Zdravje
 

Trik: Takole zaustavite kalitev krompirja

22. 2. 2022; 13.00
Avtor: V. M.
krompir

Najprimernejša temperatura za skladiščenje jedilnega krompirja je od 5 do 6 ˚C. foto: Profimedia

Ste opazili, da vam je krompir, ki ste ga pripravili za ozimnico pričel kaliti?

Nič nenavadnega ni, da prične jedilni krompir v začetku leta kaliti. Slednje se lahko pripeti tudi zaradi previsoke temperature prostora, najpogosteje v primerih, ko ga ne skladiščite v hladni kleti. Same kalitve seveda ni mogoče povsem preprečiti, lahko pa s preprostim trikom pridobite vsaj nekoliko več časa.

Najprej odstranite vse gomolje, ki so pričeli kaliti. Nato med krompir namestite tri jabolka – lahko tudi več, glede na količino skladiščenega krompirja. Zakaj jabolka? Zato ker ob zorenju sproščajo rastlinski hormon etilen, ki uspešno zavira kalitev jedilnega krompirja. Omenjeno eko metodo so uporabljali že naši stari starši, morda je čas, da jo ponovno obudite.

Kaj pa lahko storite s krompirjem, ki je pričel kaliti? Mnenja so si deljena. Nekateri strokovnjaki pravijo, da je potrebno vse gomolje zavreči, saj kalčki vsebujejo solanin, ki je strupen že v manjših količinah. Drugi pravijo, da lahko gomolje mirno zaužijemo, če le odstranimo vse kalčke ali še bolje, odrežemo mesto, kjer so pognali na plan.

prejšnji članek
Prvi vrtni pleveli za krepitev in spomladansko razstrupljanje
Zdravje
Prvi vrtni pleveli za krepitev in spomladansko razstrupljanje
naslednji članek
Katarina Čas spet izdala pesem
Svet slavnih
Katarina Čas spet izdala pesem

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.