901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Tako pripravljena pokovka povzroča bolezni

7. 10. 2020; 02.00
Avtor: V. M.
pokovka2
Ali med gledanjem filma radi zobate pokovko? Kako pa si jo pripravite? Tista iz vrečke, ki jo položite v mikrovalovno pečico je res izvrstnega okusa. A kaj, ko slednje resnično ni najbolj zdrava izbira.

Kako pa si jo vi pripravite? foto: Pexels

Bolje bo, če koruzna zrna stresete v papirnato vrečko, ki jo nato prepognete in položite v mikrovalovno pečico. Tudi sami lahko namreč pripravite vam ljubo pokovko, ki zagotovo ne bo ogrožala vašega zdravja.

Kaj je narobe s kupljenimi vrečkami za peko pokovke?

Beseda teče o namenskih vrečkah, ki vsebujejo koruzna zrna, ki se ob segrevanju v mikrovalovni pečici razpočijo. Omenjena embalaža je na notranji strani prevlečena s premazom, ki ob visoki temperaturi oddaja rakotvorno perfluorooktansko kislino. Slednja je na seznamu snovi, ki lahko povzročajo raka, slabila pa naj bi tudi imunski sistem, povzročala težave s ščitnico in dvigovala nivo holesterola.

Pokovka z okusom masla vsebuje ojačevalec okusa diacetil (DA), ki dokazano povzroča dihalne težave pri zaposlenih v živilski industriji. Kemikaliji so najbolj podvrženi ravno delavci v proizvodnji pokovke. Diacetil se sicer nahaja v številnih industrijsko pripravljenih živilih, uporablja se namreč za zagotavljanje izrazitejšega okusa. Znanstveniki pa opozarjajo, da diacetil pospešuje propadanje možganskih celic in s tem povečuje nevarnost razvoja alzheimerjeve bolezni.

Dobili tožbo zaradi povzročenih zdravstvenih težav

Da opozorila niso iz trte izvita, dokazujejo tudi tožbe zoper proizvajalce pokovke. Eden izmed zadnjih odmevnejših primerov prihaja iz ameriške zvezne države Kolorado, kjer je Wayne Watson slavil zmago nad priljubljenim proizvajalcem slanih prigrizkov. Watsonovo zdravje je pričelo leta 2007 močno pešati. Na temeljitem zdravstvenem pregledu so ga povprašali tudi po prehranjevalnih navadah, zdravnici je tako med drugim omenil, da na dan zaužije tri vrečke zloglasne pokovke. Zdravnica Cecile Rose, ki je bila kasneje na sodišču njegova ključna priča, je nemudoma pomislila na kemikalijo diacetil, ki lahko povzroči bronhiolitis obliterans. Watson je tožbo na sodišču dobil, proizvajalec mu je moral izplačati odškodnino v višini sedem milijonov dolarjev.

Preberite si še: Pokovka in slane palčke: Zdrav prigrizek ali kalorijska bomba?

prejšnji članek
Maja Šuput je noseča
Svet slavnih
Maja Šuput je noseča
naslednji članek
Takšen je bil na začetku kariere Luka Basi
Svet slavnih
Takšen je bil na začetku kariere Luka Basi