stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To je izpuščaj, ki ga lahko v teh dneh opazite na koži

2. 8. 2017; 02.00
Avtor: V. M.
V tem tednu nas objema peklenska vročina, izpostavljeni smo razmeram, ko se na koži pogosto pojavi vročinski izpuščaj, ki ga lahko spremlja srbečica in neprijetna pekoča bolečina. Kako ga pozdraviti?

Zaščitite se pred nevarnimi sončnimi žarki. foto: Shutterstock

Temperature se neusmiljeno dvigajo, zato se naše telo poti še intenzivneje in pogosteje, kot običajno. Ob tem se nemalokrat pripeti, da se znojnice zamašijo, kar preprečuje odtekanje potu.  Ker slednji ostane ujet in draži sosednje tkivo, se na koži oblikujejo majhne rdeče pikice, brezbarvni mehurčki ali izbokline kožne barve.

Nastalo kožno spremembo imenujemo vročinski izpuščaj, pojavi pa se zlasti lasti na predelih, kjer se koža drgne, denimo pod pazduhami, v predelu dimelj, pod dojkami, na notranji strani kolen in komolca. Nemalokrat se lahko pojavi tudi na hrbtu, trebuhu in vratu.

Kaj storiti, ko opazimo vročinski izpuščaj?

Znojnice so zamašene, zato se pot ne more izločati. Da bi pore sprostili, je potrebno kožo ohladiti, izpuščaj bo zatem zbledel dokaj hitro. Če torej na koži opazite značilen vročinski osip, je priporočljivo, da se umaknete v hladen prostor. Vodi naj vas misel, da je potrebno zmanjšati potenje, zato se večkrat oprhajte s hladno vodo, oblecite pa lahkotna oblačila, najbolje bombažna. Pomembno je, da se pot ne nabira na koži, če boste slednje upoštevali, se bo razdražena koža hitro pomirila.

Ko je vročinski izpuščaj nevaren …

Večja previdnost velja v primerih, ko izpuščaj ne zbledi po nekaj dneh in če se pričnejo oblikovati izrazitejše kožne spremembe. Pozorni bodite predvsem na večje izpuščaje, ki postajajo bolj rdeči, spremlja pa jih oteklina in bolečina. Opazite lahko tudi, da so na otip vroči, iz izboklin pa lahko teče gnoj. Našteto je znak, da je potrebno obiskati zdravnika.

Preberite si še: Hitro prepoznajte znake sončarice!

prejšnji članek
Nimate klime? Pričarajte svežino s preprostim trikom!
Zdravje
Nimate klime? Pričarajte svežino s preprostim trikom!
naslednji članek
Resnica ali laž: Je nova kmetija popolna podrtija?
Resničnostni šovi
Resnica ali laž: Je nova kmetija popolna podrtija?