Najprimernejša temperatura za skladiščenje jedilnega krompirja je od 5 do 6 ˚C. foto: Profimedia
Nič nenavadnega ni, da prične jedilni krompir v začetku leta kaliti. Slednje se lahko pripeti tudi zaradi previsoke temperature prostora, najpogosteje v primerih, ko ga ne skladiščite v hladni kleti. Same kalitve seveda ni mogoče povsem preprečiti, lahko pa s preprostim trikom pridobite vsaj nekoliko več časa.
Najprej odstranite vse gomolje, ki so pričeli kaliti. Nato med krompir namestite tri jabolka – lahko tudi več, glede na količino skladiščenega krompirja. Zakaj jabolka? Zato ker ob zorenju sproščajo rastlinski hormon etilen, ki uspešno zavira kalitev jedilnega krompirja. Omenjeno eko metodo so uporabljali že naši stari starši, morda je čas, da jo ponovno obudite.
Kaj pa lahko storite s krompirjem, ki je pričel kaliti? Mnenja so si deljena. Nekateri strokovnjaki pravijo, da je potrebno vse gomolje zavreči, saj kalčki vsebujejo solanin, ki je strupen že v manjših količinah. Drugi pravijo, da lahko gomolje mirno zaužijemo, če le odstranimo vse kalčke ali še bolje, odrežemo mesto, kjer so pognali na plan.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.