foto: Arhiv Svet24
Kurkuma je pri nas poznana večinoma kot začimba, v tradicionalni vzhodnjaški medicini pa velja za učinkovito naravno zdravilo, zato jo nekateri imenujejo kar »sveta začimba«.
Nepogrešljiva v kuhinji
Zaradi svoje značilno rumene barve, ki ji jo daje kurkumin (tega uporabljajo za barvanje različnih živil, kot so siri, jogurti, solatni prelivi, margarine, gorčice, pa tudi oblačil in tkanin) je znana tudi kot »rumena začimba«. Pri nas jo dobite večinoma v obliki začimbnega praška, sicer pa je užiten tudi surov in nariban koren, zato jo s pridom uporabljamo v kuhinji. Po okusu je kurkuma nekoliko pikantna in malce grenka, vendar nepogrešljiva v vsakem kariju.
Rumeni lek
Kurkuma je močan antioksidant in deluje protivnetno, protibakterijsko in protivirusno, zato velja za eno najbolj zdravilnih rastlin. Uporablja se za čiščenje krvi, prebavil in izločal, razstruplja jetra, pomaga pri težavah z žolčnikom in prebavo ter znižuje holesterol. Znanstveniki so ugotovili tudi, da zavira rast rakavih celic, preprečevala ali zavirala naj bi kožnega raka, raka dojk, jeter, želodca, dvanajstnika in debelega črevesa. Za to je zaslužen kurkumin, glavna sestavina kurkume, ki selektivno ubija tumorske celice in spodbuja zdrave celice, da povečajo učinkovitost kemoterapije in obsevanja. Ima pa še druge zdravilne učinke: podpira delovanje jeter in žolčnika, pomaga nadzorovati vnetne odzive v telesu (revmatska obolenja, mehur, dlesni), pomaga zdraviti depresijo, zmanjšuje tveganje za srčni napad, olajša prebavo, pripomore k boljšemu presnavljanju maščob in spodbuja nastajanje prebavnih tekočin. Kurkumin naj bi celo preprečeval oksidacijo holesterola, ki poškoduje stene krvnih žil in ustvarja obloge v žilah ter posledično povzroča napredovanje smrtno nevarne ateroskleroze.
Balzam za možgane
Kurkuma vsebuje še mangan, železo, vitamin B6, veliko vlaknin, kalija, pa tudi turmeron. Gre za spojino, ki spodbuja nastajanje novih nevronov in na ta način spodbuja možgane pri njihovem obnavljanju, zato naj bi delovala proti različnim degenerativnim možganskim boleznim. Po nekaterih raziskavah naj bi pomagala preprečevati Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen ter celo možgansko kap.
Kurkumo uživajte zmerno, to je od pol grama do en gram na dan. Izogibajte pa se ji, če čakate na operacijo, saj povečuje tveganje za krvavitve, če jemljete zdravila za trombocite, če ste noseči ali nameravate zanositi. Ne uživajte je skupaj z aspirinom.
Preberite tudi, katera začimba vam bo spremenila življenje. Kliknite tukaj!
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.