave dodatke

Čarobnih tabletk, napitkov ali krem, ki bi razblinili vaše odvečne kilograme, ne da bi vam bilo treba migniti s prstom, ni. Na voljo pa so prehranski dodatki in živila, ki vam lahko pomagajo pri hujšanju. Jagode acai in zeleni čaj sta na primer takšni superživili, ki pospešujeta presnovo maščob in drugih hranil.

prejšnji članek
Rdeči alarm: Ali zaradi gledanja TV-ja zanemarjate prijatelje?
Zdravje
Rdeči alarm: Ali zaradi gledanja TV-ja zanemarjate prijatelje?
naslednji članek
Darja Švajger popolnoma "sesuta"
Svet slavnih
Darja Švajger popolnoma "sesuta"