stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ste vedeli, da lahko domačo žival uradno pokopljete?

2. 10. 2020; 04.00
Avtor: K.M.
Nagrobnik

Fotografija je simbolična foto: Shutterstock

V Sloveniji je mogoče male hišne ljubljenčke tudi pokopati. To storitev že več let nudi zgolj Pogrebno podjetje Maribor.

Izguba hišnega ljubljenčka je lahko tako boleča kot izguba družinskega člana. Številni se želijo zato od svojega dolgoletnega prijatelja posloviti na dostojen način. Pogreb za male živali za zdaj v Sloveniji po vzoru nürnberškega pokopališča nudijo zgolj v Mariboru, kjer je na območju vrtnarije Dobrava urejeno pokopališče na površini 268 kvadratnih metrov. Pri Pogrebnem podjetju Maribor poskrbijo za osnovno organizacijo pokopa (izkop jame, pogrebna slovesnost, položitev v jamo, pokop in prva ureditev groba), samo slovesnost pa lahko prilagodijo posameznikovim željam. Sicer so grobovi in nagrobniki na samem pokopališču enotni. 

Edino pokopališče za male živali je v Sloveniji v Mariboru, foto: Pogrebno podjetje Maribor foto: Pogrebno podjetje Maribor

Pogreb zgolj z dovoljenjem
Če želite za svojega hišnega ljubljenčka (pse, domače mačke in ptice, male glodavce, terarijske, akvarijske in druge živali, ki se vzrejajo ali redijo za družbo, rekreacijo, varstvo in pomoč človeku) organizirati pogreb, potrebujete dovoljenje, ki ga ob pregledu preminule živali izda izbrani veterinar. Pokop ni dovoljen, če je hišni ljubljenček zbolel za kužno boleznijo. 
»Lastnik je dolžan veterinarski organizaciji prijaviti pogin recimo psa v roku sedmih dni. Temu sledi odjava psa iz centralnega registra, kar uredi veterinarska organizacija,« so nam zaupali na kliniki za male živali, ki deluje v okviru Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani. Tam sicer nimajo izkušenj s pogrebi, saj v zadnjih petnajstih letih lastniki niso izkazali takšnega namena. Ob tem pa dodajajo: »Večina psov in mačk, ki je evtanazirana pri nas in za katere lastniki ne želijo skupinske upepelitve, gre v individualno kremacijo v enega od dveh, trenutno na slovenskem območju delujočih krematorijev za živali. Gre za tržne ponudnike tovrstnih storitev, ki so na slovenskem tržišču že zelo dolgo in imajo celoten postopek povsem rutiniran.«

Ko vaš hišni ljubljenček pogine, ga tako ne morete zgolj pokopati, predvsem zaradi sledljivosti čipiranih hišnih ljubljenčkov in morebitnih zapletov v primeru, da je žival poginila zaradi kužne bolezni. Če se odločite za individualno kremacijo, podjetja, ki za to skrbijo, poskrbijo tudi za vrnitev žare lastnikom. Nato pa se lahko sami odločite, kaj boste z njo storili. Pokop žare je zaradi higienskih vzrokov bolj primeren kot pokop trupla živali. 

prejšnji članek
Poročni obred med voditeljema kar na Radiu 1
Svet slavnih
Poročni obred med voditeljema kar na Radiu 1
naslednji članek
S sončnimi melonami nad jesenske tegobe
Zdravje
S sončnimi melonami nad jesenske tegobe
#nasazenazenska
nasazenazenska