901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj zdravnike zmoti na ginekološkem pregledu?

8. 6. 2017; 04.00
Avtor: V. M.
ginekolog

preverite, kakšno vedenje je v ambulanti neprimerno in moteče. foto: Profimedia

Čeprav se zdi, da je ginekološki pregled za mnoge ženske zgolj rutinski obisk zdravnika, pa pacientke pogosto na pregled niso pripravljene.

Potek pregleda sicer vedno poteka enako, a se nekatere ženske vedno znova srečujejo z zadregami, ki vodijo bodisi v njihovo neugodno počutje (zadrega), bodisi povsem neprimerno vedenje v ambulanti. Zatorej razjasnimo nekaj osnovnih vprašanj in navodil, ki jih je dobro upoštevati pred samim obiskom ginekologa. Na slednja je anonimno odgovarjal eden izmed slovenskih ginekologov.

Kako bi se morale pacientke pripravite na ginekološki pregled?

Pred pregledom je potrebno ugasniti mobilni telefon, izprazniti sečni mehur, ugotoviti datum zadnje menstruacije, dolžino menstrualnega cikla in trajanje menstrualne krvavitve, razmisliti o težavah, ki jih imate in o vprašanjih, o katerih bi se želeli pogovoriti z ginekologom. Na ta način bo obisk pri ginekologu prijetnejši, manj stresen in usmerjen v težave ali zadrege, ki vas pestijo.

Navkljub navidez jasnim pravilom in navodilom, pa se pacientke slednjih ne držijo. foto: Profimedia

Kako poteka ginekološki pregled?

Potek pregleda je vedno enak. Najprej je na vrsti pogovor o namenu obiska. To je trenutek, ko poveste vse svoje težave. Zdravnik vam bo verjetno med pogovorom postavil kako vprašanje, da si čim bolj pojasni bistvo problema. Sledi pregled z morebitnim odvzemom brisa materničnega vratu, dopolnjen z vaginalnim ginekološkim pregledom in po potrebi z ultrazvočno preiskavo. Po končanem pregledu sledi zaključni pogovor z morebitnimi navodili za zdravljenje, predpisovanjem zdravil ali napotnic. S tem je pregled končan.

Navkljub navidez jasnim pravilom in navodilom, pa se pacientke slednjih ne držijo. Kakšno vedenje je neprimerno, moteče?

Med pogovorom z zdravnikom ni primerno brskanje po koledarčkih, e-pošti in internetu z namenom ugotavljanja datuma zadnje menstruacije. Vprašanje o tem je standardno pri vsakem obisku v ginekološki ambulanti, nanj se lahko pripravite že pred vstopom v ambulanto.

Morda vas bodo zanimali še odgovori na sledeča vprašanja, ki se porajajo mnogim ženskam. Naj ginekološki pregled ne bo tabu tema, razjasnimo dvome in vprašanja, o katerih teče beseda zlasti po skritih internetnih kotičkih …

Takole bi se morale pacientke obleči za ginekološki pregled.

Tega nikar ne delajte dva dni pred ginekološkim pregledom.

Na pregled kosmate ali obrite?

Kaj si ginekolog misli o mojih sramnih ustnicah?

prejšnji članek
Jo prepoznate? Najbolj znana blondinka vse šokirala!
Svet slavnih
Jo prepoznate? Najbolj znana blondinka vse šokirala!
naslednji članek
Preprosto hujšanje z melono
Zdravje
Preprosto hujšanje z melono
#obraziavenija
obraziavenija