foto: Profimedia
V sezoni gripe, prehladov in drugih virusnih obolenj so čaji nepogrešljiv napitek, ki pogosto pomaga pri izboljšanju našega počutja. Tudi sicer je to pijača, ki jo najpogosteje pijemo za žejo.
Večina zaradi enostavnega načina priprave posega po čajih v čajnih vrečkah. Vendar, kot opozarja prehranski strokovnjak in trener Mario Sambolec, bodite pri tem pozorni, saj niso vsi enako koristni za naš organizem.
Sadni čaji
Sadni čaji praviloma vsebujejo enega ali kombinacijo različnih sušenih sadežev. "Ponekod dodajo kandirano sadje, sladkor ter arome in nič od slednjega ne morem označiti, kot škodljivo kar samo po sebi. Roko na srce, zdravo tudi ne," trdi prehranski strokovnjak in dodaja, da naj bi bile pijače, ki jih tudi sicer pijemo najpogosteje za žejo, nekalorične, se pravi, da nimajo pripete energijske vrednosti. "Tipičen primer je voda, tudi mineralna voda in (pravi) nesladkani čaji, seveda. Sadnim čajem lahko po tem kriteriju pripišemo opombo, da določene vrste morda le vsebujejo nekaj kalorij v obliki sladkorja, vsekakor pa te po količini niso primerljive s pogosteje izbranimi sadnimi sokovi in gaziranimi "mehurčkastimi" pijačami," še pojasnjuje Sambolec.
Zdrobljeno ima manj koristi za zdravje
Tudi med ostalimi čaji obstajajo občutne razlike v kvaliteti, pravi prehranski strokovnjak. Kolikšne so, pa je po njegovem mnenju v glavnem odvisno od proizvajalca oziroma načina proizvodnje in kvalitete surovine: "Čaji v lističih (ang. "loose leaf"), po možnosti ekološkega porekla ali v pravični trgovini vsebujejo praviloma več koristnih fenolnih spojin (antioksidantov), zaradi skrbnejšega postopka pridelave same rastline (izključena je uporaba pesticidov), kasnejšega obiranja (ročno proti mehanskemu), skladiščenja in transporta." Strokovnjak dodaja, da bodo ljubitelji verjetno že po prvem srku prepoznali razliko v okusu takšnega čaja, v primerjavi s komercialno, "zmečkano" in postano verzijo. Skratka, zdrobljeni čaji v vrečkah večinoma niso škodljivi, so pa pogosto slabše kvalitete, okusa, z manj zdravstvenimi koristmi.
Zeleni čaj "res vreden svojega denarja"
In katere čaje priporoča Sambolec? "Najprej so tu pravi čaji (v ospredju sta zeleni in črni), ki jim mediji radi največkrat pripišejo zdravstvene koristi. Pogosto upravičeno, saj je (kvaliteten) zeleni čaj res vreden svojega denarja in lahko marsikomu obogati nabor pijač - topel pozimi in ohlajen poleti. Črni se razlikuje predvsem po tem, da vsebuje več kofeina, kar je lahko v določenih primerih (nespečnost, stres, ...) prej dodaten problem kot korist." Po mnenju prehranskega strokovnjaka sicer danes zeliščem ne posvečamo dovolj pozornosti, kljub temu da imajo širok nabor zdravju ugodnih učinkov. Drži tudi, da imajo sadni čaji v primerjavi s pravimi in zeliščnimi grobo rečeno najmanj koristi, vseeno pa si lahko z njimi pomagamo v določenih primerih, kot je na primer čaj iz suhih borovnic proti driski.
"Čaj je zdrav toliko, kot je "zdravo" zelišče, ki ga namakamo v vročo vodo. Izberimo torej takšnega, ki ni pakiran v pobeljeno vrečko, ali zdrobljen v prah, če le imamo to možnost," zaključi Sambolec.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.