zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Priljubljena zdravilna rastlina s strupenimi listi

25. 5. 2017; 03.00
Avtor: V. M.
Gre za zelo zdravo zelenjavo, ki jo zaradi načina uživanja mnogi uvrščajo med sadje. Njena stebla in korenine so zdravilne, medtem ko je uživanje listov izjemno nevarno za vaše zdravje.

Rabarbara se ponaša s pravo zakladnico zdravja, vsebuje namreč veliko kalcija, kalija in vitamine A, B3, B5, B12 ter C.

Govorimo o rabarbari, priljubljeni pomladni zelenjavi, ki ni le okusna, temveč tudi zelo zdrava. Priljubljena je zlasti pri ljudeh, ki si prizadevajo izgubiti odvečne kilograme, saj ima zelo nizko kalorično vrednost. Ste vedeli, da 100 g rabarbare vsebuje zgolj 13 kalorij?

Rabarbara se ponaša s pravo zakladnico zdravja, vsebuje namreč veliko kalcija, kalija in vitamine A, B3, B5, B12 ter C. Visoka vsebnost vlaknin pomaga pri hitrejšem delovanju metabolizma, njene dragocene učinkovine pa nadvse blagodejno učinkujejo naše zdravje. Pomaga namreč pri zaprtju, sodeluje pri obnovi kosti, zmanjšuje tveganje za Alzheimerjevo bolezen, znižuje holesterol, znižuje visok krni pritisk, pomaga pri vročičnem oblivanju v menopavzi, deluje protivnetno in se ponaša z antibakterijskimi lastnostmi.

Uživanje listov vodi v zastrupitev!

V kolikor redno uživate rabarbaro, zagotovo veste, da listi nikakor ne sodijo na vaš jedilnik. Čeprav velja rabarbara za zdravilno rastlino, pa njene liste uvrščamo na seznam strupenih delov. Pahljačasti listi rabarbare so namreč zelo bogati z oksalati,  ki v kombinaciji z drugimi toksini, ki se nahajajo v listih, vodijo v težave pri presnovi kalcija, nastanek ledvičnih kamnov in celo zastrupitev. Oksalati so namreč snovi, ki tvorijo kristale, ki poškodujejo ledvice. Ker pa se manjša količina oksalne kisline nahaja tudi v samih steblih rabarbare, se uživanje odsvetuje osebam z vnetjem slepiča in črevesja, osebam z ledvičnimi težavami in vnetji sečil, nosečnicam, dojenčkom, doječim materam in starejšim osebam. Tudi za tiste, ki imate težave z vnetimi sklepi uživanje ni priporočljivo, prav tako pa je bolje, da se ji izognite med menstruacijo.

Preberite si še: Ananas je zdrav, a nikar ne delajte teh škodljivih napak

prejšnji članek
Hitri test, ki določi dejansko starost vašega telesa
Zdravje
Hitri test, ki določi dejansko starost vašega telesa
naslednji članek
Optična iluzija: Z ličili do petkrat večjih oči
Moda&Lepota
Optična iluzija: Z ličili do petkrat večjih oči