stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

So keglove vaje sploh priporočljive?

20. 1. 2020; 04.00
Avtor: K.M.
vadba

foto: Profimedia

Za boljše stanje nožnice je velikokrat omenjeno izvajanje keglovih vaj. Pa so te sploh priporočljive?

Izvajanje keglovih vaj skrbi za ohranitev oziroma vrnitev mišičnega tonusa, predvsem pri ženskah po porodu. Zaradi krepitve teh mišic ženske lažje zadržujejo urin, hkrati pa pomagajo tudi pri kvaliteti užitkov v spolnem življenju. Kako te vaje pravilno izvajati in ali so le-te res priporočljive? 

''Keglove vaje so vaje za krepitev mišic medeničnega dna. Gre za krepitev dveh krožnih mišic, ki nadzorujeta pretok urina in krčenje nožnice. Z rednim izvajanjem teh vaj lahko vrnemo tonus tem mišicam ženskam po porodu. Vaje pa so priporočljive tudi za starejše ženske, saj s krepitvijo teh mišic lahko lažje zadržujejo urin. Pomembne pa so tudi za krepitev užitkov v spolnosti,'' nam je zaupala prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva iz Medicinskega centra Barsos. Za vse ženske, ki ne vedno, kako te vaje izvajate, pa ima dr. Špela Smrkolj, dr. med. tudi zelo preprost nasvet. ''Vaje so povsem enostavne in jih lahko izvajamte kjerkoli. A zelo je pomembno, da jih pravilno izvajate. To lahko preverite s preprosto vajo – med mokrenjem prekinete curek urina, in te mišice, ki ustavijo curek, so mišice medeničnega dna. Ko izvajate vaje, stisnite te mišice in jih zadržite vsaj tri sekunde, nato mišice sprostite in ponovite vajo. Za lažje izvajanje teh vaj lahko uporabljate tudi pripomočke, ki se dobijo v lekarnah in specializiranih trgovinah, od posebnih uteži do različnih vaginalnih vložkov ...''

Pa so te vaje sploh priporočljive? Smrkoljeva se z njihovim izvajanjem strinja, saj lahko z njimi do neke mere odložite začetek nastanka inkontinence in hkrati tudi upočasnite napredovanje ali zmanjšanje obsega teh težav.

Preberite še: Glivična vnetja lahko prizadenejo čisto vsako žensko.

prejšnji članek
Nekdanja zakonca Brad Pitt in Jennifer Aniston končno ujeta skupaj
Svet slavnih
Nekdanja zakonca Brad Pitt in Jennifer Aniston končno ujeta skupaj
naslednji članek
Ženske z manjšo možnostjo preživetja prometne nesreče
Zdravje
Ženske z manjšo možnostjo preživetja prometne nesreče