Zdravje
 

Nizki glikemični indeks res deluje!

6. 8. 2017; 19.00
Avtor: Marijana Mandić
dreamstime_xxl_43746465

foto: Dreaamstime

Če v jedilnik pogosto vključimo živila z nizkim glikemičnim indeksom, se lahko v mesecu dni odkrižamo petih kilogramov ali še več.

Kaj pravi Montignac?

Po Montignacu smo vsi po vrsti predebeli zato, ker jemo hrano z visokim GI, z malo vlaknin, s preveč slabih maščob ter, kajpak, zaradi premalo gibanja.

GI razvršča posamezna hranila na lestvici od 0 do 100. Ogljikovi hidrati, ki se v telesu razgradijo zelo hitro, imajo najvišji GI. Hranilo, ki izmed vseh najhitreje in najbolj zviša nivo krvnega sladkorja v telesu, je nedvomno glukoza, navaden sladkor, na katerega moramo biti pozorni v vseh predelanih živilih, ki so le na videz zdrava. Takšen je denimo sadni jogurt ali pa jutranji kosmiči. Precej sladkorja je tudi v sadju. Če spijemo kavico z eno malo vrečko sladkorja, zaužijemo toliko sladkorja kot s srednje velikim jabolkom. Raven sladkorja naglo dvignejo tudi vsa živila iz bele moke in alkohol.

Spremembe za vse življenje

Po Montignacu je prva stopnja hujšanja sprememba prehranjevalnih navad, z namenom, da olajšamo delo trebušni slinavki, ki izloča hormon inzulin. Manj ko je nihanj krvnega sladkorja, ta pa naraste po vsakem obroku ravno v skladu z glikemičnim indeksom, manj inzulina, ki prenaša sladkor do celic, izloči trebušna slinavka. Inzulina se drži tudi neljubi sloves gradnika maščobnih blazinic, saj sladkor, ki ga ne zmore raztovoriti, shrani v obliki maščobe. Dieta je, med drugim, dobrodošla tudi za sladkorne bolnike, ki naj bi izgubili nekaj kilogramov. Z dieto GI to ni težko, saj se nam od lakote ne more zavrteti.

Po Montignacovi dieti se moramo držati naslednjih pomembnih shujševalnih navodil:

  • Jesti moramo najmanj tri obroke dnevno, zajtrk je obvezen.
  • Ko vstanemo od mize, ne smemo čutiti lakote, vendar moramo jesti zdravo, uravnoteženo hrano.
  • Prepovedane so vse alkoholne pijače, kole, sokovi, razen sveže iztisnjenih.
  • Od mesa je najboljša riba, jedli naj bi jo od dva- do trikrat na teden.
  • Zaužili naj bi čim več zelenjave in manj sladkega sadja.
  • Uporabljati je treba sončnično, olivno olje in olje iz pšeničnih kalčkov.

Ali ste vedeli?

Če dodate obroku žlico kisa, močno znižate GI. Enako velja za limonin sok. Kislina upočasni prehajanje hrane v tanko črevo, zato ostaja krvni sladkor dlje časa enak.

Hranila z visokim GI so za telo dobrodošla samo takoj po intenzivni telesni vadbi, najbolje v kombinaciji s sirotko ali kakšno drugo pusto beljakovino, in v času do dve uri po treningu.

Vsa hranila, ki imajo veliko maščob, imajo prav tako nizek GI, vendar so kljub temu slaba hranila. Tako denimo sladoled ni priporočljivo hranilo, čeprav ima razmeroma nizek GI.

Hranila, bogata z vlakninami, so v kombinaciji z visokobeljakovinskimi živili, kot so meso in jajca, idealen obrok za povečanje mišične mase in izgubljanje maščobe. Nič čudnega, da se po dieti, ki upošteva GI, prehranjuje vse več vrhunskih športnikov.

Kakšen je torej glikemični indeks živil oziroma kaj vse lahko jem?

Pojeste lahko skoraj neomejene količine naslednjih živil z izjemno nizkim glikemičnim indeksom:

  • vse meso (tudi govedino, svinjino, jagnjetino)
  • vse ribe in školjke
  • jajca
  • sir
  • vedno je dovoljena žlica kakovostnega olja, denimo olivnega
  • začimbe

nizkokalorične negazirane pijače

čaj

Hrana s srednjim GI

V zmernih količinah lahko pojeste:

  • večino zelenjave, razen krompirja, pastinaka in v manjših količinah korenja
  • večino sadja, razen banan
  • mlečne izdelke
  • naravne sadne sokove
  • stročnice, kot so grah, fižol, leča
  • kavo
  • rdeče vino in suho belo vino

Hrana z visokim GI

Omejite, koliko lahko:

  • kruh, riž
  • testenine
  • moko
  • gomoljasto zelenjavo, kot sta krompir in pastinak
  • vsa žita, vključno s kosmiči za zajtrk
  • pivo, sladka bela vina, močnejša vina, kot sta šeri, portovec

Hrana z zelo visokim GI

Te jedi so popolnoma prepovedane:

  • vse torte, bonboni in piškoti
  • vse pite in pecivo
  • čips
  • ocvrt krompirček

Primer jedilnika za en dan

Zajtrk: Limonin sok ter domače kuhano jajce ali skodelica ovsene kaše

Kosilo: Perutnina z žličko olivnega olja, malce testenin in porcija solate. Odlična izbira je tudi avokado z zeleno solato.

Večerja: Postrv z žlico olivnega olja in z dušeno zelenjavo ali piščanec s poljubno zelenjavo in z malce riža.

prejšnji članek
Prebudite lepotico v sebi!
Moda&Lepota
Prebudite lepotico v sebi!
naslednji članek
Poletni sadeži na koži
Moda&Lepota
Poletni sadeži na koži

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.