foto: Profimedia
Želja po čipsu se pojavi v glavnem v dveh primerih: nekaj bi grizljali, ko se sproščate ob kozarcu vina in piva, ali pa vas zamika prigrizek, ko gledate film ali tekmo na malem zaslonu. Vsak industrijski prigrizek je po vsej verjetnosti enako slab kot čips, če ne še slabši, zato si raje sami pripravite nekaj za grizljanje.
Zelene olive
Zelene olive so izjemno priročen prigrizek s čvrstim, hrustljavim mesom in sočnim, rahlo trpkim okusom, ki se odlično poda k hladnemu belemu vinu. Izberite vložene v olivnem olju, namesto v slanici, in na seznamu preverite morebitne skrite dodatke. Tipična porcija 25 gramov odcejenih oliv vsebuje manj kot tretjino kalorij čipsa, manj kot pol količine skupnih maščob in samo zanemarljivo količino nasičenih maščob, ogljikovih hidratov in natrija.
Ohrovtov čips
Vsebuje malo maščob, malo soli, malo kalorij, priprava pa je izjemno preprosta. Liste ohrovta utrgamo s stebla, speremo, dobro osušimo ter natrgamo na manjše kose in položimo v skledo. Poškropimo jih z olivnim oljem in dobro premešamo, nato jih razporedimo na pladenj za peko. Rahlo jih posujemo s soljo in poprom ter pečemo v pečici pri 180 stopinjah Celzija, dokler ne postanejo hrustljavi (približno 12 minut). Vmes jih enkrat previdno obrnemo.
Pražena semena
Med bučna in sončnična semena vmešamo malo tamarija (bolj koncentrirana, manj slana različica sojine omake, ki ne vsebuje pšenice) in jih pečemo v pečici, segreti na 150 stopinj Celzija, približno dvajset minut, da postanejo hrustljava. Tako pražena semena so bolj nasitna od čipsa in se jih težko prime, ker so tako drobna, zato vas požrešnost mine sama od sebe. Ena od boljših zamenjav za čips je tudi pokovka, a taka, ki jo pripravite sami doma (in ne tista, ki se jo pogreje v mikrovalovni pečici oziroma kupi v trgovini).
Zelenjavne palčke
Užitek je še večji, če čips pomakate v omake. Pakirane omake so običajno zelo slane, zato si jo sami zmešajte v mešalniku ali celo pretlačite sestavine s tlačilko za krompir. Namesto čipsa narežite stebelno zeleno ali papriko na palčke za pomakanje. Pokusite omake iz humusa, avokada in fižola.
Krompirjevi medaljončki
Krompirjevi medaljončki bodo potešili željo po okusu. Krompir narežite na kolobarčke, pokapajte z malce zdrave maščobe in položite na papir za peko ter pecite v pečici, dokler medaljončki ne postanejo hrustljavo rumeni. Iz krompirja pa si lahko pripravite tudi tapase, tako da krompir narežete na večje kose in spečete v pečici, namesto da ga ocvrete. Zmešajte malo nesoljene paradižnikove mezge s kančkom prekajene paprike, ščepcem morske soli in brizgom olivnega olja, dodajte koščke krompirja in dobro premešajte. Pecite v vroči pečici pri 200 stopinjah Celzija, dokler krompir ne postane hrustljav in okusen. Naj vam tekne.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.